Jurnalul.ro Timp liber Culinar Pe urmele celui mai bun tzatziki

Pe urmele celui mai bun tzatziki

de Andreea Tiron    |   

Poate şi voi sunteţi, ca şi noi, mari iubitori de tzatziki şi gustul vacanţei din Grecia şi ne-am gândit să încercăm să aflăm dacă este şi o poveste ascunsă în spatele acestui ingredient nelipsit cu pita caldă, gyros sau calamari proaspeţi.

Potrivit cumvaplace.ro, celebrul sos grecesc, pe bază de iaurt grecesc gras, castraveţi, usturoi şi ulei de măsline are o istorie veche şi destul de întortocheată. Poate v-aţi gândit la el când aţi gustat supa rece de castraveţi în vacanţă la vecinii bulgari, tarator… Ei bine, sunt ceva similitudini şi găsim asemănări şi cu produse din Levant, Orientul Mijlociu şi Turcia. Liantul este unul singur, Imperiul Otoman. Asta nu înseamnă, însă, că tzatziki nu este grecesc. Sigur că este, dar a evoluat din alte reţete sau are strămoşi străini, cum preferaţi.

Tzatziki mai este cunoscut şi sub denumirea de cacık (turcă) sau tarator. Acesta din urmă era numele unui fel de mâncare făcut din nuci măcinate și oțet în Imperiul Otoman. În Levant, taratorul este un sos pe bază de tahini, în timp ce în Turcia și Balcani a ajuns să însemne o combinație de iaurt și castraveți. În Bulgaria (dar nu numai), după cum aminteam la început, este o supă rece de iaurt şi castraveţi.

Cacık-ul turcesc este mai lichid, se prepară prin amestecul de iaurt cu apă, împreună cu usturoi și diferite combinații de legume proaspete și ierburi. Cantitatea de apă folosită depinde de cât de gros dorește bucătarul să fie: de la sos, la supă rece. Labneh (o cremă din iaurt, uneori sub formă de bulgări) poate înlocui o parte din iaurt. Usturoiul este zdrobit într-un mojar cu pistil, împreună cu sare, iar castraveții sunt fie tocați, fie răzuiți. Ingredientele sunt bine amestecate, iar deasupra se aşază o combinație de ardei, boia, sumac sau mentă. Este deosebit de popular în lunile de vară și poate fi servit opțional cu gheață.

În bucătăria grecească, însă, găsim un sos mult mai consistent, uşor de pus pe pită, în salata grecească și chiar cu Moussaka. Faptul că Grecia este o mare crescătoare de ovine şi caprine o plasează şi în rândul ţărilor cu cele mai vechi şi renumite brânzeturi din lume, Feta şi Kefalotyri. Dar şi iaurtul grecesc a devenit o marcă proprie, extrem de dens şi gras. Nu e de mirare că aşa bunătate de iaurt a primit o reţetă pe măsură! Sau invers… tzatziki a făcut celebru iaurtul grecesc…

Ce conţine tzatziki?

  • Iaurt grecesc gras şi dens în aceeaşi proporţie cu castravete crud
  • Usturoi (atenţie! Cel chinezesc este foarte acid şi riscaţi să nu mai simţiţi alt gust dacă puneţi prea mult)
  • Ulei de măsline
  • Un strop de oţet din vin roşu
  • Sare

Secretele unui tzatziki perfect

  • Castraveţii curăţaţi de coajă se taie pe lung şi li se scot sâmburii (conţin foarte multă apă) răzându-i cu o linguriţă 
  • Se rad apoi pe răzătoarea mare, se adaugă sare şi se lasă deoparte până lasă apă, în jur de 15 minute
  • Se pun în strecurătoare fină şi se lasă aproximativ o jumătate de oră, apoi se presează cu dosul unei linguri sau se stoarce în pânză, pentru a se scurge cât mai bine de apă
  • Usturoiul (de preferat de grădină, românesc) se rade sau se presează şi se freacă puţin cu sare 
  • Usturoiul se adaugă în iaurt, apoi se amestecă şi uleiul de măsline şi după ce sunt bine scurşi, se adaugă şi castraveţii
  • Bolul acoperit se lasă la frigider pentru a se răci bine
  • Este potrivit pentru carne la grătar (porc, pui), chiftele, pâine prăjită, salată
Subiecte în articol: tzatziki secrete rețetă grecească
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri