Jurnalul.ro Ştiri Social Tulpina indiană crește targetul de vaccinare la 80%

Tulpina indiană crește targetul de vaccinare la 80%

de Monica Cosac    |   

Odată cu răspândirea variantei indiene a virusului SARS-CoV-2, care este cu până la 50% mai infecțioasă, va fi nevoie de un procent mult mai mare de persoane vaccinate, de peste 80%, pentru a ne putea relua viața normală, atrage atenția Răzvan Cherecheș. Expertul în sănătate publică subliniază că, în România, trebuie accelerată vaccinarea pentru a putea atinge acest target. Misiune imposibilă pentru Executivul condus de Florin Cîțu, având în vedere că vaccinarea s-a prăbușit după ridicarea restricțiilor. Mai mult, până acum, guvernanții au avut, practic, cea mai scăzută contribuție, de numai 3 procente, în ceea ce privește creșterea încrederii populației în vaccinurile anti-COVID, după cum reiese dintr-un studiu realizat de Societatea Națională de Medicina Familiei din România (SNMF).

Medicii care au analizat evoluția pandemiei spun că va fi o vară liniștită din acest punct de vedere, însă, la toamnă, ar putea să reapară problemele. În prezent, în România nu mai este o transmitere comunitară a virusului SARS-CoV-2, este de părere prof. dr. Alexandru Rafila specialistul în microbiologie, dar la finalul verii ne putem confrunta cu un nou val al pandemiei de COVID-19, în funcție de numărul persoanelor vaccinate. În țara noastră au circulat mai puțin variantele mutante, cu excepția celei din Marea Britanie, însă „dacă, încet-încet, apar cazuri cu o variantă cu transmisibilitate mai mare - de exemplu, varianta indiană are 40-50% transmisibilitatea mai rapidă decât varianta clasică -, atunci putem să spunem că reapare transmiterea comunitară”, a spus medicul, la post de televiziune. 

 

Mutația indiană se răspândește mult mai repede decât cea britanică

Și profesorul de sănătate publică Răzvan Cherecheș trage un semnal de alarmă cu privire la tulpina indiană, denumită recent „Delta”, de către Organizația Mondială a Sănătății. Ultimele cercetări au arătat că această variantă are o rată de transmisibilitate cu 40% mai mare decât varianta „Alfa” (tulpina britanică). Asta înseamnă că și numărul de persoane vaccinate trebuie să fie mai mare pentru a se ajunge la imunitatea de grup, astfel încât să ne putem relua viața normală. 

„Tulpina Delta (India) este cu până la 50% mai infecțioasă = vom avea nevoie de un procent de peste 80% de persoane vaccinate pentru a ne putea relua viața normală”, spune Răzvan Cherecheș, pe pagina sa de Facebook. „Trebuie accelerat ritmul de vaccinare - în caz contrar vom vedea la toamnă o creștere a numărului de cazuri (în principal dintre persoanele nevaccinate)”, adaugă acesta. 

 

„Dacă tulpina de virus este mai infecțioasă, este nevoie de un procent mai mare de persoane vaccinate pentru a atinge imunitatea de grup (fără restricții suplimentare)”

Prof. dr. Răzvan Cherecheș 

 

Dacă la varianta originală a virusului, o persoană infecta alți trei oameni, în cazul tulpinii indiene, o persoană infectează alte șase. Adică dublu față de virusul care a circulat inițial. 

 

Imunitatea de grup – de la 67% la 83%

Experții spuneau, anul trecut, că numărul de cazuri începe să scadă atunci când doi din trei oameni sunt protejați, astfel că, la momentul respectiv, era nevoie de o imunitate de grup de circa 67%, pentru a se încheia pandemia. La infectarea cu tulpina indiană, numărul de cazuri începe să scadă atunci când cinci din șase oameni sunt protejați. Prin urmare, imunitatea de grup trebuie să ajungă la 83%.  

Vaccinarea a opt din 10 români pare o misiune imposibilă pentru Guvernul Cîțu, având în vedere că niciuna dintre țintele anunțate până acum de premier nu a fost atinsă, nici măcar după ce au fost serios ajustate. 

Până în prezent, puțin peste 23% din totalul populației s-a vaccinat cu cel puțin o doză de ser anti-COVID, iar în ritmul actual vom avea 10 milioane de persoane vaccinate cu minim o doză abia la sfârșitul lunii ianuarie 2022, sau chiar în luna februarie 2022. 

 

 

Contribuția Guvernului la creșterea încrederii în vaccinare: 3,2%

Un sondaj realizat de Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF) relevă că, deși responsabili cu gestionarea campaniei de vaccinare din țara noastră, guvernanții au avut o contribuție nesemnificativă în schimbarea atitudinii față de vaccinare a celor indeciși sau opozanți ai vaccinării. 

Mai exact, doar 3,2% din 1.016 respondenți au spus că încrederea și speranța în vaccin le-a fost întărită de guvernanți. Acest lucru s-a realizat, în cea mai mare măsură, cu ajutorul medicilor de familie (43,3%) și prin intermediul familiei și anturajului (42,1%). Pe locul trei s-a situat presa (TV, radio, ziare), cu 6,5%. Chiar și social media (Facebook, Instagram etc.), locul unde au apărut și cele mai multe fake news, au avut un rol mai important în creșterea încrederii în vaccinurile anti-COVID decât Guvernul. Mai exact a 4,9% din totalul respondenților au indicat social media. 

Conform sondajului SNMF, realizat în perioada 19-31 mai 2021, la începutul campaniei, doar 55,3% dintre cei care au ales să se vaccineze până acum erau convinși de importanța și siguranța vaccinării, 34,8% aveau îndoieli, 5,9% erau speriați și lipsiți de informații, iar 4,11% erau împotriva vaccinării.

Motivele de îngrijorare au fost generate sau alimentate de informațiile dintr-o anumită parte a presei (46,6%), social media (31,8%), de familie/prieteni (13,8%), de medicul de familie (4,5%) și de guvernanți (3,4%). 

Medicii de familie sunt de părere că încrederea pacienților în ei ar fi soluția pentru asigurarea procentului optim de pacienți vaccinați „Rezultatele acestui chestionar confirmă rezultate ale unor studii mai vechi: relația pacient-medic de familie este una solidă, de încredere reciprocă, pe care pacienții se bazează.(...) Pilonii esențiali care pot influența campania de vaccinare sunt medicul de familie și comunitatea, reconfigurarea campaniei ținând cont de aceste rezultate poate fi soluția pentru asigurarea procentului optim de pacienți vaccinați, stoparea pandemiei și revenirea la o viață normală”, spun reprezentanții SNMF.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri