Poziţionat ca un partid antisistem care şi-a asumat misiunea de a lupta împotriva “politicienilor corupţi”, Uniunea Salvaţi România pare să-şi schimbe orientarea radicală. În prag de alegeri parlamentare, USR caută să-şi dezvolte structurile din teritoriu şi să-şi sporească pe cât posibil activul de partid, însă obiectivul i-a făcut pe cei doi lideri, Clotilde Armand şi Nicuşor Dan, să devieze de la linia obişnuită. Anunţul că USR acceptă şi traseişti din alte partide a bulversat electoratul antisistem.
Încă de la înfiinţare, partidul lui Nicuşor Dan s-a proclamat drept o alternativă la actuala clasă politică şi un refugiu electoral pentru românii care s-au săturat de vechile partide. Mesajul politic a prins în Bucureşti şi pe reţelele de socializare, alegerile locale din iunie oferind dimensiunea exactă a publicului dezamăgit de Sistem. Nicuşor Dan a obţinut peste 30% din voturi la alegerile pentru Primăria Capitalei, de trei ori mai mult decât scorul obţinut de liberalul Cătălin Predoiu. Succesul din Bucureşti i-a dat curaj liderului USB, care şi-a transformat partidul într-unul naţional şi speră să obţină peste 10% din voturi la alegerile parlamentare. Doar că apropierea scrutinului a produs mutaţii semnificative în discursul consacrat încă de la apariţia pe scena politică. Dacă la alegerile locale a mizat pe îndemnul “Salvează Bucureştiul de politicieni”, pentru parlamentare strategia e cu totul alta. Aflaţi într-un turneu prin ţară pentru a dezvolta structurile din teritoriu, cei doi lideri ai USR au anunţat, surprinzător, că partidul are uşile deschise şi pentru aşa-zişii traseişti, care îşi schimbă orientarea politică în funcţie de interese. “Am putea accepta ca foşti membri de partid să fie membri USR după ce vor trece printr-o perioadă de carantină, de trei sau cinci ani. Ei nu vor putea candida acum, însă dacă arată cât de mult sunt gata să se dedice entru communitate şi ce fel de oameni sunt, atunci i-am putea accepta”, a anunţat franţuzoaica Clotilde Armand.
Nicuşor acceptă şi penali
Cum următoarele rânduri de alegeri locale şi parlamentare vor avea loc abia în 2020, deci peste patru ani, ar fi timp suficient ca traseiştii intraţi în USR să-şi ispăşească perioada de purgatoriu şi să se lepede de păcatele trecutului pentru a candida apoi ca figuri curate, antisistem. Mai mult, Nicuşor Dan nu exclude nici posibilitatea ca persoane cercetate penal sau cu probleme de integritate să devină membre de partid. “Avem criterii bine stabilite prin statut în cazul primirii membrilor. Persoanele care au probleme cu integritatea, care au dosare penale şi traseişti politici vor avea carantină şi nu vor putea candida timp de doi ani”, a explicat liderul USR politica partidului. Analiştii politici au sesizat şi ei schimbarea de strategie a USR şi spun că noua abordare ar putea bulversa electoratul radical antisistem. “Am încercat să mă abţin de la comentarii cu privire la USR. Am apreciat mai demult ca pozitivă prestaţia de comunicator a doamnei Armand, i-am remarcat potenţialul, însă nu pot să nu sesizez derapajele din ultimele săptămâni,
Nicuşor Dan şi Clotilde Armand, pelerinaj în toată ţara
Clotilde Armand şi Nicuşor Dan s-au deplasat recent în mai multe oraşe din ţară pentru a discuta cu grupurile de iniţiativă înfiinţarea unor filiale locale ale USR. Au avut loc întâlniri la Piteşti, Braşov, Sibiu, Craiova şi Râmnicu Vâlcea. Zilele trecute, Nicuşor Dan s-a întâlnit cu simpatizanţii USR din Cluj şi Turda, însă marea problemă a partidului va fi cum va pătrune în mediul rural. “Vă daţi seama că în fiecare sat, în fiecare comună din România să ajungem fizic e extrem de dificil. În plus, aceste sate sunt politizate ceea ce noi am vrea să schimbăm pentru că este absurd”, a explicat Clotilde Armand. În schimb, Nicuşor Dan susţine că filialele locale vor avea autonomie totală. “În Braşov există unul dintre cele mai importante Grupuri de Iniţiativă şi cred că aici va funcţiona una dintre cele mai importante filiale din ţară. În măsura în care oamenii vor auzi de USR ei vor face diferenţa de calitatea umană. Este adevărat că bucureştenii mă cunosc, dar cred că multă lume din această ţară aşteaptă să apară o alternativă", a declarat liderul USR. Partidul şi-a propus drept obiectiv obţinerea a peste 10% din voturi la alegerile parlamentare.
Pentru un senator sau deputat care a fost la PSD sau PNL trebuie să treacă o perioadă de opt ani pentru a candida din partea USR. În cazul lui Ion Iliescu, de exemplu, chiar dacă trec opt ani nu poate fi acceptat Clotilde Armand, lider USR