Jurnalul.ro Ştiri Externe UE cere Rusiei să revoce suspendarea acordului cu Ucraina privind cerealele

UE cere Rusiei să revoce suspendarea acordului cu Ucraina privind cerealele

Uniunea Europeană a cerut duminică Rusiei să revină asupra deciziei sale de a se retrage din acord privind cerealele, o mișcare care a subminat eforturile de atenuare a unei crize alimentare mondiale și pe care Ucraina a declarat că Moscova a planificat-o cu mult timp înainte, scrie Reuters.

Moscova și-a suspendat sâmbătă participarea la acordul de la Marea Neagră, reducând efectiv livrările din Ucraina, unul dintre cei mai mari exportatori de cereale din lume, ca răspuns la ceea ce a numit un atac major cu drone ucrainene în cursul zilei asupra flotei sale în apropierea portului Sevastopol din Crimeea.

"Decizia Rusiei de a suspenda participarea la acordul privind Marea Neagră pune în pericol principala rută de export a cerealelor și îngrășămintelor atât de necesare pentru a face față crizei alimentare mondiale provocate de războiul său împotriva Ucrainei", a declarat pe Twitter șeful politicii externe a UE, Josep Borrell. "UE îndeamnă Rusia să (revină) asupra deciziei sale".

Sâmbătă, președintele SUA, Joe Biden, a calificat această decizie drept "pur scandaloasă", afirmând că va spori foametea, în timp ce secretarul de stat Antony Blinken a acuzat Moscova că transformă alimentele în arme.

Duminică, ambasadorul Rusiei la Washington, a ripostat, spunând că răspunsul SUA a fost "scandalos" și că a făcut afirmații false despre decizia Moscovei.

Ministerul rus al Apărării a declarat că Ucraina a atacat Flota Mării Negre de lângă Sevastopol cu 16 drone la începutul zilei de sâmbătă și că specialiști din marina britanică au ajutat la coordonarea a ceea ce a numit un atac terorist.

Rusia a declarat că a respins atacul, dar că navele vizate erau implicate în asigurarea coridorului de cereale din porturile ucrainene din Marea Neagră.

Ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, a declarat că Moscova a folosit exploziile ca un "pretext fals" pentru o acțiune plănuită de mult timp.

"Rusia a planificat acest lucru cu mult timp înainte", a declarat Kuleba pe Twitter. "Rusia a luat cu mult timp în urmă decizia de a-și relua jocurile foamei și acum încearcă să o justifice", a spus el, fără a oferi vreo dovadă.

Șeful de cabinet al președintelui Volodimir Zelenski a acuzat sâmbătă Rusia că inventează atacuri asupra propriilor sale instalații.

Kievul acuză deseori Rusia că folosește Flota Mării Negre pentru a lansa rachete de croazieră asupra unor ținte civile ucrainene, acuzație susținută de unii analiști militari, care spun că acest lucru face din flotă o țintă militară legitimă.

Plecarea Rusiei din acordul privind cerealele marchează o nouă evoluție într-un război de opt luni care a început cu invazia Rusiei în februarie și care a fost dominat recent de o contraofensivă ucraineană și de atacuri rusești cu drone și rachete care au distrus peste 30% din capacitatea energetică a Ucrainei și au lovit zone populate.

Zelenskiy a cerut un răspuns ferm din partea Națiunilor Unite și a principalelor economii din Grupul celor 20 la ceea ce el a numit mișcarea absurdă a Rusiei în ceea ce privește acordul privind cerealele.

"Aceasta este o încercare complet transparentă a Rusiei de a reveni la amenințarea foametei pe scară largă pentru Africa, pentru Asia", a declarat Zelenski într-un discurs video sâmbătă, adăugând că Rusia ar trebui să fie dată afară din G20.

Acordul privind cerealele a repornit livrările din Ucraina, permițând vânzările pe piețele mondiale, vizând nivelul de dinainte de război de 5 milioane de tone metrice exportate din Ucraina în fiecare lună.

Mai mult de 9 milioane de tone de porumb, grâu, produse din floarea-soarelui, orz, rapiță și soia au fost exportate în cadrul acordului din 22 iulie.

(sursa: Mediafax)

Subiecte în articol: Rusia - UE acord cereale ucraina
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri