Bursa de Valori București (BVB) a ajuns de la nouă companii listate, în urmă cu 25 de ani, la 370 de societăți în prezent. Valoarea tranzacțiilor se ridică la circa 9 miliarde de lei, cu o capitalizare de aproape 110 miliarde de lei.
"Discutăm nu numai despre piaţa de capital românească ca piaţă emergentă, discutăm şi despre România ca piaţă emergentă. Pasul pe care îl facem acum nu este un pas doar al pieţei de capital româneşti, ci este un pas înainte pe care îl face întreaga comunitate de afaceri din România. Povestea Bursei de Valori Bucureşti a început acum 25 de ani. Discutam atunci la sfârşitul primului an de tranzacţionare despre nouă companii listate, despre o valoare a tranzacţiilor care se apropia de 26 de milioane de lei. Dacă ne uităm unde am ajuns acum, avem măsura paşilor mari pe care i-am făcut înainte. Avem listate la Bursa de Valori Bucureşti 370 de companii dintre care un sfert sunt listate pe piaţa principală. Sunt companii mari, semnificative pentru economia României. Valoarea tranzacţiilor, dacă ne uităm la componenta de acţiuni pentru anul trecut, s-a apropiat de 9 miliarde de lei. Dacă adăugăm şi valoarea tranzacţiilor pe instrumente cu venit fix, obligaţiuni, ne apropiem de 11 miliarde de lei, iar capitalizarea totală a companiilor româneşti listate se apropie de 110 miliarde de lei. Instituţiile statului român au pus piatra de temelie a reconstrucţiei Bursei. De asemenea, companiile de stat, companiile private care au utilizat platforma Bursei de Valori Bucureşti pentru a se finanţa", a declarat Radu Hanga, președintele BVB.
El a amintit de mai multe companii de stat care au devenit rentabile, precum Romgaz, Transgaz, Transelectrica, Nuclearelectrica și Electrica.
Alte societăți care au intrat în componența indicilor pentru piețe emergente sunt Banca Transilvania și Teraplast Bistrița.
"Lângă Nuclearelectrica avem al doilea nume semnificativ care intră în componenţa indicilor pentru pieţe emergente - Banca Transilvania. O bancă locală născută în urmă cu 27 de ani la Cluj Napoca, lansată de un grup de antreprenori locali şi care s-a listat la Bursa de Valori Bucureşti acum 23 de ani şi a utilizat toate instrumentele pe care Bursa le pune la dispoziţia companiilor listate. Lângă acestea ne aşteptăm să vedem multe alte companii din zona celor mari care să intre, pe măsură ce îndeplinesc criteriile de lichiditate, în structura indicilor. Ne uităm, desigur, şi la companiile din eşalonul 2, companii care într-o fază iniţială de creştere. Avem aici un prim exemplu, Teraplast Bistriţa, care ca urmare a promovării României la statutul de piaţă emergentă a fost inclusă într-o familie de indici destinaţi micro-companiilor", a susţinut Radu Hanga.
ȘTIRE INIȚIALĂ Bursa de Valori (BVB) va fi evaluată de furnizorul global de indici FTSE Russell pentru Pieţele Emergente, începând cu 21 septembrie 2020.
Furnizorul global de indici FTSE Russell a anunţat, pe 26 septembrie 2019, că România a fost promovată de la statutul de Piaţă de Frontieră, la statutul de Piaţă Emergentă Secundară. Hotărârea va intra în vidoare începând cu septembrie 2020.
În luna aprilie 2020, FTSE Russell a confirmat că România este pe cale să fie inclusă în indicii FTSE de pieţe emergente în cadrul revizuirii din septembrie 2020. Verificarea eligibilităţii pentru includerea în indici se bazează pe datele de tranzacţionare de la 30 iunie 2020.
Criteriul de lichiditate presupune ca aceasta să fie de cel puţin 0,05% pe lună, pentru minim 10 din 12 luni. Măsurarea lichidităţii se realizează pentru fiecare companie, ca raport dintre mediana lunară a volumelor tranzacţionate zilnic şi numărul de acţiuni free float.
Pe baza calculelor Bursei de Valori Bucureşti (BVB) şi a valorilor curente privind numărul de acţiuni considerate free float, la sfârşitul lunii martie 2020, două companii româneşti sunt incluse în indicii de Piaţă Emergentă ai FTSE Russell. Este vorba despre Banca Transilvania (TLV) şi S.N. Nuclearelectrica (SNN).
Lucian Anghel, preşedinte al Consiliului de Administraţie al BVB a declarat, anul trecut, că promovarea României la statutul de Piaţă Emergentă poate fi considerată, din punct de vedere economic pentru piaţa de capital, echivalentul aderării României la Uniunea Europeană.
Înainte ca FTSE Russell să promoveze România la statutul de Piață Emergentă, țara noastră s-a aflat timp de trei ani pe lista de monitorizare.