Jurnalul.ro Ştiri Observator UTI îşi anunţă disponibilitatea de a contribui la remedierea situaţiei gazonului de pe Arena Naţională

UTI îşi anunţă disponibilitatea de a contribui la remedierea situaţiei gazonului de pe Arena Naţională

Preşedintele Consiliului de Administraţie al grupului de firme UTI, Răzvan Petrescu, anunţă, într-o scrisoare deschisă adresată primarului general al Capitalei, Gabriela Firea, disponibilitatea de a contribui la remedierea urgentă a situaţiei de pe Arena Naţională.

SC UTI GRUP SA, care a administrat Arena Naţională în perioada 2014 - martie 2017 în baza unui acord-cadru şi a trei contracte subsecvente, apreciază că investiţia totală într-un gazon cu o rezistenţă mare la uzură este mai avantajoasă, deoarece permite desfăşurarea, în condiţii foarte bune, a mai multor evenimente.

"Un cost scăzut de înlocuire a gazonului, fără a ţine cont de calitatea şi tipul seminţelor utilizate pentru însămânţare, de maturitatea ruloului, de calitatea substratului, de grosimea ruloului recoltat, de utilajele folosite la montaj şi recoltare, de tratamentele aplicate şi de întreţinerea permanentă a acestuia, nu reprezintă, aşa cum se vede, o economie pe termen lung. Aţi afirmat că achiziţionând un gazon care nu respectă standardele aţi redus costul de achiziţie la jumătate. Gazonul instalat de UTI a costat aproximativ 200.000 de euro, dar s-au organizat, în condiţii optime, o serie de 45 de evenimente succesive (meciuri, concerte). Adică un cost de circa 4.500 de euro per eveniment. Asta reprezintă pentru dumneavoastră o sumă exagerată pentru un obiectiv de importanţa Arenei Naţionale?", se arată în scrisoare.

Conform aceleiaşi surse, în perioada "post-UTI", administratorii Arenei Naţionale au ales "un obscur furnizor de gazon", care chiar dacă avea un preţ mai mic "nu îndeplinea niciuna dintre cerinţele relevante" ale standardelor internaţionale aplicabile arenelor la nivel FIFA/ UEFA.

"În perioada în care acordul-cadru încheiat cu UTI era valabil şi în care Arena se prezenta bine, aţi semnat în mod netransparent un protocol cu un club de fotbal, justificându-l prin marile economii care se vor obţine din activitatea de întreţinere a gazonului, susţinând că este o măsură îndreptăţită şi legală. Practic, aţi înlocuit un contract valabil, atribuit prin licitaţie publică, cu cerinţe clare de conformitate cu standardele internaţionale, cu un protocol semnat discret, prin încredinţare directă, fără a impune aceleaşi standarde de calitate pentru gazon. De asemenea, prin nesemnarea contractului subsecvent din acordul-cadru cu UTI, pe care trebuia să îl semnaţi, aţi lăsat fără mentenanţă majoritatea instalaţiilor stadionului mai bine de un an de zile, timp în care instalaţiile evident că s-au 'degradat', iar în luna august 2018 aţi alocat 27,8 milioane lei către recent înfiinţata Companie Municipală Tehnologia Informaţiei pentru înlocuirea instalaţiilor 'degradate' şi învechite de pe Arena Naţională", precizează firma.

Sursa citată susţine că întreţinerea şi menţinerea Arenei la parametrii impuşi de standardele FIFA/ UEFA ar fi costat, per total, "mult mai puţin în cadrul contractului de întreţinere încheiat cu UTI" comparativ cu investiţia făcută printr-o companie de IT care "nu are competenţele tehnice necesare pentru a gestiona multitudinea de instalaţii" ale Arenei Naţionale.

Gabriela Firea a anunţat, pe 12 noiembrie, că Arena Naţională va fi închisă pentru competiţiile sportive până la remedierea stării gazonului, ea menţionând, totodată, că acest proces ar putea dura două - trei luni.

"Noi aveam un contract care funcţiona foarte bine, un contract legal, un contract foarte bine fundamentat juridic, prin care unul dintre cluburile care închiria cel mai des Arena Naţională în vederea organizării de competiţii sportive, pe un contract de barter, achita contravaloarea mentenanţei gazonului. O gazetă de sport (...) ne-a făcut plângere la DNA. DNA-ul a început o investigaţie, o anchetă in rem, s-a suspendat acel contract, deci am rămas fără contractul de mentenanţă în cazul gazonului de pe Arena Naţională. (...) Am avut observatori FIFA şi UEFA care au afirmat şi au declarat şi în scris că gazonul respectă toate normativele FIFA şi UEFA, era la acel moment într-o stare extraordinar de bună, dar asta este situaţia. Dăm explicaţii, nu e nicio problemă, am rămas fără acel contact, fără acea companie, fără societatea care să realizeze mentenanţa, întreţinerea gazonului. A durat ceva vreme, pentru că sunt fonduri publice şi nu poţi să întinzi mâna pur şi simplu şi să iei o altă firmă şi un alt contract, este o întreagă procedură, suntem în procedură de licitaţie care durează. Până la acea procedură se ocupă o altă societate care a fost preluată ca şi achiziţie simplificată de pe SEAP, dar până a început lucrarea efectivă la gazon a durat", a explicat edilul. AGERPRES

Subiecte în articol: uti gazon arena nationala
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri