Jurnalul.ro Ştiri Externe Ungaria va controla reţeaua academică, într-o sfidare la adresa activităţii ştiinţifice

Ungaria va controla reţeaua academică, într-o sfidare la adresa activităţii ştiinţifice

Ungaria pregăteşte legislaţia pentru a desfiinţa reţeaua de cercetare a Academiei Ungare de Ştiinţe, oferind guvernului mai mult control asupra activităţii ştiinţifice, a relatat marţi website-ul de ştiri index.hu, citat de Reuters.

Cea mai veche şi cea mai mare instituţie academică din Ungaria, Academia Ungară de Ştiinţe (MTA), este finanţată exclusiv de guvern, dar se autogestionează, cu o reţea de organisme de cercetare ştiinţifică unde sunt angajate aproximativ 5.000 de persoane.

Prim-ministrul Viktor Orban, liderul de dreapta al Ungariei, a înăsprit controlul asupra tribunalelor în ţară, mass-media, economiei, educaţiei şi acum cercetării ştiinţifice. Măsurile sale de a-şi întări poziţia au declanşat critici din partea Uniunii Europene.

O luptă de o lună între guvernul lui Orban şi universitarii care se opun reformelor se îndreaptă spre final cu prezentarea iminentă a unui proiect de lege în parlament în următoarele săptămâni, a indicat index.hu citând proiectul de lege.

Nimeni din guvern nu a fost disponibil imediat pentru comentarii.

Acest control, despre care Budapesta afirmă că este necesar pentru a obţine mai multe beneficii economice în timp ce Ungaria încearcă să se îndrepte către industrii mai inovatoare, a declanşat proteste din partea grupurilor civile şi academicienilor.

Potrivit unei rezoluţii adoptate la începutul acestei luni, Academia nu este de acord cu ceea ce ea numeşte "motivaţie politică pentru restructurarea arbitrară a reţelei instituţionale".

Academia, care desfăşoară activităţi de cercetare ştiinţifică utilizând o reţea de instituţii de cercetare specializate, primeşte 40 de miliarde de forinţi (137,27 milioane dolari) pe an de la guvern.

Potrivit index.hu, propunerea guvernului va muta toate unităţile de cercetare într-o nouă instituţie publică cu un consiliu de administraţie din 13 membri format din şase delegaţi guvernamentali şi şase delegaţi din domeniul academic. Orban îl va numi pe preşedinte pe baza unei propuneri comune a consiliului.

Index.hu mai scrie că un nou Consiliu Naţional de Politică Ştiinţifică prezidat de ministrul inovării şi tehnologiei Laszlo Palkovics, arhitectul controlului academic, ar face propunerile pentru principalele domenii de cercetare ce urmează să fie finanţate.

Legislaţia ar obliga Academia să predea clădirile şi activele instituţiilor sale de cercetare către noua organizaţie condusă de stat, potrivit website-ului ungar.

AGERPRES

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri