Jurnalul.ro Ştiri Externe UPDATE Conflict diplomatic între Polonia și Israel din cauza noii legi care blochează restituirea proprietăților

UPDATE Conflict diplomatic între Polonia și Israel din cauza noii legi care blochează restituirea proprietăților

Polonia și Israelul au intrat în conflict diiplomatic după ratificarea legii care blochează restituirea proprietăților confiscate după al Doilea Război Mondial. Diplomați ai celor două state au fost rechemați în țările lor. 

Președintele Andrzej Duda a semnat legea spunând că stopează fraudele. 

Israelul consideră actul respectiv drept antisemit și și-a rertras atașatul de afaceri, în semn de protest. Ca răspuns, guvernul de la Varșovia și-a rechemat ambasadorul, Marek Magieowski. 

"Ministerul Afacerilor Externe anunţă că ambasadorul Poloniei în Israel va rămâne în ţară până la noi ordine, ca răspuns la acţiunile recente nejustificate ale statului Israel, inclusiv decizia nefondată de reducere a nivelului relaţiilor diplomatice cu Republica Polonă, precum şi la declaraţiile inacceptabile ale ministrului israelian al afacerilor externe şi ale altor membri ai guvernului. Decizia privind nivelul permanent al reprezentanţei diplomatice poloneze în Israel va fi luată în zilele următoare", transmite instituția.

Ministrul israelian de Externe Yair Lapid l-a rechemat, sâmbătă, pe însărcinatul cu afaceri al Israelului în Polonia, calificând noua lege "antisemită". Și premierul  israelian Naftali Bennett a spus că legea arată "un dispreţ neruşinat pentru memoria Holocaustului".
Premierul polonez Mateusz Morawiecki rerspiinge acuzaţiile de antisemitism și consideră decizia Israelului de a-şi rechema însărcinatul cu afaceri la Varşovia este "nefondată şi iresponsabilă".
"Cineva care cunoaşte adevărul despre Holocaust şi suferinţele Poloniei în timpul Celui de-Al Doilea Război Mondial nu poate accepta acest mod de a face politică", a transms acesta, pe Facebook.

Crca trei miiloane de evrei din Polonia au fost omorâți în timpul celei de-a doua deflagrații mondiale. Apo, regimul comunist le-a confiscat propretățile după moartea sau fuga acestora. 

UPDATE1 După ce Parlamentul Poloniei a votat, miercuri, legea prin care se oprește restituirea proprietăților confiscate după cel de-al Doilea Război Mondial, acum președintele Andrezej Duda a promulgat actul normativ, scrie Reuters. Noua legislație tensionează relațiile acestei țări cu Israelul și Statele Unite.

Perioada în care poate fi cerută restituirea imobilelor este limtată la 30 de ani. 

Andrezej Duda a declarat că această lege va duce la sfârșitul ''unei ere de haos juridic şi a mafiei privatizărilor''.

ȘTIRE INIȚIALĂ Parlamentul Poloniei a oprit restituirea bunurilor confiscate în timpul regimului comunist, scrie AFP. Legea împiedică de facto retrocedarea acestora, fapt ce a provocat nemulțumirea Israelului.

"Condamn legislaţia adoptată astăzi de parlamentul polonez, care pătează memoria Holocaustului şi drepturile victimelor sale. Voi continua să mă opun oricărei încercări de rescriere a istoriei. Polonia ştie ce trebuie să facă, să anuleze această lege", a declarat ministrul israelian de externe Yair Lapid.

Actul normativ impune o perioadă de prescripţie de 30 de ani pentru revendicarea bunurilor confiscate după cel de-al doilea război mondial.

Președintele Andrzej Duda urmează să promulge legea.

Susținătorii acesteia spun că acum se vor opri incertitudinile legate de drepturile de proprietate care au dus la fraudă și corupție.

Opozanții susțin că evreii vor fi dezavantajați întrucât unii și-au revendicat mai târziu bunurile dar și pentru că acestea au fost confiscate de două ori, prima oară în timpul ocupației naziste și apoi de comuniști.

Circa 6 milioane de polonezi, dintre care jumătate de origine evreiască, au fost uciiși în timpul celui de-al doilea război mondial.

După 1989, autoritățile poloneze nu au decis restituirea bunuriilor confiscate, proprietarii revendicându-le pe cale judecătorească. 

Și SUA și-a exprimat dezacordul cu prvire la această lege. Secretarul de stat Antony Blinken a spus că Polonia are nevoie de o legislație clară pentru restituirea proprietăților confiscate evreilor și a făcut apel la președinte să nu promulge legea.
 

Subiecte în articol: Polonia
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri