„Patria este norodul, iar nu tagma jefuitorilor" - spunea pe la 1821 Tudor Vladimirescu. În 2009, un alt Tudor, Tudor Gheorghe, relua mesajul şi-l îmbraca muzical sub forma unui protest denumit sugestiv "DEGEABA. 1989-2009".
„Degeaba" este, probabil, cel mai complex, cel mai complet şi cel mai dramatic mesaj social exprimat pe o scenă de la Revoluţie încoace. El are la bază un concert mai vechi al lui Tudor Gheorghe, intitulat "Mie-mi pasă", realizat în memoria martirilor de la Timişoara şi a tuturor victimelor Revoluţiei din decembrie 1989.
Pe 22 decembrie, la Sala Palatului, de la ora 19:00, maestrul revine, după un an de pauză, cu TOT Degeaba. Tudor Gheorghe, artistul care cântă despre durerile, bucuriile şi amarul acestui popor, va reveni pe scena Sălii Palatului, în acompaniamentul unei orchestre impunătoare, spre a le dărui spectatorilor săi cântece cu o puternică încărcătură emoţională. În clipele disperate, când la Europa Liberă se transmiteau ştiri despre evenimentele de la Timişoara, maestrul Tudor Gheorghe, artistul interzis al acelui moment, a pus pe hârtie versuri ce îi cutremură şi astăzi pe români: “Primeşte-i Doamne-n casa ta/ Pe cei ce vin din Timişoara/ Ei sunt ofranda cea mai grea/ Pe care ţi-o trimite ţara”.
Tudor Gheorghe stârneşte o revoluţie muzicală, din dorinţa de a găsi o soluţie pentru ca poporul român să nu-şi piardă sufletul... Este un personaj singular în peisajul culturii române, reuşind să aibă un public "ales", după chipul şi semănarea sa. Tudor Gheorghe este o instituţie de cultură de sine stătătoare care nu are oprelişti! Nu îl cenzurează nimeni. “La mine funcţionează cenzura de bun-simţ. Ştiu ce anume trebuie adus aminte, ce trebuie şters, ocolesc vulgarităţile, facilul, lucrurile după care astăzi se aleargă, în general. Publicul nu trebuie desconsiderat! Niciodată nu trebuie să te cobori la el. Fă publicul să se ridice la ideile şi intenţiile tale artistice!” - spune Tudor Gheorghe.
Nu a făcut rabat de la calitate, cu fineţurile poeziei culte şi populare se bucură de săli pline. Cu cât spectacolele sale sunt mai rafinate, cu atât mai mulţi oameni vin la Tudor Gheorghe. „Să ne bucurăm că avem coloană vertebrală, e la fel de rară ca aceea a infinitului şi la fel de greu de păstrat ca şi ceea ce ne-a lăsat Brâncuşi", mărturiseşte menestrelul. Să ne bucurăm când avem un artist care ne spune, pe scenă, ceea ce crede, indiferent cât de dur este mesajul său... Tudor Gheorghe nu spune adevărul cu răutate. Îl spune cu o anume părere de rău.
Pe 22 decembrie, Tudor Gheorghe va veni la Sala Palatului cu un act de răzvrătire prin muzică faţă de peisajul politic autohton, un act public de acuzare a tuturor infractorilor care s-au perindat la cârma ţării în ultimii 26 de ani. Niciodată n-a fost mai potrivit acest mesaj decât acum, când, Tudor Gheorghe vrând parcă să-l ilustreze, pe scena politică se încaieră toată lumea cu toată lumea.
Biletele au fost puse în vânzare şi se găsesc pe www.tudor-gheorghe.ro şi la casa de bilete a Sălii Palatului. Din respect pentru artist şi pentru spectatori, după ora 19:10 nu se mai permite accesul în sala de spectacol. După începerea spectacolului, locurile îşi pierd valabilitatea. Vă rugăm să luaţi în considerare traficul rutier aglomerat şi locurile reduse de parcare din zona Sălii Palatului. Accesul copiilor sub 7 ani nu este permis. Copiii peste 7 ani plătesc bilet de intrare.