Jurnalul.ro Ştiri Politică UDMR, proiect cu dedicaţie pentru condamnaţi?

UDMR, proiect cu dedicaţie pentru condamnaţi?

de Maria Alifantis    |   

Hotărârile instanţelor care nu ţin cont de deciziile Curţii Constituţionale ar putea fi declarate nule de drept, potrivit unui proiect de lege iniţiat de doi deputaţi UDMR şi adoptat tacid de Camera Deputaţilor. Şefa DNA, Laura Codruța Kovesi, atenționează că iniţiativa vine, mai degrabă, în ajutorul condamnaților, nicidecum al oamenilor legii.

Potrivit celor doi deputați inițiatori, UDMR-iştii Seres Dénes și Márton Árpád, proiectul de lege ar putea fi aplicat și în condamnările dictate pe baza interceptărilor realizate de SRI şi declarate neconstituţionale de către jude­cătorii CCR. „Declarându-se neconstituționale acele articole din Codul de Procedură Penală, iar acele ascultări au fost baza unor hotărâri sau întocmirii unor dosare penale, sigur că și aceste prevederi ar trebui revi­zuite pentru a fi puse în concor­danță cu prevederile hotărârii Curții Constituționale”, a explicat Seres, admițând că situația este una delicată fiind vorba despre hotărârile defini­tive, dar că instanța va fi cea care va decide dacă revizuirea poate fi folosită ca și cale de atac. Proiectul completează Legea privind organizarea și funcționarea Curții Constitu­ționale prin introducerea unui articol nou, potrivit căruia „deciziile instanțelor pronunțate prin nesocotirea deciziilor Curții Constituțio­nale sunt nule de drept”. Iniţiativa UDMR a fost adoptată tacit de Camera Deputaților, cu raport de respingere în Comisia juridică. Proiectul maghiarilor va intra în Senat săptămâna viitoare, deoarece ședința de marți a comisiei nu s-a ținut din lipsă de cvorum. În acest caz, Senatul este cameră decizională.

Proiectul de lege propus de UDMR, ce prevede ca hotărârile instanțelor care nu țin cont de deciziile CCR să fie nule de drept, ar putea cel mult să ajute persoanele condamnate, nu pe magistrați.

Laura Codruţa Kovesi, procuror-şef DNA

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri