Jurnalul.ro Ştiri Externe UPDATE Brexit în impas: Ajungerea la un acord este tot mai puțin probabilă

UPDATE Brexit în impas: Ajungerea la un acord este tot mai puțin probabilă

de Giulia Anghel    |   

Încheierea unui acord comercial între UE și Regatul Unic este tot mai puțin posibilă, după cum au afirmat liderii celor două părți.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat la reuniunea Consiliului European că acest lucru este greu de crezut că se va realiza până la data limită, respectiv 31 decembrie 2020. Anterior și premierul britanic, Boris Johnson, și-a exprimat părerea că negocierile ar putea eșua. 

''Situaţia este dificilă. Principalele obstacole rămân'. Este mare probabilitatea să nu se ajungă la nicio înțelegere. Vom vedea până duminică dacă este posibil un acord'', a spus șefa executivului comunitar. .

Liderii UE și ai Marii Britanii se vor întâlni duminică pentru a încerca să ajungă la un acord. 
 

UPDATE 4 Discuțiile privind Brexit-ul se precipită. Pe de o parte liderii europeni declară că vor să încheie un acord cu Regatul Unit până la sfârșitul acestei luni dar nu sunt dispuși la concesii, iar de cealaltă parte, Londra avertizează că este nevoie urgentă de o înțelegere între cele două părți, până la 13 decembrie.

''În aceste discuţii niciodată nu spui niciodată, dar cred că trebuie să ajungem la o anume finalitate'', a declarat ministrul de Externe britanic, Dominic Raab pentru Sky News.

Premierul britanic Boris Johnson s-a întâlnit, în această sătămână, cu șefa Comisiei Europene, Ursula Ursula von der Leyen, și au discutat despre principalele divergențe care împiedică ajungerea la un consens, respectiv regulile privind concurența, reglementarea diferendelor și pescuitul. 

UE dorește reglementări clare care să împiedice eventualele situații de concurență neloială din partea companiilor britanice și vrea să obțină acces pentru pescarii europeni în apele teritoriale britanice, acest ultim aspect fiind puternic susținut de Franța. Totodată, Bruxelles-ul vrea protecție pentru forța de muncă din Uniune care lucrează în UK, precum și respectarea acelorași standarde sociale și de mediu.

Acest an a fost de tranziție, înainte ca Regatul Unit să părăsească definitiv blocul comunitar la 31 deembrie 2020.

Dacă nu se ajunge la un acord comercial, societățile de pe continent și din Marea Britanie vor pierde circa un miliard de euro anual, proveniți din cote de impozitare și tarife vamale. Mai mult, influența negativă a lipsei reglementărilor se va răsfrânge și asupra piețelor financiare, într-o perioadă afectată deja de recesiunea economică provocată de pandemia de coronavirus. 

UPDATE 3 Cu circa două săptămâni înainte de retragerea efectivă a Marii Britanii din blocul comunitar, liderii UE caută soluții pentru ajungerea la un acord între cele două părți.

Întrucât mâine mâine se va întruni Consiliul European, cancelarul german Angela Merkel le-a transmis parlamentarilor că trebuie să stabilească reguli pentru repectarea standartelor UE de către Regatul Unit, mai ales în privința mediului și a locurilor de muncă. 

''Încă există şansa unui acord. Continuăm să lucrăm în acest sens, dar suntem pregătiţi şi pentru condiţii pe care nu le putem accepta. Un lucru este clar: trebuie să fie păstrată integritatea pieţei interne'', a declarat Angela Merkel în Bundestag, potrivit Reuters.

Negocierile în privința Acordului de retragere durează de circa un an. Dacă acestea nu se vor finaliza, atunci relațiile comerciale dintre UE și Marea Britanie vor fi supuse regulilor  generale ale Organizației Mondiale a Comerțului.

UPDATE 2 Educația, afacerile și turismul vor fi supuse unor noi reguli după ieșirea efectivă a Marii Britanii din Uniunea Europeană, după 31 decembrie 2020. Modificările privesc în primul rând statutul cetățenilor celor două părți, care vor fi considerați străini și nu vor mai putea beneficia de aceeași libertate de circulație, învățământ ori drepturi salariale, scrie AFP. 

Cetățenii UE și ai Regatului Unit vor avea nevoie de rezidență pentru a se stabili pe teritoriul celuilalt stat, cu excepția persoanelor care deja beneficiază de acest drept. 

Aceștia nu vor avea nevoie de viză de turist. Însă britanicii vor trebui să arate că dispun de o asigurare de călătorie, de un bilet de întoarcere sau că au suficiente resurse financiare pentru a intra pe teritoriul UE. Timpul de ședere va fi limitat la 90 de zile, într-un interval de 180 de zile. 

Europenii vor putea prezenta la frontiera UK cartea de identitate până în luna octombrie 2021. După această dată, vor avea nevoie de pașaport în cazul în are vor locui pe teritoriul britanic mai mult de 6 luni. 

În cazul călătoriilor de afaceri, lucrurile nu sunt încă stabilite. Este posibil să fie nevoie de viză ori de permis de muncă în UE. Europenii vor avea statut privilegiat, având astfel nevoie de permis de muncă dar nu și pentru reuniuni. 

Cetățenii UE care vor să lucreze în Marea Britanie trebuie să facă dovada unei oferte de lucru, cunoașterea limbii engleze și salariul stabilit.

Și condițiile de studiu în Regatul Unit se vor modifica. Studenții europeni vor avea nevoie de viză pentru o perioadă mai mare de 180 de zile și vor trebui să achite taxele de îmnvățământ stabilite pentru străini. În anul universitar 2018-2019 existau 143.000 de studenți din Uniunea Europeană în UK. Totodată, britanicii nu vor mai avea drept la bursele Erasmus.

Circa 29 de miliarde de euro au reprezentat taxele plătite de studenții străini în Regatul Unit, în anul 2015.

În privința emigrației, 1,3 milioane de britanici locuiesc în UE, iar 4,2 milioane de europeni și-au depus actele pentru rezidență până în octombrie 2020. 

Marea Britanie va introduce un sistem de puncte pentru stabilirea cetățenilor UE, în funcție de vârstă, studii, cunoașterea limbrii engleze, situația materială. 

UPDATE 1 Premierul Boris Johnson se va întâlni la Bruxelles, în aceste zile, cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pentru a reuși să ajungă la un acord comercial cu UE, transmite AFP. La 31 decembrie 2020, Regatul Unit va ieși  definitiv din blocul comunitar.

''Situaţia pare foarte complicată şi există toate şansele să nu reuşim'', a spus oficialul britanic

Negocierile dintre cele două părți se află în impas din cauza neînțelegerilor asupra a trei puncte, respectiv pescuitul, concurența și modul de rezolvare a diferendelor. 

Dacă în următoarele două săptămâni Regatul Unit și Uniunea Europeană nu reușesc să semneze acordul, relațiile comerciale se vor supune regulilor OMC, ceea ce va aduce o nouă lovitură asupra economiei, pe lângă recesunea deja existentă din cauza pandemiei.

La aceste dificultăți se adaugă și aprobarea de către Camera Comunelor a unei legi care pune în dificultate tratatul cu UE. Aceasta prevede anumite dispoziiții vamale pentru Irlanda de Nord, cu scopul de a păstra integritatea teritorială a Marii Britanii și schimburile comerciale.

Inițial autoritățile de la Londra se declaraseră de acord că renunțe la unele clauze controversate care au determinat UE să inițieze procedura de încălcare a dreptului comunitar împotriva UK.

Acum însă, Camera Comunelor a reintrodus aceste clauze, după ce Camera Lorzilor le modificase. 

ȘTIRE INIȚIALĂ Negocieri intense vor avea loc în aceste zile la Bruxelles pentru punerea în aplicare a Acordului de retragere a Marii Britanii din UE, printre care vor fi discutat și Protocolul privind Republica Irlanda și provincia Irlanda de Nord, scrie Reuters.

''Mă voi întâlni astăzi cu Michael Gove la Bruxelles pentru a discuta despre implementarea Acordului de retragere, inclusiv a Protocolului privind Irlanda şi Irlanda de Nord. Lucrăm din greu pentru a fi siguri că acesta va deveni deplin operaţional la 1 ianuarie 2021'', a declarat Maros Sefcovic, vicepreședintele pentru relații interinstituționale al Comisiei Europene.

Un punct fierbinte îl reprezintă Irlanda de Nord. O lege britanică privind piața internă, care protejează schimburile comerciale din interiorul Regatului Unit după Brexit, va fi discutată din nou de parlamentul acestei țări. Aceasta protejează statutul Irlandei de Nord dar încalcă dreptul internațional. 

Totodată, art.5 din Acordul de retragere prevede că cele două părți trebui să-și îndeplinească obligațiile și să se abțină să ia măsuri care să împiedice realizarea obiectivelor.

Marea Britanie a părăsit UE la 31 decembrie 2019, urmată de o perioadă de tranziție de un an, care se va sfârși în această lună. 

UE și Regatul Unit au încercat să ajungă la un acord comercial dar fără rezultat. Dacă în următoarele săptămâni nu vor reuși să încheie o înțelegere, relațiile economice dintre cele două părți se vor supune regulilor generale ale Organizației Mondiale a Comerțului (OMC).
 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri