Jurnalul.ro Ştiri Observator Vaccin promițător împotriva unei boli letale

Vaccin promițător împotriva unei boli letale

de Redacția Jurnalul    |   

O echipă de cercetători de la Universitatea din California, Los Angeles (UCLA) a dezvoltat un vaccin care s-a dovedit a fi foarte eficient împotriva melioidozei, o boală tropicală extrem de letală.

Melioidoza este provocată de bacteria Burkholderia pseudomallei. Se găsește în solul și apa contaminate din zonele tropicale și subtropicale. Bacteria poate provoca o varietate de simptome, inclusiv febră, dureri de cap, dureri musculare și dificultăți de respirație. În cazurile severe, poate duce la pneumonie fatală.

Cercetătorii de la Universitatea din California, Los Angeles (UCLA) au dezvoltat un vaccin care utilizează o bacterie slăbită pentru a induce un răspuns imun la Burkholderia pseudomallei. Vaccinul a fost testat pe șoareci și s-a dovedit a fi sigur și eficient.

Boala este endemică în multe zone tropicale, cu 165.000 de cazuri și 89.000 de decese anual.

Până în prezent, nu există vaccinuri autorizate împotriva bacteriei, a declarat autorul principal, dr. Marcus Horwitz, profesor distins de medicină, în divizia de boli infecțioase și de microbiologie, imunologie și genetică moleculară la David Geffen School of Medicine de la UCLA.

„Este necesar un vaccin sigur și eficient pentru a preveni această boală, deoarece melioidoza este adesea dificil de diagnosticat, necesită un tratament foarte lung, care durează trei până la șase luni și are o rată mare de mortalitate chiar și în mediile cu resurse mari”, a spus Horwitz.

„Un astfel de vaccin ar fi de mare beneficiu pentru oamenii care trăiesc în regiuni endemice, turiști și militari în aceste zone.

Studiul a fost publicat în mBio.

Următorii pași sunt testarea vaccinului pentru protecția împotriva melioidozei pneumonice într-un al doilea model animal, pe care Food and Drug Administration îl cere în cazul vaccinurilor pentru care nu pot fi efectuate studii de eficacitate la om. Dacă trece acest test, vaccinul ar deveni apoi eligibil pentru testare pe oameni.

 

(sursa: Mediafax)

 

Subiecte în articol: vaccin melioidoza eficient
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri