Jurnalul.ro Ştiri Externe Ucrainenii, tot mai iritați că SUA nu îi lasă să atace teritoriul Rusiei. Kievul pune însă la cale noi lovituri

Ucrainenii, tot mai iritați că SUA nu îi lasă să atace teritoriul Rusiei. Kievul pune însă la cale noi lovituri

de Şerban Mihăilă    |   

Pe lângă contraofensiva ucraineană în plină derulare, Vladimir Putin, a cărui putere se clatină deja în urma numeroaselor lui șovăieli din ultima perioadă, se confruntă acum și cu perspectiva unor noi atacuri ucrainene pe teritoriul rusesc. Cel mai înalt comandant militar al Ucrainei amenință Kremlinul cu și mai multe lovituri în interiorul Rusiei, în pofida solicitărilor americane de a nu înfuria Moscova în acest mod.

Comandantul-șef al forțelor armate ucrainene, Valeri Zaluzhni, l-a avertizat pe președintele Putin că va asista la o intensificare a atacurilor pe pământ rusesc.

Vorbind pentru publicația „The Washington Post”, Zaluzhni a declarat că este necesar să fie lansate cât mai multe lovituri pe teritoriul rusesc, chiar dacă aliații occidentali ai Kievului se opun acestei idei.

Comandantul a anunțat că Ucraina va ataca Rusia cu propriile arme, dacă partenerii vestici vor interzice utilizarea pe teritoriul rusesc a tehnologiilor militare furnizate de ei.

Nemulțumiți de Casa Albă

În timpul unui interviu acordat prestigiosului cotidian american, șeful militar ucrainean s-a plâns că SUA au restricționat utilizarea de către țara sa a rachetelor cu rază lungă de acțiune, forțând astfel Kievul să recurgă la tot felul de improvizații pentru a ataca ținte aflate în Rusia.

„Pentru a-mi salva poporul, de ce ar trebui să cer cuiva permisiunea de a acționa pe teritoriul inamic? Din anumite motive, trebuie să mă gândesc că nu am voie să fac nimic acolo. De ce? Pentru că Putin va folosi arme nucleare? Copiilor care mor nu le pasă de asta!”, a spus Zaluzhni.

„Aceasta este problema noastră și depinde de noi să decidem cum să ucidem acest inamic. Este posibil și necesar să ucidem pe teritoriul său într-un război. Dacă partenerilor noștri le este frică să își folosească armele, vom ucide cu ale noastre. Dar numai atât cât este necesar”, a mai precizat el.

Îndemn la eliminarea lui Gherasimov

Comandantul-șef i-a trimis apoi un mesaj direct omologului său rus, Valeri Gherasimov, spunând: „Este un inamic foarte inteligent și, prin urmare, viclean”.

Zaluzhni a părut să transmită apoi o indicație și grupărilor paramilitare finanțate de Kiev, care acționează în Rusia. Gherasimov „este încă puternic, așa că trebuie respectat ca atare și trebuie căutate modalități de a-l ucide, deoarece aceasta este singura cale de a câștiga”, a mai afirmat comandantul ucrainean.

Cu câteva zile în urmă, surse de la Moscova anunţau că Putin l-ar fi schimbat pe generalul Valeri Gherasimov, șeful Statului Major General al armatei ruse, de la conducerea operaţiunii militare din Ucraina.

Putin l-ar fi revocat pe generalul Gherasimov, iar în locul său l-ar fi numit pe generalul Serghei Surovikin, şeful Forţelor Aeriene ale Rusiei.

Cu toate acestea, o serie de analiști politici occidentali susțin că Putin va merge probabil tot pe mâna loialiștilor Serghei Șoigu - ministrul rus al Apărării - și Gherasimov, cel puțin în viitorul apropiat, ca să nu pară că a cedat sub presiunea rebeliunii lui Evgheni Prigojin, principalul contestatar al celor doi comandanți de la Moscova.

Se pregătește ceva

În urmă cu o săptămână, comandantul „Legiunii pentru Libertatea Rusiei”, grup paramilitar anti-Putin, anunța noi atacuri devastatoare în Rusia, în încercarea de a profita de haosul instalat în interiorul Kremlinului, după rebeliunea lui Prigojin. „Legiunea pentru Libertatea Rusiei” este lidera raidurilor transfrontaliere lansate din Ucraina pe teritoriul rus.

„Va fi a treia noastră operațiune. După aceea va exista o a patra și a cincea. Avem planuri ambițioase. Vrem să eliberăm tot teritoriul nostru!”, a spus comandantul grupării, într-un interviu acordat publicației „Observer” din Kiev.

Legiunea, formată din câteva sute de voluntari militari ruși, a lansat atacuri în luna mai și la începutul lui iunie, atunci când a ocupat satele de frontieră din apropierea orașului Belgorod, din Rusia, și s-a confruntat cu armata lui Putin, luând în captivitate zece soldați.

Comandantul unității paramilitare a recunoscut că gruparea sa nu poate funcționa decât cu ajutorul armatei ucrainene, dar a precizat că, odată ajunși pe teritoriul rusesc, membrii Legiunii iau propriile decizii, în mod independent.

Putin se clatină

Îndemnurile la noi lovituri pe pământ rusesc pun și mai multă presiune pe liderul de la Kremlin, care se confruntă deja cu o pierdere imensă de imagine și de încredere în rândul rușilor. Credibilitatea lui Putin se evaporă pe zi ce trece, afirma în weekend profesorul Michael Clarke, un reputat analist în domeniul Apărării și Securității, citat de Sky News.

Această nouă realitate s-a accentuat, după ce președintele rus a recunoscut, săptămâna trecută, că a încercat și nu a reușit să-l înlocuiască pe Prigojin din fruntea grupării paramilitare de mercenari „Wagner”.

Comentariile liderului rus au fost o recunoaștere surprinzătoare a faptului că acesta încă negocia preluarea controlului asupra insurgenților din „Wagner”, care continuă să nu asculte de Kremlin. 

Slăbiciunile lui Vladimir Putin au fost devoalate, de altfel, de către rebeliunea aceluiași grup de mercenari, care a pornit în marș spre Moscova, după ce ocupase orașul Rostov și comandamentul Districtului Militar Sudic al Rusiei.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri