Jurnalul.ro Ştiri Externe UNICEF: Starea de sănătate a copiilor nord-coreeni s-a îmbunătăţit uşor

UNICEF: Starea de sănătate a copiilor nord-coreeni s-a îmbunătăţit uşor

Copiii nord-coreeni suferă mai puţin de întârziere în creştere, o problemă legată de subnutriţia cronică, decât în urmă cu câţiva ani, însă unul din cinci copii este în continuare afectat, a anunţat miercuri UNICEF, conform AFP. 

Acestea sunt rezultatele unei anchete realizate de Biroul Central de Statistică al guvernului nord-coreean, cu sprijinul tehnic al Fondului Naţiunilor Unite pentru Copii (UNICEF), pe un număr de 8.500 de gospodării în 2017. 

Conform acestei anchete, nivelul naţional al întârzierii de creştere s-a diminuat constant în ultimii ani în Coreea de Nord, trecând de la 32,4% în 2009 la 28% în 2012 şi la 19% în 2017. 

Aceste noi date "arată uşoare îmbunătăţiri, însă există în continuare provocări", a precizat UNICEF într-un comunicat. 

Conform acestei agenţii a ONU, rezultatele au arătat "diferenţe semnificative" între regiuni. Astfel, în capitala Phenian, 10% dintre copii sunt afectaţi de întârziere în creştere, în timp ce în provincia nordică Ryanggang, nu departe de frontiera cu China, circa 32% dintre copii sunt afectaţi. 

Ancheta a dezvăluit de asemenea că apa potabilă din peste o treime dintre gospodării este poluată. "Situaţia stă cel mai rău în zonele rurale, unde aproape jumătate dintre copii sunt încă expuşi la riscuri semnificative de îmbolnăvire şi malnutriţie", se mai arată în raport. 

La mijlocul lunii mai, şeful Programului Alimentar Mondial (PAM), americanul David Beasley, a spus că foametea din Coreea de Nord s-a mai redus comparativ cu anii 1990, când ţara a traversat o foamete care a făcut sute de mii de morţi. 

El a subliniat totuşi că "nu există niciun dubiu" că foametea şi subnutriţia rămân "probleme" grave în Coreea de Nord, care nu ar dispune decât de "15-20 de terenuri arabile". 

În martie 2017, un raport coordonat de ONU stabilea că 10,5 milioane de nord-coreeni (41% din populaţie) sunt subalimentaţi şi că 18 milioane (70% din populaţie) depind de distribuţiile publice de raţii de cereale şi cartofi.

AGERPRES

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri