Jurnalul.ro Ştiri Externe Trump îl felicită pe Putin pentru ''afacerea grozavă'' privind schimbul de prizonieri

Trump îl felicită pe Putin pentru ''afacerea grozavă'' privind schimbul de prizonieri

de Redacția Jurnalul    |   

Fostul preşedinte american Donald Trump l-a felicitat sâmbătă pe preşedintele rus Vladimir Putin pentru un schimb major de prizonieri între Rusia, Belarus şi mai multe state occidentale, informează dpa.

"Aş dori să-l felicit pe Vladimir Putin pentru că a făcut încă o afacere grozavă", a declarat candidatul republican la preşedinţie la un eveniment de campanie la Atlanta, în statul american Georgia.

"I-au eliberat pe unii dintre cei mai mari ucigaşi din lume. Unii dintre cei mai răi ucigaşi pe care i-au avut. Şi ne-am recuperat oamenii, dar, o Doamne, am făcut o afacere oribilă, oribilă. Şi este frumos să spunem că i-am recuperat, dar nu cumva asta creează un precedent rău?", a spus Trump.

Schimbul de prizonieri fără precedent a dus la eliberarea de către Rusia şi Belarus a 16 persoane care fuseseră întemniţate pentru activităţile lor ca jurnalişti şi activişti, printre altele. În schimb, 10 persoane aflate în închisori în diferite ţări occidentale au fost predate Moscovei.

Mai multe ţări au fost implicate în schimb, în cadrul căruia doi cetăţeni americani faimoşi - reporterul Wall Street Journal Evan Gershkovich şi fostul puşcaş marin american Paul Whelan - s-au întors acasă.

De asemenea, ca parte a acordului, a fost eliberat asasinul rus Vadim Krasikov, care a fost condamnat la închisoare pe viaţă în Germania pentru împuşcarea în 2021, în centrul Berlinului, a unui georgian de origine cecenă.

Acordul a fost negociat de administraţia preşedintelui american Joe Biden, un democrat, cu ajutorul Germaniei şi al altor aliaţi.

Trump s-a referit la propriul său istoric de a aduce acasă cetăţeni americani deţinuţi în străinătate în timpul mandatului său, subliniind: "Nu am plătit niciodată nimic".

Republicanul a criticat acordul cu Rusia la scurt timp după ce ştirile despre acesta au apărut joi şi a dat de înţeles, fără nicio dovadă, că au fost plătiţi bani pentru a-l încheia.

AGERPRES

Subiecte în articol: trump Putin prizonier
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri