Jurnalul.ro Ştiri Externe Turcia închide 20 de posturi de radio şi televiziune pe baza decretului privind starea de urgenţă după tentativa de puci

Turcia închide 20 de posturi de radio şi televiziune pe baza decretului privind starea de urgenţă după tentativa de puci

Turcia a dispus închiderea a 20 de posturi de radio şi televiziune, inclusiv unul care transmite programe pentru copii, sub acuzaţiile că răspândesc 'propagandă teroristă', amplificând temerile că starea de urgenţă instaurată după tentativa de lovitură de stat din iulie este folosită pentru a controla total mass-media, transmite Reuters.

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan a declarat joi că vrea ca starea de urgenţă de trei luni să fie prelungită şi după luna octombrie, pentru ca autorităţile să poată eradica ameninţarea reprezentată de mişcarea religioasă a clericului Fethullah Gulen, auto-exilat în SUA şi acuzat că a organizat lovitura de stat, precum şi ameninţarea reprezentată de militanţii kurzi.

Posturile de radio şi de televiziune suspendate sunt deţinute sau administrate de kurzi sau de minoritatea religioasă alevi, potrivit lui Hamza Aktan, editor de ştiri la IMC TV, un post de televiziune de ştiri care ar urma să fie închis. El a invocat o copie a deciziei obţinută de postul său, decizie bazată pe puterile oferite de guvern printr-un decret din iulie.

"Toate acestea nu au nimic de-a face cu lovitura de stat. Este o încercare de a reduce la tăcere ultimele instituţii media independente care mai acoperă chestiunea kurdă şi neregulile comise de stat", a afirmat Aktan pentru Reuters.

IMC a transmis relatări despre acţiunile forţelor de securitate pe parcursul a 14 luni de operaţiuni ale armatei împotriva Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK, organizaţie scoasă în afara legii), operaţiuni în care au fost ucise mii de persoane.

Printre cele 12 posturi de televiziune închise se numără Govend TV, care difuzează muzică populară, şi Zarok TV, care difuzează desene animate pentru copii. Decizia vizează de asemenea închiderea a 11 posturi de radio pentru riscuri la adresa securităţii naţionale, a mai spus Aktan.

"Turcia ia ca ţintă o serie largă de forme de expresie culturală şi politică prin închiderea posturilor de televiziune ale minorităţilor", a declarat Robert Mahoney, din partea Comitetului pentru protecţia jurnaliştilor. "Când guvernul vede chiar şi în programele pentru copii o ameninţare la adresa securităţii naţionale, este clar că abuzează de puterile sale privind starea de urgenţă", a adăugat el.

Un oficial al Consiliului Suprem pentru Radio şi Televiziune, organismul de monitorizare de stat, a confirmat închiderea celor 20 de posturi.

AGERPRES

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri