Jurnalul.ro Ştiri Externe UE a dat actualizat lista jurisdicțiilor fiscale necooperante

UE a dat actualizat lista jurisdicțiilor fiscale necooperante

Consiliul Uniunii Europene a adăugat statele Panama, Seychelles, Insulele Cayman şi Palau pe lista de jurisdicţii fiscale necooperante, acestea nepunând în aplicare reformele fiscale la care s-au angajat, până la termenul convenit.

Pe lista actualizată se mai află Fiji, Oman, Samoa, Trinidad-Tobago, Vanuatu şi trei teritorii ale SUA - Samoa Americană, Guam şi Insulele Virgine.

Un număr de 16 jurisdicţii (Antigua şi Barbuda, Armenia, Bahamas, Barbados, Belize, Bermuda, Insulele Virgine Britanice, Cabo Verde, Insulele Cook, Curacao, Insulele Marshall, Muntenegru, Nauru, Niue, Saint Kitts şi Nevis, Vietnam) au reuşit să pună în aplicare toate reformele necesare pentru a se conforma principiilor bunei guvernanţe fiscale ale UE înainte de termenul convenit şi, prin urmare, au fost eliminate de pe lista de jurisdicţii fiscale necooperante.

"Lucrările cu privire la lista jurisdicţiilor fiscale necooperante se bazează pe un proces amănunţit de evaluare, monitorizare şi dialog cu aproximativ 70 de jurisdicţii din ţări terţe. De când am început acest exerciţiu, 50 de ţări au pus în aplicare reformele fiscale necesare pentru a respecta criteriile UE. Aceasta este un succes incontestabil. Dar acestea înseamnă, de asemenea, o evoluţie continuă şi un proces dinamic, în care metodologia şi criteriile noastre sunt revizuite în mod constant", a declarat Zdravko Maric, vicepremier şi ministru al finanţelor croat, în numele preşedinţiei Consiliului UE.

Lista jurisdicţiilor necooperante în scopuri fiscale, care face parte din strategia externă a UE privind impozitarea, astfel cum este definită de Consiliu, este menită să contribuie la eforturile continue de promovare a bunei guvernanţe fiscale la nivel mondial.

Aceasta a fost instituită iniţial în decembrie 2017 şi se bazează pe un proces continuu şi dinamic de stabilire de criterii în conformitate cu standardele fiscale internaţionale, de examinare a ţărilor, în funcţie de aceste criterii, de dialog cu statele care nu respectă criteriile, de includere pe listă şi eliminare de pe listă a ţărilor, pe măsură ce îşi asumă angajamente sau iau măsuri pentru a respecta criteriile, şi de monitorizare a evoluţiilor pentru a se asigura că jurisdicţiile nu revin asupra reformelor anterioare.

Lista include jurisdicţii care fie nu au purtat un dialog constructiv cu UE cu privire la guvernanţa fiscală, fie nu şi-au îndeplinit angajamentele de a pune la timp în aplicare reforme în vederea respectării criteriilor UE.

Majoritatea angajamentelor asumate de jurisdicţiile din ţări terţe au avut ca termen sfârşitul anului 2019, în timp ce transpunerea lor în legislaţia naţională a fost atent monitorizată la nivel tehnic de către Grupul de lucru pentru codul de conduită privind impozitarea întreprinderilor până la începutul acestui an. Consiliul a adoptat lista UE revizuită a jurisdicţiilor necooperante care a rezultat în urma acestui exerciţiu şi a aprobat o prezentare a situaţiei revizuite a angajamentelor în curs.

Consiliul UE va continua să revizuiască şi să actualizeze periodic lista în anii următori, luând în considerare evoluţia termenelor acordate jurisdicţiilor pentru a-şi îndeplini angajamentele şi evoluţia criteriilor de includere pe listă pe care UE le utilizează la întocmirea listei.

În paralel, în privinţa măsurilor "defensive" cu privire la jurisdicţiile incluse pe listă, Consiliul a elaborat, în decembrie 2019, o orientare privind o mai bună coordonare a măsurilor de protecţie în domeniul fiscal adoptate la nivel naţional împotriva jurisdicţiilor necooperante. Acesta a invitat toate statele membre să aplice, începând cu 1 ianuarie 2021, o măsură de protecţie legislativă în domeniul fiscal în raport cu jurisdicţiile incluse pe listă, cu scopul de a încuraja respectarea de către jurisdicţiile respective a criteriilor de examinare privind impozitarea echitabilă şi transparenţa, prevăzute în Codul de conduită.

AGERPRES

Subiecte în articol: jurisdictii fiscale paradisuri fiscale ue
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri