Intruziva administrație de la Bruxelles a decretat că presa britanică nu trebuie să divulge originea musulmană a teroriștilor, dacă aceștia sunt implicați în atentate, scrie „Daily Express”, în numărul său de ieri. Uniunea Europeană a formulat o serie de solicitări, în încercarea de a determina guvernul de la Londra să impună presei câteva măsuri represive, precizează aceeași publicație.
Un raport al Comisiei Europene împotriva Rasismului și Intoleranței (ECRI) - organism al Consiliului Europei - concluzionează că, între 2009 și martie 2016, în Marea Britanie a fost înregistrată o creștere alarmantă a discursurilor de instigare la ură, precum și a violențelor rasiste. Arătând cu degetul spre presa britanică, președintele ECRI, Christian Ahlund, a declarat: „Nu este o simplă coincidență că violențele rasiste sunt în plină ascensiune în Marea Britanie, în același timp în care asistăm cu îngrijorare la exemple de intoleranță și discursuri de instigare la ură exprimate în ziare, în mediul online și chiar în rândul politicienilor”. Raportul face 23 de recomandări pentru guvernul condus de Theresa May, solicitând schimbări în materie de drept penal, libertatea presei, relatarea infracțiunilor și egalitate de gen. Deși Brexit nu făcea obiectul acestui raport, Ahlund nu s-a abținut să facă o serie de comentarii la adresa deciziei Marii Britanii de a părăsi blocul comunitar, remarcă „Daily Express”, care-l citează, din nou, pe președintele ECRI: „Se pare că referendumul asupra Brexit a dus la exacerbarea sentimentelor xenofobe, ceea ce conferă o importanță și mai mare pașilor prioritari evidențiați în raport, pe care autoritățile britanice îi au de parcurs”.
Atac la mass media britanice
Într-o secțiune specială, raportul de 83 de pagini atacă presa britanică și cere executivului de la Londra „să ofere o pregătire mult mai riguroasă” reporterilor din Regatul Unit. „Deoarece musulmanii sunt aduși tot mai mult în centrul atenției, din cauza actelor teroriste asociate în întreaga lume cu Stat Islamic, alimentarea prejudecăților contra musulmanilor demonstrează o desconsiderare nechibzuită nu numai pentru demnitatea marii majorități a musulmanilor din Regatul Unit, ci și pentru siguranța acestora. În acest context, ECRI atrage atenția asupra unui studiu realizat recent de Universitatea Teeside, care arată că acolo unde presa pune accentul pe originea musulmană a teroriștilor și dedică spații largi acestora, reacțiile violente contra musulmanilor au șanse mult mai mari să izbucnească”, scrie raportul. În pofida creării, în 2014, a Organizației Independente pentru Standarde de Presă, organism independent de reglementare pentru ziarele și revistele britanice, „ECRI recomandă cu putere autorităților să înființeze un organism independent de reglementare a presei, conform recomandărilor formulate în Raportul Leveson”. De asemenea, „ECRI recomandă o pregătire mult mai riguroasă pentru jurnaliști, pentru a garanta o mai bună conformare a acestora cu standardele etice”. De cealaltă parte, executivul de la Londra a răspuns ECRI printr-un un comunicat, în care precizează sec că guvernul nu interferează cu presa.
„Guvernul e angajat în apărarea libertății presei și nu se implică în conținutul publicat, atât timp cât presa respectă legea”.
Comunicat al executivului britanic
Christian Ahlund a intrat în colimatorul presei britanice, care este iritată de solicitările raportului său