Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Urzicile, proprietăți, beneficii și rețete delicioase

Urzicile, proprietăți, beneficii și rețete delicioase

de Paul Bardasu    |   

Când ne gândim la urzici, prima idee care ne vine în minte e celebra pișcătură. Însă această plantă este un remediu excelent pentru sănătate, cu proprietăți miraculoase. Mai ales în această perioadă, în care este numai bună de cules și de consumat. 

Urzicile se găsesc în aproape toate zonele: grădini, păduri, izlazuri sau pe lângă șanțuri. E adevărat că adunarea lor necesită un pic de efort și de durere, dar toate acestea merită având în vedere mulțimea de beneficii aduse organismului.

Urzicile pot fi consumate ca mâncare sau ca plante medicinale, datorită conținutului ridicat de vitamina A, B2, C, K, acid acetic, acid formic și săruri minerale. Urzicile pot fi culese începând din luna aprilie - în unele zone chiar din martie. De la urzică se folosesc două părți: tulpina cu frunze și rizomii, adică tulpinile subterane unde urzicile își depozitează peste iarnă substanțele de rezervă. Acestea din urmă se recoltează primăvara și toamna devreme, înainte de intrarea în vegetație a plantei, în timp ce tulpinile și frunzele e bine să fie culese înainte și în timpul înfloririi, până ca planta să devină prea bătrână.

Plantă medicinală. Să profităm de ea!

Proprietăți: diuretice; antiinflamatoare; antihemoragice; imunostimulatoare; antitusive; emoliente; vitaminizante; tonice; cicatrizante; astringente; dezintoxicante; antiseptice; antitoxice; antiinfecțioase; antibronșitice; antianemice; digestive; laxative. 

Pentru uz extern, urzicile se folosesc în următoarele afecțiuni: plăgi, eczeme, arsuri, psoriazis, dermatoze, înțepături de insecte, urticarie, unghii casante, seboree, alopecie, mătreață, gingivită, stomatită sau micoze cutanate. Soluția se prepară astfel: într-un litru de apă se adaugă 50 de grame de frunze uscate de urzici, se lasă câteva ore, chiar și peste noapte, și se aplică pe zona afectată, sub formă de spălături sau comprese.

Pentru uz intern, urzicile sunt bune pentru hemoragii interne, balonări, enterocolite, indigestii,  dizenterie, ulcer duodenal, insuficiență pancreatică, ulcer gastric, hemoroizi, astm bronșic, detoxifierea organismului, prevenirea cancerului, litiază renală, rinită, tuberculoză, cancer gastric, nefrite, uremie, diabet, stimularea lactației, reumatism, artrite, obezitate, rahitism, cefalee, gută, osteoporoză. Se poate prepara infuzie de urzici din 250 ml de apă caldă și o lingură de frunze de urzici. Se lasă la infuzat pentru 10-15 minute, se strecoară și se consumă o cană, odată pe zi.

Tinctura, folosită și intern, și extern

De asemenea, din urzici se poate prepara o tinctură, care poate fi folosită atât pentru uz extern, cât și intern. Ai nevoie de rizomii de urzică, care se spală, se curăță și se taie, după care se depozitează într-un borcan cu alcool de 60-70 de grade. Se lasă la macerat 10 zile, într-un loc răcoros, amestecându-se zilnic. Apoi se filtrează tinctura și se mai lasă la decantat pentru 2-3 zile. Ulterior, se mută în recipiente mici și se folosește tinctura la nevoie, de către adulți și tineri peste 15 ani, câte 1-2 lingurițe diluate în 100 ml de apă (jumătate de pahar), de 3-4 ori pe zi, pe stomacul gol, cu 30 de minute înaintea mesei.

Urzicile se pot consuma și ca mâncăruri, fiind văzute de specialiști drept un aliment-minune pentru persoanele care suferă de afecțiuni cardiace ori care urmează un tratament cu anticoagulante. Urzicile, consumate în mod regulat, ajută în reglarea digestiei, curățarea rinichilor și tractului digestiv, combat diareea și stimulează metabolismul. Sunt un aliat de nădejde și în curele de slăbire, datorită antioxidanților pe care le conțin. Urzicile pot reduce simptomele rinitei alergice, respectiv pot reduce crizele de strănut, specifice afecțiunii.

Rețete cu urzici

Iată câteva idei de rețete cu urzici pe care le poți încerca și nu vei regreta, fiindcă te vei bucura de o masă delicioasă, care îți face și bine.

Mâncare de urzici. Ingrediente: 6 grămezi urzici; o lingură făină; 3 căței usturoi; o ceapă mare. Mod de preparare: Spală bine urzicile, folosind niște mănuși, pentru a evita înțepăturile lor. Apoi opărește-le într-un vas cu apă care a dat în clocot. Lasă urzicile la fiert pentru cinci minute. Toacă bine ceapa și cățeii de usturoi. Când au fiert urzicile, scurge-le de apă și toacă-le mărunt, fie cu ajutorul unui cuțit, fie cu ajutorul unui blender sau robot de bucătărie. Păstrează o cană din apa în care au fiert. Într-o tigaie, călește ceapa în ulei până devine translucidă. Dacă ai probleme cu prăjelile, fierbe-le în puțină zeamă de urzici. Adaugă urzicile tocate, lingura de făină și usturoiul tocat, dar și sare după gust și cana de apă în care au fiert urzicile. Amestecă încontinuu și oprește focul când compoziția se îngroașă. Poți consuma mâncarea alături de orez, mămăligă, ouă sau carne de pui.

Din urzici se poate face și ciorbă, chiar dacă aceasta nu e populară în toate zonele țării. Ai nevoide de 1 kg urzici proaspete, 500 ml bulion, o ceapă mare, un morcov mare, o legătură pătrunjel, 4 lămâi medii. Mod de preparare: Spală urzicile și fierbe-le timp de 15 minute într-un vas cu apă și sare care a dat în clocot. După ce au fiert, lasă-le la fiert. Toacă ceapa, morcovul și urzicile fierte. Într-un vas mare, toarnă apa pe care ai scurs-o de la urzici. Adaugă ceapa, morcovul și urzicile și pune pe foc. Din când în când, scoate spuma. După 15 minute, adaugă și bulionul și amestecă bine. Lasă să fiarbă în continuare încă 15 minute. Adaugă și sucul de la lămâi. Adaugă pătrunjel spre final.

Piure de urzici. Ingrediente: 700-750 g urzici tinere, o lingură făină, 2-3 linguri ulei, 5-6 căţei de usturoi, 100-150 ml suc de roşii, hrean, smântână, sare. Mod de preparare: Se curăţă urzicile şi se aleg numai vârfurile lujerilor cu frunzuliţe tinere. Se spală bine și se pun într-un vas cu 1-1,5 l de apă clocotită cu un praf de sare. Se acoperă şi se lasă să fiarbă aproximativ o oră. Se strecoară apoi, păstrând şi apa în care au fiert. Urzicile fierte se toacă mărunt sau se trec prin maşina de tocat şi se călesc într-o crăticioară cu ulei. Se amestecă bine, până se acoperă de ulei, apoi se adaugă făina dizolvată într-un pahar cu zeama în care au fiert urzicile. Se amestecă încontinuu cu o lingură din lemn, având grijă să nu se prindă de vas, până când se leagă şi se obţine compoziţie ca un piure. La sfârşit, se adaugă usturoiul pisat cu sare, iar cine doreşte mai poate adăuga şi suc de roşii. Se lasă să se răcească, iar când se serveşte piureul se adaugă hrean ras direct în farfurie sau smântână.

Subiecte în articol: urzici beneficii retete
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri