Un tribunal din Rusia a hotărât, astăzi, că fostul puşcaş marin american Paul Whelan este vinovat de spionaj în favoarea Statelor Unite şi l-a condamnat la 16 ani de închisoare. Procesul s-a desfășurat cu uşile închise, transmite Reuters.
Acesta are 50 de ani și este cetățean american, britanic, canadian și irlandez. El a fost arestat de Serviciul Federal de Securitate (FSB) într-o cameră de hotel din Moscova, pe 28 decembrie 2018.
Autoritățile ruse susțin că Whelan a fost prins în flagrant cu un stick USB, pe care se aflau informaţii clasificate.
Fostul pușcaș marin a pledat nevinovat și a declarat că i s-a întins o cursă, întrucât credea că pe stick se aflau fotografii dintr-o vacanță anterioară petrecută în această țară. El a primit stick-ul de la o cunoștință, un cetățean rus.
Diplomaţi americani consideră cazul drept un obstacol important în ameliorarea relaţiilor cu Moscova, deja deteriorate, şi au declarat în repetate rânduri că Whelan nu este vinovat, cerând Rusiei să-l pună în libertate.
Ambasadorul american la Moscova, John Sullivan, a spus că fost un "proces secret în care nicio nu a fost prezentată probă". Acesta a fost prezent la tribunal, unde a condamnat desfășurarea în secret a procesului, considerând că este vorba de o "încălcare flagrantă a drepturilor omului şi a normelor juridice internaţionale".
Procurorii ruși susţin că Whelan ar fi avut cel puțin gradul de colonel în serviciul de informaţii militare al SUA și au cerut o sentinţă de 18 ani de detenție, într-o închisoare de maximă securitate.
Judecătorul a declarat că acesta îşi va ispăşi pedeapsa într-un "lagăr cu regim sever".
Prezent la pronunţarea sentinţei, Paul Whelan a anunţat imediat că o va contesta şi a denunţat procesul ca fiind un simulacru.
Potrivit portalului rusesc RBC, care citează date ale anchetei, Paul Whelan este acuzat că ar fi încercat să obţină o listă cu componenţa unei diviziuni a FSB.
Avocatul rus al lui Whelan nu a exclus un posibil schimb al acestuia cu cetăţeni ruşi, precum Viktor Bout, traficant de arme, sau aviatorul Konstantin Iaroşcenko, aflaţi în închisori din SUA.