Turcia trebuie să urmeze politici macroeconomice sănătoase şi să reducă dezechilibrele într-o perioadă de volatilitate pe piaţă, a declarat miercuri un purtător de cuvânt al Fondului Monetar Internaţional, în condiţiile unor tensiuni crescute între Washington şi Ankara pe tema arestării unui pastor american.
Purtătorul de cuvânt, care a dorit să îşi păstreze anonimatul, a mai spus că nu există semnale potrivit cărora autorităţile turce se gândesc să solicite asistenţa Fondului Monetar Internaţional.
"Având în vedere recenta volatilitate de pe piaţă, noua administraţie va trebui să-şi demonstreze angajamentul pentru politici macroeconomice sănătoase pentru a promova stabilitatea şi a reduce dezechilibrele, asigurând în acelaşi timp independenţa operaţională deplină a băncii centrale, pentru ca această să îşi poată urmări mandatului de a asigura stabilitatea preţurilor", a declarat purtătorul de cuvânt, adăugând că Fondul monitorizează îndeaproape situaţia.
Lira turcească a pierdut peste 40% din valoare în raport cu dolarul de la începutul acestui an, pe fondul îngrijorărilor cu privire la efectele influenţei preşedintelui Tayyip Erdogan asupra economiei, a apelurilor sale repetate pentru dobânzi mai mici şi a înrăutăţirii relaţiilor cu SUA. Prăbuşirea lirei s-a făcut resimţită pe pieţele globale.
Potrivit unor surse guvernamentale, Qatarul a promis să investească 15 miliarde de dolari în Turcia, banii urmând să fie direcţionaţi spre băncile şi pieţele financiare din Turcia. Intenţia principalului aliat al Turciei din Golful Persic a oferit un sprijin important lirei turceşti, care se adaugă deciziilor adoptate de Banca Centrală a Turciei vizând înăsprirea lichidităţii şi limitării vânzărilor de valută.
Joi, ministrul turc de Finanţe, Berat Albayrak, are programată po întâlnire cu investitorii, întâlnire considerată crucială de analişti cu privire la capacitatea autorităţilor de la Ankara de a convinge pieţele că politicile sale monetare nu sunt subordonate influenţei politice. AGERPRES