Jurnalul.ro Ştiri Externe UPDATE ONU rămâne în Afganistan după retragerea SUA și NATO

UPDATE ONU rămâne în Afganistan după retragerea SUA și NATO

Organizaţia Naţiunilor Unite va menţine misiunea politică de asistenţă în Afganistan și după retragerea efectivelor militare americane şi ale NATO, în septembrie 2021, a anunţat purtătorul de cuvânt al secretarului general ONU, Stephane Dujarric, citat de AFP.

"Vom continua să analizăm situaţia, dar activitatea noastră în Afganistan va continua. ONU este prezentă în domeniul dezvoltării umanitare în Afganistan de foarte, foarte multă vreme şi noi vom continua să fim acolo pentru a ajuta poporul afgan", a precizat acesta.

Asistența ONU în Afganistan (UNAMA) este o misiune politică redusă, fără Căştile Albastre. Din luna martie 2021, ONU dispune de doi emisari pentru această ţară. Alături de canadianca Deborah Lyons, care conduce UNAMA şi reprezenta până acum organizaţia la nivel politic, a venit și francezul Jean Arnault, trimis special al ONU pentru Afganistan. Misiunea acestuia este de a ajuta la găsirea unei soluţii politice la conflict, colaborând cu UNAMA şi partenerii regionali.

UNAMA are circa 1.200 de angajați în Afganistan, dintre care cei mai mulţi sunt cetăţeni afgani. În total, împreună cu reprezentanţii diferitelor agenţii ale ONU din ţară, prezenţa ONU se ridică la 4.000 de persoane, dintre care peste 75% sunt afgani.

"Misiunea Naţiunilor Unite în Afganistan este o misiune politică specială, aceasta este doar o mică misiune civilă, nu este o misiune militară. Ar trebui să fie clar pentru toată lumea că ONU va înlocui SUA, NATO şi pe alţii. Aceasta nu este realist", a declarat un diplomat, care a vrut să-și păstreze anonimatul.

ȘTIRE INIȚIALĂ Retragerea trupelor americane din Afganistam va duce la scăderea posibilitatea Statelor Unite de a aduna informații și de a acționa împotriva extremismului, a atras atenția directorul CIA, William Burns, citat de Reuters.

Astfel, decizia președintelui Joe Biden ca forțele SUA să părăsească Afganistanul înante de 11 septembrie 2021, este riscantă deoarece pe teritoriul acestei țări se află elemente Al-Qaida şi ale Statului Islamic.
"Când va veni timpul retragerii armatei SUA, capacitatea guvernului SUA de a colecta informaţii şi de a acţiona în privinţa ameninţărilor va scădea. Asta-i realitatea", a subliniat Burns, în timpul audierlor din Comisia de specialitate din Senat. Cu toate astea, guvernul SUA va păstra elemente care vor ajuta la anticiparea și contracararea terorismului. 

Un raport ONU din luna ianuarie arată că mai sunt aproximativ 500 de luptători Al-Qaida în Afganistan, iar talibanii menţin relaţii apropiate cu gruparea islamistă. 

Potrivit lui Marc Polymeropoulos, fost ofiţer al CIA în Afganistan, agenţiile de spionaj se bazează pe sprijinul militarilor americani în chestiuni critice cum sunt securitatea şi evacuările medicale. "Comunitatea de informaţii poate rămâne, în timp ce militarii pleacă? Nu văd cum ar fi posibil. Se ajunge la o situaţie similară cu modul cum se colectau informaţii în Afganistan înainte de 9/11, care n-a mers prea bine", a spus Marc Polymeropoulos, fost ofițer SUA. Opinia acestuia reflectă îngrijorările autorităților americane că situația se va agrava după retragerea trupelor și va izbucni un război civil.
 

Subiecte în articol: sua nato afganistan cia
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri