Jurnalul.ro Ştiri Politică Umaniștii trag un semnal de alarmă: România se află în colapsul jocurilor de putere

Umaniștii trag un semnal de alarmă: România se află în colapsul jocurilor de putere

de Ion Alexandru    |   

Cel mai recent sondaj de opinie realizat de CURS indică o creștere semnificativă a Partidului Puterii Umaniste (Social-Liberal). Conform acestui sondaj, partidul condus de avocatul Daniel Ionașcu ar putea obține 4 la sută dintre voturile românilor, dacă alegerile ar fi organizate în perioada imediat următoare. Într-un comunicat de presă, formațiunea umanistă  se arată extrem de îngrijorată de scăderea dramatică a nivelului de încredere a românilor în clasa politică. Chiar dacă, la alegerile din 6 decembrie, partidul umanist nu a făcut pragul electoral pentru accederea în Parlament, PPUSL a repurtat câteva victorii importante în alegerile locale din toamna anului trecut, printre cele mai notabile fiind câștigarea Primăriei Sectorului 5 din București, prin Cristian Popescu Piedone.


Deși datele sondajului plasează, încă, formațiunea umanistă sub pragul necesar pentru intrarea într-un viitor Parlament, tendința de creștere este evidentă, arată PPUSL într-un comunicat remis redacției. Conform sursei citate, același sondaj indică, din păcate, o scădere dramatică a nivelului de încredere în clasa politică. Confruntarea permanentă, degradarea discursului public, incapacitatea articulării unor poziții comune cel puțin pe chestiuni vitale pentru interesul național au generat o serioasă deteriorare a încrederii cetățenilor în capacitatea oamenilor politici de a formula soluții reale pentru problemele României de astăzi.

Pe acest fond, creșterea notabilă a PPU(social-liberal) poate fi pusă nu doar pe seama proiectelor legislative ale parlamentarilor umaniști, a politicilor promovate de către aceștia, dar mai ales, considerăm, o apreciere a dorinței de dialog și colaborare cu alte forțe politice pe chestiuni esențiale pentru țară. Politica bazată exclusiv pe confruntare trebuie să lase loc colaborării pe marile proiecte de interes național.

 

Societatea civilă nu mai este reprezentată politic


„Ne îngrijorează faptul că românii încep să nu mai aibă încredere în clasa politică. Trebuie să ne gândim că participarea la vot este redusă, iar o clasă politică poate fi definită de sub 50% din electorat. Este o perspectivă îngrijorătoare. În aceste condiții, jocul unor partide poate fi definitoriu pentru atingerea scopului politic de a ajunge la putere. Iar asta înseamnă că societatea civilă nu mai este reprezentată politic. De aceea este evidentă nevoia de reformare a clasei politice, cu apariția unor partide în care cetățenii să se regăsească. România acum se află în colapsul jocurilor de putere, a jocurilor de partid și a notorietății facile a unor oameni. România are nevoie de oameni dăruiți pentru țară, iar clasa politică trebuie să înțeleagă că unitatea dintre partide trebuie să aibă ca prim rezultat și prim țel interesul națiunii și al cetățenilor”, a declarat Daniel Ionașcu, președintele executiv al Partidului Puterii Umaniste (Social-Liberal).


 

 

Partidele politice au o cotă de neîncredere de 84 la sută


Pentru umaniști, o intenție de vot de 4%, așa cum este indicată de cel mai recent sondaj, reprezintă doar o etapă. “Dar și un mesaj clar din partea cetățenilor, un mesaj care cere mai mult dialog și mai puțină confruntare, mai multe soluții și mai puțină acrobație retorică,  proiecte și soluții concrete, nu doar o permanentă invocare a eșecurilor celor de dinainte”, mai arată reprezentanții formațiunii.

Reamintin că, potrivit CURS, la întrebarea “Cu cine aș vota, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri locale?”, 33 la sută dintre respondenți au declarat că ar vota cu PSD, în timp ce doar 21 la sută ar pune ștampila pe PNL. 16 procente ar vota cu USR-PLUS, iar AUR ar primi 12% din voturi. Doar PMP ar mai face pragul electoral, cu 5%. Partidul Puterii Umaniste “Social-Liberal” își menține trendul de creștere, obținând 4 procente, la egalitate cu UDMR, în timp ce Pro România ar lua numai 3%. 

Sondajul CURS a mai scos la lumină o realitate mai mult decât îngrijorătoare. Dacă, cea mai mare încredere o au românii în Biserică și Armată - 65%, iar Pompierii se află pe locul al doilea, cu 59%, Președinția României se bucură doar de o încredere de 34%, în timp ce Guvernul stă și mai prost, cu o cotă de încredere de 21%. Partidele politice au o cotă de neîncredere de 84 de procente, iar cota de încredere este de 15%. Parlamentul României se află la cea mai joasă cotă de neîncredere de după revoluția din 1989 – 86%. Doar 13 la sută dintre respondenți mai au încredere în instituția fundamentală a statului român.

Subiecte în articol: PPUSL Daniel Ionașcu
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri