Jurnalul.ro Ştiri Externe UK închide ochii la „banii murdari” ai Rusiei

UK închide ochii la „banii murdari” ai Rusiei

de Şerban Mihăilă    |   

Ascunși în active din Marea Britanie, „banii murdari” ai Rusiei pun în pericol securitatea națională a Regatului Unit și subminează strategia executivului de la Londra de a contracara politica agresivă a Moscovei, susține un raport al Comisiei pentru Afaceri Externe a Parlamentului britanic. Mai mult, Londra a devenit una dintre ascunzătorile preferate pentru „activele dobândite prin corupție” ale președintelui Vladimir Putin și aliaților săi, mai arată documentul, citat de BBC.

Odată cu destrămarea Uniunii Sovietice, centrul financiar al capitalei britanice a fost inundat de fonduri impresionante provenite din Rusia, devenind unul dintre marii beneficiari ai exodului masiv de capital provocat de un eveniment politic cu o astfel de magnitudine. Începând din 1991, în instituțiile financiare londoneze au intrat sume importante din Rusia, iar capitala Marii Britanii rămâne orașul occidental preferat și punctul de referință predilect al oligarhilor și oficialilor ruși, care își afișează averea în toată Europa. Această realitate a fost perturbată însă recent, după atacul neurotoxic asupra fostului spion rus Serghei Skripal pe teritoriul britanic, pus de guvernul Theresei May pe seama Moscovei, în pofida negărilor vehemente venite din partea Kremlinului. Potrivit raportului parlamentar britanic, fondurile rusești subminează practic eforturile executivului de la Londra de a contracara măsurile agresive ale președintelui Vladimir Putin și încurajează campania acestuia „de a sabota sistemul internațional bazat pe reguli”. „Dimensiunile daunelor pe care aceşti «bani murdari» le pot aduce intereselor de politică externă ale Regatului Unit depăşesc cu mult beneficiile tranzacţiilor ruseşti din City”, a afirmat preşedintele comisiei parlamentare, Tom Tugendhat, citat de Reuters. „Nu există nicio scuză ca Regatul Unit să închidă ochii, în timp ce cleptocraţii preşedintelui Putin şi cei care încalcă drepturile omului folosesc bani spălaţi prin intermediul Londrei pentru a ne corupe prietenii, pentru a ne slăbi alianţele şi pentru a eroda încrederea în instituţiile noastre”, a adăugat el.

Sancțiuni evitate de ruși

Tom Tugendhat a recomandat apoi miniștrilor britanici să investigheze „lacunele” actualului regim de sancțiuni contra Moscovei, care permit guvernului rus și unor apropiați ai lui Putin să obțină în continuare fonduri din Londra, în pofida măsurilor punitive impuse de comunitatea internațională. Între altele, comisia recomandă colaborarea cu aliaţii internaţionali ai Marii Britanii, pentru a îngreuna emiterea de obligaţiuni guvernamentale ruse, care nu sunt supuse sancţiunilor, prin bănci cărora li se aplică sancţiuni. Comisia a criticat și una dintre cele mai prestigioase firme britanice de avocatură, „Linklaters”, pentru implicarea acesteia în afaceri cu companii rusești apropiate de Putin, scrie Reuters. Raportul, intitulat „Aurul Moscovei: Corupţia rusă în Marea Britanie”, precizează că firma rusă „Gazprom” a putut tranzacţiona obligaţiuni la Londra „la câteva zile după tentativa de asasinare” a lui Skripal. Statele Unite au impus deja sancţiuni împotriva Rusiei, care este acuzată de amestec în alegerile prezidenţiale americane din 2016.

„Răspunsul letargic al Marii Britanii e considerat o dovadă că nu avem curajul să-i oprim (...) Pieţele financiare ale Londrei înlesnesc eforturile Kremlinului”. 

Tom Tugendhat

Subiecte în articol: bani murdari rusia
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri