Jurnalul.ro Special UNSAR a avut două tentative eșuate

UNSAR a avut două tentative eșuate

Inițiativa de acum a Ministerului Sănătății nu este însă o noutate. În 2011, Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR) făcea prima tentativă pentru introducerea unui sistem asemănător.

 

El urma să se bazeze pe puncte traumatice pentru reglementarea despăgubirilor acordate victimelor accidentelor auto. În percepția asigurătorilor, valoarea unei vieţi omeneşti diferea de la ţară la ţară, iar despăgubirile trebuiau corelate cu salariile medii respective. Astfel, valoarea punctului de despăgubire trebuia raportată la câștigul salarial mediu net lunar, pe economie, urmând ca numărul punctelor aferente fiecărui tip de prejudiciu moral să fie stabilit prin raportare la rezultatele obținute prin centralizarea practicii Curților de Apel din România.

În 2016, UNSAR a revenit cu propunerea, dar nici de această dată nu a avut mai mare succes. La vremea respectivă, companiile de asigurări era acuzate că prin noul sistem încearcă să-și reducă costurile generate de plata despăgubirilor. „Asigurătorii vor să asimileze omul cu un airbag sau cu o bară şi să plătească cât mai puţin. Numai instanţele sunt cele care pot evalua traumele morale prin care trece o persoană care a suferit un accident auto. Este totuna dacă i s-a rupt mâna dreaptă unui pictor sau unui muncitor la salubritate? Asigurătorii vor să plătească aceeaşi sumă pentru ambele persoane. Mâna dreaptă ruptă, x lei despăgubiri, mâna stângă, y lei despăgubire”, declara la vremea respectivă un broker de asigurări.

Dauna medie a crescut cu 34%

Potrivit ultimei statistici publicate de Oficiul European de Statistică (Eurostat), la nivelul UE, România are cea mai ridicată rată a deceselor provocate de accidentele rutiere, ea fiind de 85 de decese la un milion de locuitori la nivelul anului 2020. De asemenea, potrivit Institutului Național de Statistică (INS), am înregistrat peste 31.000 de accidente rutiere cauzatoare de vătămări corporale. La finalul anului 2021, comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent, dauna medie RCA plătită pentru vătămări corporale în anul 2021 a crescut comparativ cu aceeași perioadă din anul precedent cu aproximativ 34%, iar cea pentru daune materiale s-a mărit cu circa 2%. 

„E foarte bună măsura introducerii unui astfel de sistem tabelar. El funcționează peste tot în UE. Existența unei referințe pentru acordarea despăgubirilor în cazul victimelor accidentelor rutiere îi ajută pe judecători în stabilirea valorii daunelor. Acest sistem tabelar va fi orientativ, ceea ce înseamnă că judecătorul nu trebuie să țină cont neapărat de el. Dacă instanța consideră că trebuie să acorde o despăgubire mai mare față de ceea ce sugerează tabelul traumelor, o va putea face fără niciun fel de probleme. Judecătorii nu se pricep și chiar ei cer în timpul proceselor să li se dea ceva care să-i ajute la stabilirea cât mai corectă a daunelor. Pe de altă parte, nu puține sunt cazurile când pentru vătămări identice o instanță decide un anumit nivel al despăgubirii, în timp ce alta decide acordarea unor despăgubiri mult mai mari”.

 

Surse de pe piața asigurărilor

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri