Jurnalul.ro Ştiri Externe Uniunea Africană apreciază încheierea acordului dintre Rusia și Ucraina privind exporturile de cereale

Uniunea Africană apreciază încheierea acordului dintre Rusia și Ucraina privind exporturile de cereale

Uniunea Africană (UA) apreciază acordul semnat de Rusia şi Ucraina pentru deblocarea exporturilor de cereale, care afecta grav acest continent, scrie AFP.

Documentul a fost încheiat în urma vizitei în Rusia, din luna iunie 2022, a şefului statului senegalez Macky Sall, preşedinte în exerciţiu al UA, şi a lui Moussa Faki, preşedintele comisiei UA, care au discutat cu Vladimir Putin despre "urgenţa revenirii cerealelor din Ucraina şi Rusia pe pieţe mondiale".
"UA reiterează apelul la un acord imediat de încetare a focului şi deschidere de noi negocieri politice sub auspiciile ONU, în interesul păcii şi stabilităţii mondiale", transmite Uniunea.

Rusia și Ucraina asigură 30% din exporturile mondiale de grâu, iar blocarea exporturilor de cereale au provocat o creștere alarmantă a prețurilor și a dat naștere la temeri privind foametea din Africa. 
Kenya, Etiopia, Somalia, Djibouti se confruntă cu cea mai gravă secetă din ultimii 40 de ani și peste18 milioane de oameni sunt afectaţi de foamete.

Acordul de la Istanbul prevede alcătuirea de culoare securizate pentru navele comerciale din Marea Neagră. 

 

Subiecte în articol: uniunea africana acord cereale Rusia ucraina
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri