Jurnalul.ro Ştiri Externe UPDATE Parlamentul European cere Turciei să retragă trupele din Cipru. Ankara se opune

UPDATE Parlamentul European cere Turciei să retragă trupele din Cipru. Ankara se opune

Turcia consideră că rezoluția Parlamentului European este nerealistă și reprezintă un șantaj, potrivit Ministerului turc de Externe, citat de dpa. Autoritățile de la Ankara sunt însă deschise dialogului.

''Turcia va continua să protejeze cu hotărâre atât drepturile sale, cât şi pe cele ale ciprioţilor turci, fără a ceda în faţa ameninţărilor şi a şantajului de orice fel'', arată documentul.

Parlamentul European a adoptat ieri, cu 631 de voturi pentru, rezoluția prin care condamnă acțiunileilegale ale acestei țări din orașul Famagusta, suburbia Varosha. Instituția consideră că se poate ajunge la o rezolvare pe termen lung la această problemă prin negocieri. Totodată, cere Consiliului European să impună măsuri drastice. 

Soluția oferită de legislativul UE este formarea unei federații cu două zone și două comunități, sub un statut internațional unic. 

Insula este împărțită din 1974 între Republica Turcă a Ciprului de Nord, recunoscută doar de Ankara, și Republica Cipru, membră UE din 2004. 

Autoritățile cipriote turce au redeschis stațiunea Varosha din Famagusta, care a fost închis timp de 46 de ani. ONU a criticat decizia.

ȘTIRE INIȚIALĂ Parlamentul European a emis o rezoluție prin care solicită Turciei să-şi retragă trupele din Cipru, iar orașul port Famagusta trebuie redat locuitorilor de drept, transmite dpa. Legislativul UE consideră că este nevoie de sancțiuni dure.  

''Abordarea Turciei nu este acceptabilă'', a spus David McAlister, preşedintele Comitetului pentru afaceri externe.

Armata Turciei a invadat nordul Ciprului în 1974, din cauza tentativei de lovitură de stat a ciprioților greci, care avea drept scop anexarea la Grecia.

Cipru a aderat la UE în 2014, la conducerea acestei țări aflându-se un guvern cipriot grec din sud, recunoscut internațional, în timp  ce Republica Turcă a Ciprului de Nord este acceptată doar de Ankara. 

Ciprul de Nord a redeschis parțial accesul la stațiunea Varosha, interzisă de armata turcă după invadarea nordului insulei de către Turcia, în 1974.

 

Subiecte în articol: cipru parlamentul european turcia
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri