Biopicul despre Freddie Mercury, Bohemian Rhapsody, a fost considerat cea mai bună dramă la ceremonia celei de a 76-a ediţii a Globurilor de Aur, ce a avut loc noaptea trecută la Beverly Hills, Los Angeles, lansând sezonul premiilor din acest an. Marele favorit al serii, A Star Is Born de Bradley Cooper n-a obţinut decât trofeul pentru cel mai bun cântec, Shallow.
În secţiunea Comedie, rege a fost Green Book, distins cu trei statuete.
Sfidând pronosticurile şi fidelă legendarei sale excentricităţi, asociaţia presei străine de la Hollywood a încoronat biopicul despre cântăreţul formaţiei Queen, Fredie Mercury drept cel mai bun film dramatic.
Această victorie în faţa succesului peliculelor Marvel Black Panther şi If Beale Street Could Talk de Barry Jenkins, a umbrit remake-ul clasicului hollywoodian A Star Is Born, despre pericolele gloriei lui Bradley Cooper.
În cursa pentru cel mai bun actor de dramă, Bradley Cooper a trebuit să se încline în faţa lui Rami Malek, uluitorul Freddie Mercury. Actorul care l-a omis din mulţumirile sale pe Bryan Singer, controversatul regizor al Bohemian Rhapsody, la care s-a renunţat în timpul filmărilor, i-a salutat pe membrii grupului Queen şi pe Freddie Mercury: “Vă mulţumesc pentru că mi-aţi oferit cele mai frumoase momente din viaţă. Te iubesc, omule minunat, acest trofeu n-ar fi existat fără tine”.
O altă mare surpriză a fost cântăreaţa Lady Gaga, muza lui Bradley Cooper, care a ratat Globul de Aur pentru cea mai bună actriţă. Ea fost totuşi starul serii. De la apariţia spectaculoasă pe covorul roşu, cu o rochie albastră ca omagiu adus ţinutei purtate de Judy Garland la premiera primei versiuni a peliculei A Star is Born, creaţie Valentino Haute Couture, cu trena ţinută de doi asistenţi, până la cele două urcări pe scenă, Lady Gaga a luminat începutul serii. Cuvintele sale, “Bradley, I Love you” şoptite pe un ton emoţionat la primirea premiului au emoţionat asistenţa.
“Urmaţi-vă visurile!
Distincţia pentru cea mai bună actriţă i-a revenit lui Glenn Close, formidabila soţie devotată din The Wife. Ea întrupează soţia unui laureat al Premiului Nobel pentru literatură, care îşi dă seama că nu mai doreşte să trăiască alături de el. Ca un ecou la situaţia personajului interpretat, Glenn Close a ţinut un discurs vibrant despre situaţia femeii: “Mă gândesc mult la mama mea care a stat în umbra tatălui meu. Ea mi-a spus la sfârşitul vieţii că n-a realizat nimic de-a lungul existenţei. Era complet fals. Tot ce am învăţat din acestă experienţă a fost faptul că de la femei societatea se aşteaptă să-şi susţină soţii, copiii, dacă au şansa să-i aibă, dar ele trebuie să se dezvolte la rândul lor (…) Urmaţi-vă visurile. Putem să spunem şi noi: “Pot face asta!” Trebuie să am dreptul s-o fac!” Cuvinte care i-au adus un standing ovations. Actriţa a primit al treilea Glob de Aur din cariera sa şi devine favorită în cursa pentru Oscar, o distincţie pe care n-a primit-o niciodată, în pofida multor nominalizări.
Aflat în cursă pentru Premiul pentru cel mai bun regizor, Bradley Cooper a trebuit să se încline, de data aceasta conform previziunilor, în faţa lui Alfonso Cuaron şi a celor două trofee obţinute de pelicula Roma.
“Cinema-ul, cu cele mai bune realizări ale lui, construieşte punţi între diferite culturi. În timp ce noi străbatem aceste punţi, trebuie să înţelegem că oricât de curioase ni s-ar putea părea noile sale imagini, ele nu ne sunt străine”, a subliniat laureatul aflat într-o luptă cu Casa Albă din cauza ridicării unui zid de frontieră. Regizorul mexican a câştigat şi Premiul pentru cel mai bun film într-o limbă străină, cu evocarea copilăriei sale din superbul lungmetraj în alb-negru, realizat pentru Netflix, Roma. Răsfăţat al criticii, Alfonso Cuaron, oscarizat în 2014 pentru Gravity a fost apreciat şi drept cel mai bun regizor, în faţa unor nominalizaţi de calibru, ca Spike Lee (BlacKkKlansman) sau Bradley Cooper cu A Star is born.
Cineastul de 57 de ani semnează cu Roma un film foarte personal, aproape autobiografic, inspirat de copilăria sa în Mexico şi de o servitoare a familiei sale. El a mulţumit platformei Netfilx care a produs filmul pentru că “a propulsat una dintre ele mai improbabile pelicule”. Este un succes de prestigiu pentru Netflix care şi-a multiplicat peliculele prestigioase, mai ales cu un film al fraţilor Coen (La Ballade de Buster Scruggs) şi un altul de Alex Garland (Annihilation). Strategie care i-a adus primul Golden Globe.
Platforma SVOD, distinsă şi ea în secţiunea televiziune, cu Bodyguard şi The Kominsky Method, şi-a confirmat astfel intrarea în zona celei de a şaptea arte după triumful de la Mostra din Veneţia.
Aceste succese din domeniul peliculelor dramatice nu trebuie să eclipseze marele câştigător al serii. Inspirat dintr-o poveste adevărată, Green Book pe drumurile din Sud, care evocă prietenia improbabilă dintre pianistul-minune afro-american Don Shirley şi şoferul său italian, pe fondul segregării rasiale din 1962, a dominat fără reserve secţiunea Comedie. Filmul regizat de Peter Farrelly a plecat cu trei trofee dintre cele cinci la care era nominalizat: cea mai buă comedie, cel mai bun rol secundar - Mahershala Ali şi cel mai bun scenariu.
“Don Shirley a reuşit să-şi creeze propriul stil muzical, care răsună şi astăzi”, a amintit Peter Farrelly. Când am auzit-o, această poveste m-a făcut să sper şi am dorit să împărăşesc cu voi această speranţă”.
Recordman la numărul de nominalizări (şase), Vice, biopicul satiric despre Adam McKay, fostul vicepreşedinte republican al Americii, n-a strălucit decât la categoriea cel mai bun actor de comedie. Christian Bale, care s-a ras în cap şi s-a îngrăşat cu 10 kilograme pentru acest rol, a mulţumit la înmânarea statuetei, lui “Satan care l-a inspirat”, producând o adevărată senzaţie.
Olivia Colman, recompensată deja la Veneţia, a triumfat din nou cu La Favorite, portretul acid al reginei Anna a Angliei. Actriţa britanică a dedicat premiul partenerelor sale, Emma Stone şi Rachel Weiz.
Premiul pentru cea mai bună actriţă în rol secundar i-a revenit Reginei King pentru Si Beale Street pouvait parler de Barry Jenkins, despre rasismul şi discriminarea din Harlem în anii 1970.
Cu acest palmares pe care unii l-au calificat deja improbabil, toate privirile se îndreaptă către Academia Oscarurilor, al cărui proces de nominalizare începe săptămâna aceasta. Instituţia cu 8.000 de membri îşi va dezvălui lista în 22 ianurie.
Să adaugăm peliculelor deja amintite Premiul pentru cel mai bun film de animaţie, cucerit de Spider-Man: New Generation, care aduce pe ecran un nou om-păianjen negru şi latino totodată.
Cel mai bun serial dramatic a fost declarat The Americans (FX), iar cel mai bun actor într-un serial dramatic a fost consacrat Richard Madden (Bodyguard), cunoscut pentru rolul Robb Stark din Games of Thrones, pandantul feminin fiind Sandra Oh (Killing Eve). Ea devine prima personalitate de origine asiatică distinsă cu mai multe Golden Globes.
La capitolul serial de comedie, s-a distins La Méthode Kominsky (Netflix), cel mai bun miniserial fiind considerat The Assassination of Gianni Versace: American Crime Story (FX). Premiul pentru cea mai bună actriţă de comedie a mers către Rachel Brosnahan (La Fabuleuse Mme Maisel), iar cel pentru cel mai bun actor a fost decernat lui Michael Douglas (La Méthode Kominsky). “Dedic acest premiu tatălui meu care are 102 ani”, a spus fiul lui Kirk Douglas
Jeff Bridges, care a primit Cecil B. Awards, a avut parte de standing ovations care l-au omagiat pe acest bătrân leu al cinema-ului american.
În sfârşit, pentru filmele de televiziune sau miniseriale, s-au distins Darren Criss, cu rolul din American Crime Story: The Assassination of Gianni Versace şi Patricia Arquette pentru evoluţia din Escape at Dannemora
Co-prezentatoare a show-ului, starul serialului Anatomia lui Grey, actriţa canadiană de origine coreană Sandra Oh a dat tonul serii cu un discurs despre diversitatea etnică, bine reprezentată la această ediţie la toate categoriile de filme.