Jurnalul.ro Special Anchete Un client al DNA face televiziune la metrou

Un client al DNA face televiziune la metrou

de Ion Alexandru    |   

În timp ce patronul grupului de firme UTI, Tiberiu Urdăreanu, împreună cu vicepreședintele grupului, Mihail Tănăsescu, dar și ex-primarul Iașiului, Gheorghe Nichita, sunt judecați pentru dare, respectiv luare de mită, compania omului de afaceri derulează contracte grele cu Metrorex. Trei contracte, în valoare de trei milioane de euro, fără TVA, atribuite începând cu luna ianuarie a acestui an, au ajuns pe mâna UTI și vizează sistemul de sonorizare și de avertizare al călătorilor care vor folosi Magistrala 4 de metrou Parc Bazilescu – Străulești, dar și pentru interconectarea sistemului de televiziune cu circuit închis al Metrorex cu Dispeceratul central al companiei aflate în subordinea Ministerului Transporturilor. În acest timp, la Tribunalul București, unde se judecă dosarul de corupție în care sunt acuzați cei trei, fostul primar al Iașiului, Gheorghe Nichita, contestă rezultatele unei expertize criminalistice realizate asupra interceptărilor convorbirilor purtate în mediul ambiental și cere suplimentarea probelor cu înscrisuri de la un alt dosar, în care a fost deja condamnat, la fond, fostul ministru al Energiei, Constantin Niță.

Dosarul în care sunt judecați patronul UTI Grup SA, Tiberiu Urdăreanu, și fostul primar PSD al Municipiului Iași, Gheorghe Nichita, a ajuns, în instanţă, la faza pe interceptări. Mai exact, la unul dintre termenele precedente ale judecății, derulată la Secția Penală a Tribunalului București, instanţa a dispus efectuarea unui raport de expertiză criminalistică, ce a fost întocmit de Laboratorul Independent de Expertiză Criminalistică București, referitor la un suport de tip DVD. Expertiza a fost solicitată de avocații lui Gheorghe Nichita, în vederea determinării autenticității interceptărilor înmagazinate pe respectivul suport optic aflat la dosarul cauzei, care conțin înregistrări ale discuțiilor efectuate în mediul ambiental dintre omul de afaceri Iulius Gabriel Mardarasevici, fostul primar Gheorghe Nichita și Mihail Tănăsescu, vicepreședintele grupului UTI. Mai exact, expertiza cerută viza „realizarea simultană a determinării autenticității acestor discuții cu evenimentele acustice îmagazinate pe suportul optic” înaintat de DNA și indicat drept probă la dosar. Raportul de expertiză a ajuns la instanță și nu a fost deloc pe placul fostului edil de la Iași, care a ridicat o serie de obiecțiuni cu privire la rezultat. În 12 iulie, Tribunalul București a respins, ca neîntemeiate, aceste obiecțiuni. Totodată, magistrații au prorogat dezbaterea cererilor de suplimentare a probatoriului, formulate, de asemenea, de către Gheorghe Nichita, prin avocații să, cu referire la probele cu înscrisuri. Una dintre aceste probe face, în același timp, obiect al apărărilor într-un alt dosar celebru, în care a fost condamnat pe fond fostul ministru al Energiei, din Guvernul Ponta, Constantin Niță, dosar aflat pe rolul Secției Penale a naltei Curți de Casație și Justiție. Gheorghe Nichita a solicitat instanței de judecată emiterea unor adrese către JW Mariott Grand Hotel București, dar și reaudierea unor martori.

Licitație cu un singur ofertant

În timp ce dosarul în care patronul UTI Grup SA, Tiberiu Urdăreanu, este judecat alături de ex-primarul Municipiului Iași, Gheorghe Nichita, pentru infracțiuni de dare și luare de mită, se află pe rolul instanțelor, compania omului de afaceri își vede mai departe de treabă. Respectiv de contracte grase cu statul. Numai anul acesta, UTI Grup SA a reușit să-și adjudece trei lucrări cu Metrorex SA, structură aflată în subordinea Ministerului Transporturilor. Potrivit SEAP, ultima afacere parafată cu Metrorex a fost încheiată în data de 7 martie 2017, când regia de stat a scos la licitație realizarea sistemului de informare dinamică a călătorilor, inclusiv sistemul de sonorizare, pentru Magistrala 4 de metrou, denumită Racordul 2, pe Secțiunea Parc Bazilescu – Lac Străulești. Metrorex susține că achiziția a fost necesară pentru punerea în funcțiune a stațiilor de metrou Laminorului, Lac Străulești și Depoul Străulești. Deși a fost organizată o licitație publică pentru efectuarea acestei achiziţii, a existat o singură companie care s-a arătat interesată să cumpere caietul de sarcini. Unicul ofertant, declarat admisibil, dar și câștigător, în cele din urmă, de către autoritatea contractantă a fost SC UTI Grup SA, compania lui Tiberiu Urdăreanu, care a oferit un preț cu 56.238,41 de lei mai mic decât suma pe care Metrorex era dispusă, inițial, să o achite pentru această investiție. Nu din fonduri proprii, cin din finanțare europeană, întrucât contractul este finanțat prin Programul Operațional Infrastructura Mare. UTI Grup SA s-a înscris la licitație ca lider al asocierii din care mai face parte și compania TIAB SA București. Valoarea estimată iniţial de către Merorex pentru această investiție s-a ridicat la suma de 4.968.552 de lei fără TVA, iar UTI Grup SA, împreună cu TIAB SA București, a oferit un preț de 4.912.313,9 lei fără TVA. 

2 milioane de euro, la debutul lui 2017

Nu este pentru prima dată când asocierea formată din UTI Grup SA și TIAB SA București câștigă, în condiții similare, un contract cu Metrorex. Tot anul acesta, în 16 ianuarie 2017, când Guvernul Grindeanu abia se familiariza cu interiorul clădirii Palatului Victoria, Metrorex SA a scos la licitație un contract care vizează efectuarea tuturor acțiunilor necesare în vederea realizării instalațiilor de radio, de televiziune cu circuit închis, de detecție a incendiilor și a efectelor acestora, precum și pentru procurarea de echipamente și material, dar și execuția lucrărilor de montare și de punere în funcțiune a acestora, inclusiv prin proiectarea dotărilor de execuție. Locația este aceeași cu ultimul contract atribuit UTI Grup, respectiv se menționează faptul că instalațiile cu pricina urmează să echipeze stațiile de metrou Laminorului, Străulești și Depoul Străulești, aceste instalații reprezentând, în fapt, o extensie a instalațiilor deja realizate, atât în stații, cât și în interconexiune cu Dispeceratul Central al Metrorex, amplasat în incinta stației de metrou Unirii 1. „În acest fel se asigură un caracter unitar al acestor instalații pe întreaga Magistrală 4 de metrou”, precizau, la vremea respectivă, reprezentanții Metrorex. Ca și în cazul achiziției de lucrări din martie, Metrorex a organizat și la mijlocul lunii ianuarie o licitație deschisă. La care, din nou, s-a prezentat un singur ofertant. Este vorba despre aceeași asociere formată din SC UTI Grup SA, în calitate de lider, și din SC TIAB SA, în calitate de membru al asocierii, valoarea finală a contractului ridicându-se la 9.472.522,54 de lei fără TVA.

Relație de afaceri începută de pe vremea premierului Dacian Cioloș

Aceste contracte în care UTI Grup SA, firma lui Tiberiu Urdăreanu, lucrează pentru Metrorex au un corespondent și în perioada Guvernului tehnocrat, condus de Dacian Cioloș. Asta, deoarece, la sfârșitul lunii ianuarie a anului trecut, compania omului de afaceri a fost selectată să furnizeze piese de schimb aferente sistemului de detecție și de semnalizare a incendiilor. Contractul a fost parafat în data de 26 ianuarie 2016, a fost încheiat pentru o perioadă de 48 de luni, a scos din bugetul Metrorex suma de 448.438 de lei fără TVA și i-a avut drept câștigători pe UTI Grup SA, împreună cu compania SC Avitecho SRL, din Voluntari, judeţul Ilfov.

UTI este implicată și în proiectul Magistralei 5 de metrou

Anul trecut, „Jurnalul Național” dezvăluia, în exclusivitate, faptul că una dintre celebrele companii ale lui Adriean Videanu, Titan Mar, s-a implicat activ, alături de UTI Grup, în proiectul privind realizarea Magistralei 5 de metrou. În 6 iunie 2016, AGEA a Titan Mar SA, întrunită sub conducerea Mioriței Videanu, a anunțat că accesează finanţare de la BCR, „pentru a susţine plăţile din cadrul contractului încheiat cu asocierea Astaldi SPA-FCC Construccion SA-UTI Grup SA-Activ Group Management SRL, în proiectul «Magistrala 5, Trosonul 1 - Drumul Taberei-Universitate, Secţiunea 1 Râul Doamnei-Eroilor (PS Operă) şi Tronsonul 2 - Universitate-Pantelimon, Secţiunea 1 Staţia Depou şi Ganeria de legătură Valea Ialomiţei»”. Titan Mar a subcontractat o parte din lucrările aferente construcţiei liniei de metrou din Drumul Taberei. Tot în data de 6 iunie 2016, acţionarii au hotărât că Titan Mar urmează să contracteze un produs de „factoring fără regres” de la BCR SA, în baza unui contract de factoring care va fi încheiat de către Titan Mar (în calitate de aderent) şi BCR (în calitate de factor), „indiferent de suma plafonului de finanţare şi/sau a plafonului de acoperire a riscului de neplată”. Suma pe care Titan Mar intenţionează să o contracteze, cu titlu de împrumut, de la BCR, prin mecanismul descris anterior, va fi de maximum 578.300 de euro, creditul urmând a fi garantat cu ipotecă asupra oricărui cont prezent şi viitor al societăţii deschis la această bancă, iar, în cazul creanţelor girate cu bilete la ordin, Titan Mar va gira, la rândul ei, aceste bilete la ordin în favoarea băncii. De asemenea, Titan Mar va mai depune drept garanţie două contracte comerciale încheiate în 18 şi 29 februarie 2016, dar şi stocurile de materii prime, materiale şi mărfuri depozitate la Chiajna şi la depozitul din Şoseaua Bucureşti-Piteşti.

Şpagă pentru câștigarea unui contract privind semaforizarea

La mijlocul lunii decembrie a anului 2015, DNA a dispus trimiterea în judecată, în stare de arest la domiciliu, a fostului primar al Municipiului Iași, Gheorghe Nichita, acuzat de luare de mită. În același dosar, președintele grupului de firme UTI, Tiberiu Urdăreanu, a fost trimis în judecată, sub control judiciar, pentru dare de mită, iar vicepreședintele UTI, Mihail Tănăsescu, pentru complicitate la dare de mită. Alături de aceștia, a mai fost trimis în fața judecătorilor de la Tribunalul București și omul de afaceri Iulius Gabriel Mardarasevici, director al SC Information Business Consulting (IBC) SRL, acuzat, de asemenea, de dare de mită. Procurorii susțin în rechizitoriu că, în vara anului 2013, fostul primar Nichita a pretins, în mod direct, de la Iulius Gabriel Mardarasevici un comision de 10 la sută din valoarea de 69.614.309 lei fără TVA, aferentă contractului scos la licitație de Primăria Iași, în vederea implementării proiectului referitor la sistemul de management al traficului în Municipiul Iași. Aceleași pretenții le-a avut fostul edil și de la Tiberiu Urdăreanu, care a participat cu UTI Grup, în asociere cu ITB, la licitație, iar suma cerută de primar avea drept scop agrearea câștigării licitației și semnarea contractului respectiv cu cele două companii care compuneau asocierea. Concret, în perioada august 2013 - începutul anului 2015, Nichita ar fi primit o parte din suma totală promisă, de 10% din valoarea contractului atribuit, respectiv 3.632.106 lei (colectată prin depunere în contul firmei IBC), beneficii constând în achiziționarea unor echipamente electronice, în valoare de 20.000 lei, plata, în cursul anului 2014, a serviciilor de cazare prilejuite de efectuarea, de către primar și alți angajați ai primăriei, împreună cu oameni de afaceri, între care și Iulius Gabriel Mardarasevici, în China - Beijing și Hong Kong, în valoare de 28.364 lei, precum și beneficii constând în reduceri de 30-40% (în total circa 15.100 lei) din prețurile unor locuri de cazare la un hotel de lux din București.

Acest lucru a avut la bază o înțelegere anterioară între inculpații Nichita Gheorghe, Mardarasevici Iulius Gabriel (pentru IBC) și Urdăreanu Tiberiu (pentru UTI), aceștia din urmă efectuând, cu sprijinul inculpatului Tănăsescu Mihail și a unei alte persoane, demersuri frauduloase pentru colectarea banilor (ce urmau a fi dați cu titlu de mită). De asemenea, demersurile au constat și în elaborarea și, ulterior, decontarea unor facturi pentru situații de lucrări conținând servicii neprestate, a căror valoare reprezenta, de fapt, suma ce se colecta, periodic, drept mită pentru primarul Municipiului Iași. Anchetatorii

Constantin Niţă, condamnat pentru că a cerut jumătate din mita pentru Nichita

În instanţă, Gheorge Nichita a cerut Tribunalului București suplimentarea probelor de la dosar inclusiv cu înscrisuri aflate la dosarul în care a fost trimis în judecată fostul ministru al Energiei, Constantin Niță. Acesta a fost condamnat, în luna mai, de către Înalta Curte de Casație și Justiție, la patru ani de închisoare cu executare (sentinţă nedefinitivă), pentru trafic de influență, infracțiuni care au legătură cu dosarul în care sunt judecați Tiberiu Urdăreanu și Gheorghe Nichita. Niță este acuzat, tot de DNA, că, în cursul anului 2013, i-a solicitat omului de afaceri Tiberiu Urdăreanu un comision de 5% din valoarea contractului încheiat de firma acestuia - UTI Grup SA - cu Primăria Iași. Potrivit DNA, Constantin Niță ar fi intermediat o întâlnire între Tiberiu Urdăreanu și fostul primar Gheorghe Nichita, în schimbul unui comision de 5% din valoarea contractului. Banii din comision urmau să îi fie remiși lui Niță în două forme parțial în numerar și parțial printr-un contract de consultanță fictiv, încheiat cu o persoană de încredere din anturajul fostului ministru. Conform DNA, Niță a primit două tranșe, de 30.000 euro, respectiv 303.118 lei, bani folosiți, în mare parte, pentru diverse cheltuieli ale partidului din care făcea parte.

Subiecte în articol: dna metrou uti
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri