Jurnalul.ro Ştiri Justitie Un avocat cere revocarea Ordinului privind învăţarea online: Se încalcă egalitatea de șanse

Un avocat cere revocarea Ordinului privind învăţarea online: Se încalcă egalitatea de șanse

Un avocat clujean, care are doi copii la şcoală, a transmis o plângere prealabilă ministrului Educaţiei,Monica Anisie, solicitând revocarea Ordinului care prevede obligarea părinţilor să asigure accesul elevilor la învăţământul online.El spune se încalcă dreptul la învăţătură şi egalitatea de şanse.

Avocatul Mate Andras a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX că în document sunt impuse obligaţii materiale în sarcina unor persoane, deşi ar trebui să fie suportate de stat.

„În calitate de părinte a doi elevi care frecventează învăţământul gratuit din Romănia am formulat o plângere prealabilă la adresa ministrului Educaţiei, Monica Anisie, cu privire la legalitatea Ordinului nr. 4135/ 21 aprilie. Prin acest act se aprobä Instrucţiuni privind asigurarea continuitäţii procesului de învăţare la nivelul sistemului de învăţământ preuniversitar. Am cerut revocarea Ordinului şi abrogarea unor articole din Instrucţiuni care sunt nelegale deoarece impun obligaţii materiale în sarcina unor persoane, deşi ar trebui să fie suportate de stat. De asemenea, Ordinul încalcă dreptul la învăţământ gratuit şi la egalitatea de şanse a elevului, fiind discriminatoriu faţă de cei care nu au posibilitatea de a asigura mijloace materiale astfel încât să poată executa obligaţiile impuse”, a spus Mate.

Acesta a explicat că Ordinul ministrului Educaţiei este nul în condiţiile în care Decretele emise de preşedintele României legate de instituirea şi prelungirea stării de urgenţă dispun în mod obligatoriu suspendarea cursurilor din toate unităţile şi instituţiile de învăţământ ”şi nu fac diferenţă între modalitatea de predare — fizic la şcoală în clase sau online”.

De asemenea, Mate Andras a susţinut că Ordinul, care obligă părinţii să asigure participarea elevilor la învăţământul online, încalcă şi prevederile Legii Educaţiei care stipulează că învăţământul în România este gratuit.

„Nu mă poţi pune pe mine, ca părinte, să asigur mijloace materiale - calculator, laptop sau tabletă, abonament la internet. Aceste lucruri trebuiau asigurate de inspectoratele şcolare, iar dacă nu se asigură tuturor elevilor apare discriminarea. De la începutul lunii martie aveau autorităţile timp suficient să asigure aceste mijloace tehnice”, a precizat avocatul clujean.

Mate a susţinut că sunt două articole din Instrucţiuni care încalcă mai multe acte normative care au un rang superior şi nu pot fi completate sau modificate de un act normativ terţiar.

”În situaţia în care nu voi primi un răspuns favorabil, îmi rezerv dreptul de a mă adresa instanţei de judecată”, a mai spus avocatul Mate Andras.

Ordinul de aprobare a Instrucţiunii privind asigurarea continuităţii procesului de învăţare la nivelul sistemului de învăţământ preuniversitar, emis de ministrul Educaţiei, prevede că ”părintele, tutorele legal instituit sau susţinătorul legal are obligaţia de a lua toate măsurile necesare pentru a asigura accesul şi participarea preşcolarului/ elevului la activităţile de învăţare online organizate de unitatea de învăţământ”.

De asemenea, în document se precizeză că „elevul are obligaţia de a participa la activităţile de învăţare online stabilite de unitatea de învăţământ”.

Mediafax

Subiecte în articol: avocat online cursuri
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri