Însă pentru că aceasta va fi destul de costisitoare, trebuie ca blocul comunitar să fie creditor preferențial, poziție care ar feri-o de o eventuală restructurare a datoriilor.
Ajutoarele către Ucraina din partea UE ar putea dura ani de zile iar acestea s-ar putea ajunge îmntre 100 și 350 de miliarde de euro.
"Un astfel de sprijin pentru Ucraina ar însemna emisiuni de obligaţiuni semnificativ mai mari şi ar susţine şi mai mult prezenţa UE pe pieţele de capital. Calitatea activelor UE ar scădea astfel, cel puţin până când credibilitatea Ucrainei se va îmbunătăţi", spune autorul studiului, Alvise Lennkh-Yunus. "", explică Alvise Lennkh-Yunus.
Împrumuturile către Ucraina și rambursarea lor vor trebui urmărite extrem de atent de administrațiile viitoare ale țării pentru că sunt chiar vitale pentru ratingul UE.
Agenția Scope acordă Ucrainei ratingul CC cu perspectivă negativă în prezent, ceea ce înseamnă risc mare de intrare în incapacitate de plată.
Evaluarea vine în contextul în care Statele Unite a criticat UE că nu s-a aliat la un plan de ajutoare financiare către Ucraina.