Jurnalul.ro Ştiri Politică USR vrea să modifice legislaţia electorală

USR vrea să modifice legislaţia electorală

de Marius Gîrlașiu    |   

USR a depus în Parlament un pachet de legi care vizează scăderea pragului electoral pentru toate tipurile de alegeri şi reducerea numărului nece­sar de semnături pentru depunerea unei candidaturi. Formaţiunea susţine că măsurile propuse vor duce la o „reîn­noire” a clasei politice româneşti, dacă vor fi adoptate de Parlament.

Parlamentarii USR au depus în Parla­ment un set de patru proiecte legislative care vizează modificarea legislaţiei electo­rale pentru toate tipurile de alegeri - locale, parlamentare, europarlamentare şi prezi­denţiale.

În cazul alegerilor parla­mentare, USR propune scăderea de la 5% la 3% a pragului electoral pentru intrarea în Parlament. În acelaşi timp, s-a propus ca numărul de semnături nece­sare pentru depunerea unei candidaturi să scadă de la 1% din numărul celor înscrişi în listele electorale la 0,5% din numărul de voturi valabil exprimate la ultimele alegerile parlamentare. Pentru alegerile locale, USR propune eliminarea pragului de 5% şi înlocuirea acestuia cu un coeficient electoral obţinut prin împărţirea numărului total de voturi valabil exprimate la numărul de mandate de consilieri. Repartizarea mandatelor ar urma să se facă la fel ca în prezent, cu condiţia ca distribuirea locurilor să nu mai fie limitată de obţinerea unui anumit prag de voturi. Referitor la numărul de semnă­turi necesare pentru depunerea candida­turilor, USR a propus scăderea acestuia la 0,5% din numărul de voturi valabil expri­mate la ultimul scrutin.

Modificări şi la alegerile prezidenţiale

Au fost propuse modificări şi pentru alegerea preşedintelui României. USR şi-ar dori ca numărul de semnături necesare pentru depunerea candidaturii să scadă de la 200.000, cât este în prezent, la 0,5% din numărul de voturi valabil exprimate la ultimul scrutin prezidenţial. Asta ar însemna aproape 58.000 semnături pentru o candidatură la prezidenţialele din 2019.

În cazul alegerilor europarlamentare, USR şi-ar dori eliminarea pragului electoral şi înlocuirea sa cu un coeficient electoral necesar pentru obţinerea unui singur loc. De asemenea, formaţiunea a propus şi scăderea numărului de semnături pentru depunerea candidaturii: în cazul partidelor, acesta ar urma să scadă de la 200.000, cât este în prezent, la 0,5% din numărul total de voturi valabil exprimate la ultimele alegeri pentru Parlamentul European; de aceeaşi scădere ar urma să beneficieze şi candidaţii independenţi, care sunt obligaţi să depună cel puţin 100.000 de semnături după legislaţia actuală. USR pregăteşte, în paralel, o nouă lege a votului prin cores­pondenţă, îmbunătăţiri ale reprezentării Diasporei şi o nouă lege a finanţării parti­delor. 

În ultimii 20 şi ceva de ani, parti­ciparea politică a cetăţenilor este din ce în ce mai scăzută. La fel şi participarea lor la vot. Noi credem că acest lucru ar veni dintr-o lipsă de reprezentare pe care cetăţenii au resimţit-o la nivelul politicii. Pentru foarte mulţi oameni, politica a devenit ceva murder. Florina Presadă, senator USR

39,46% a fost prezenţa la vot la alegerile parlamentare din decembrie 2016. Din 18,4 milioane de alegători, s-au prezentat la urne puţin peste 7,2 milioane de români.

 

Subiecte în articol: usr
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri