Jurnalul.ro Ştiri Social „Ucigașul tăcut” nu influențează rata mortalității în COVID-19

„Ucigașul tăcut” nu influențează rata mortalității în COVID-19

de Monica Cosac    |   

Hipertensiunea arterială, o creştere a presiunii sângelui peste limita normală, care poate afecta inima, creierul, rinichii şi ochii, mai este numită și „ucigaşul tăcut”, deoarece boala poate evolua fără simptome. Afecțiunea este unul dintre principalii factori ai mortalității de cauză cardiovasculară, atât la nivel global, cât și în țara noastră, unde are o prevalență de 45% în rândul adulților, potrivit Societății Române de Hipertensiune. Specialiștii spun însă că HTA nu influențează rata de mortalitate în COVID-19.

 

Medicii amintesc că, nedepistată la timp, netratată sau tratată incorect, hipertensiunea arterială conduce la multiple complicații, cele mai periculoase fiind accidentul vascular cerebral (AVC) și insuficiența cardiacă. În contextul actual, în care statisticile oficiale relevă că foarte mulți dintre românii care au decedat în urma infecției cu noul coronavirus sufereau și de hipertensiune arterială, Societatea Română de Hipertensiune Arterială subliniază că HTA nu influențează rata de mortalitate în COVID-19.

„Hipertensiunea arterială s-a identificat la un număr important de pacienți spitalizați pentru COVID-19, în unele raportări până la 40% din aceste cazuri, ceea ce a condus la supoziția că hipertensiunea arterială ar favoriza infecția cu SARS-COV-2 și prognosticul ei nefavorabil. Dar trebuie să ținem cont de faptul că formele severe de COVID-19 evoluează în special la persoanele în vârsta de peste 65 de ani, în rândul cărora se află și mulți hipertensivi. Analize statistice recente au indicat că hipertensiunea arterială nu influențează rata de mortalitate în COVID-19”, se arată într-un mesaj al Societății Române de Hipertensiune Arterială. 

În România, hipertensiunea reprezintă o problemă de sănătate publică din cauza prevalenţei sale crescute la populaţia adultă. Potrivit unui studiu al Societăţii de Hipertensiune, HTA este responsabilă pentru 62% din totalul deceselor.

 

Ziua mondială a hipertensiunii arteriale (World Hypertension Day) este marcată în fiecare an la 17 mai pentru a încuraja oamenii din întreaga lume să prevină şi să controleze tensiunea arterială crescută, ce reprezintă principalul factor de risc al apariţiei bolilor cardiovasculare.

 

50% dintre persoanele cu hipertensiune nu sunt conştiente de faptul că au această afecțiune, iar dintre cele care conştientizează, mai puţin de 20% o ţin sub control, potrivit Societăţii Internaţionale de Hipertensiune.

 

 

 

Subiecte în articol: Hipertensiunea arterială Covid-19
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri