Jurnalul.ro Ştiri Educatie Universitatea datornicilor. 1.300 de studenţi şi repetenţi, şi cu banii luaţi

Universitatea datornicilor. 1.300 de studenţi şi repetenţi, şi cu banii luaţi

de Mariana Zaharia    |   

Peste o mie de argeşeni sunt datori la Universitatea de Stat din Piteşti. S-au înscris la cursuri şi apoi nu au mai venit, dar odată contractul semnat, sunt buni de plată. Unii dintre ei au de dat bani chiar şi de acum 5 ani, iar totul a ieşit la iveală după un control al reprezentanţilor Curţii de Conturi. Inspectorii au cerut conducerii instituţiei de învăţământ să recupereze datoria de două milioane de lei.

Controlul făcut la Universitatea de Stat din Piteşti de către Curtea de Conturi a durat mai multe luni, iar în raportul final a fost scrisă datoria găsită în cazul celor 1.300 de foşti studenţi. Numele lor au fost trecute pe un tabel ce i s-a înmânat rectorului instituţiei de învăţământ, Dumitru Chirleşan. Acesta susţine că lucrurile sunt destul de simple şi se reduc la faptul că mulţi au semnat un contract fără să îl citească. Aşa au ajuns acum să primească la domicilii o înştiinţare despre datorii. “Este vorba despre tineri care s-au înscris la facultăţi pe locurile cu taxă. Au semnat şi apoi nu au mai venit la cursuri, dar fără să anunţe, fără să facă o cerere de retragere. Astfel au devenit datori cu plata unui an de studiu. Unii sunt datori doar cu a doua tranşă pentru că au plătit-o pe prima. Practic, ei au renunţat la şcoală şi au crezut că vor fi scoşi din sistem automat, lucru care nu se întâmplă. Exmatricularea vine după un an, atunci când se vede că studentul respectiv nu a adunat punctajul necesar pentru a trece în anul următor”, ne-a explicat Dumitru Chirleşan.

Pot plăti în rate

Cei mai mulţi dintre tineri au datorii cuprinse între 2.700 de lei şi 3.000 de lei, iar reprezentanţii Universităţii spun că le-au dat posibilitatea să plătească în mai multe tranşe. De asemenea, nu le vor fi aplicate penalizări chiar dacă datoriile sunt foarte vechi, unele din 2013. „Vă daţi seama că nu vom acţiona precum recuperatorii şi îi lăsăm să îşi plătească aşa cum pot. Numărul nu mi se pare foarte mare raportat la faptul că avem 6.500 de studenţi care plătesc taxe, dar dacă asta a fost decizia Curţii de Conturi, trebuie să o ducem la îndeplinire, pentru că altfel plătim noi din buzunare. Au venit mulţi şi mi-au spus că au fost plecaţi în străinătate, dar nu avem ce să le facem. Dacă făceau o cerere de retragere în primele două săptămâni ale anului şcolar, lucrurile nu ar fi stat aşa, dar odată prinşi în activitate, noi am avut cheltuieli”, a mai spus Chirleşan.

Suma de plată calculată de Curtea de Conturi a reieşit chiar din contractele semnate de studenţi. Conducerea Universităţii spune că cei mai mulţi datornici au ajuns aici din naivitate.

 

Subiecte în articol: universitatea datornicilor piteşti
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri