Părinții se sperie foarte repede când vine vorba despre loviturile celor mici, mai ales când ele sunt la cap. Medicul primar neurochirurg, Vlad Ciurea, explică care sunt situațiile în care ar trebui să luam în serios astfel de incidente. De asemenea, medicul atrage atenția asupra unor comportamente ale părinților care pot face chiar mai rău decât loviturile la cap.
Înainte de a face radiografie sau o tomografie copilului, el trebuie să fie foarte atent supravegheat și abia în cazul unor indicații clare trebuie să se recurgă la astfel de investigații, pentru a nu expune inutil copilul.
Medicul Vlad Ciurea sfătuiește ca mai întâi copilul să fie examinat, radiografia este bine să o îndepărtăm, că doar iradiem copilul. Capul nu se pune în gips. Tomografia este necesară, dar este altă expunere. Toată medicina actuală spune: supravegheați, monitorizați copilul, lăsați un număr de telefon, un spital adiacent, arată medicul.
Potrivit medicului, fiecare tip de lovitură exercită asupra creierului agresiuni diferite. Vlad Ciurea atrage atenția că impactul, zguduirea, învărtirea sau ținerea copilului mic cu capul în jos pot fi foarte periculoase și pot duce la producerea de microhemoragii cerebrale.
Lovitura la cap, când a venit o piatră și este impactul direct, este una, când copilul cade de caldarâm, de ceva - altă problemă și a treia este când este zguduit. Vă rog pe toți care mă ascultați și aveți copii: Nu luați copilul să-l zguduiți că s-a bucurat bunicul. Am văzut niste lucruri în parc: îl ia de mânuțe și îl învârte, să-i arate ce frumos e și el țipă de fericit, dar în creierașul lui se produc anumite vibrații. Și invers: îl ia de piciorușe și îl învârte. Tot sângele s-a dus în creierul lui. Se pot produce microhemoragii, la fel și invers, luat de mânuțe, nu trebuie zdruncinat acest creier. Dacă Dumnezeu ne-a dat această bijuterie să avem grijă de ea, a conchis Vlad Ciurea.
Sursa stiri.tvr.ro