Jurnalul.ro Special Varianta 1 a finalei pentru Cotroceni va fi decisă de perechea Simion - Șoșoacă. Alegeri de groază pentru Ciucă

Varianta 1 a finalei pentru Cotroceni va fi decisă de perechea Simion - Șoșoacă. Alegeri de groază pentru Ciucă

de Ion Alexandru    |   

​​​​​​​Ultima „fotografie” a scorurilor electorale pe care le-ar obține candidații la alegerile prezidențiale din acest an arată un tur doi mai mult decât complicat pentru liderii principalelor partide politice aruncați în această luptă. Un sondaj CURS arată că finaliști sunt Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, între cei doi fiind, însă, o diferență de 30 de procente.

 Liderul PNL, chiar dacă ar atrage voturile USR și ale independentului Cristian Diaconescu, tot ar avea o „gaură” de 16 procente pentru a obține 50,1%. Sociopol, în schimb, îi dă finaliști pe Marcel Ciolacu și pe George Simion. Liderul PSD are mai puțin cu 3% în acest sondaj decât în cercetarea CURS, în timp ce Simion este creditat cu 5 la sută în plus. Bătălia, în acest ultim scenariu, ar putea reedita ceea ce s-a întâmplat la prezidențialele din anul 2000, când în turul al doilea s-au confruntat Ion Iliescu și Corneliu Vadim Tudor.

CURS a dat publicității, la finalul săptămânii trecute, un nou sondaj, realizat în perioada 13 – 27 august 2024, potrivit căruia, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri prezidențiale, 30 la sută dintre respondenți ar pune ștampila pe candidatul PSD, Marcel Ciolacu. Pe locul al doilea s-ar clasa candidatul PNL, Nicolae Ciucă, la mare distanță de primul loc, cu 17 la sută din voturi. 

George Simion, candidatul AUR, se află, în acest sondaj, pe locul al treilea, cu o intenție de vot de 13 procente, la egalitate cu candidatul independent Mircea Geoană. Elena Lasconi, candidata USR, ocupă, în acest sondaj, abia al cincilea loc, cu un scor de 10 la sută în intenția de vot, în timp ce candidata SOS România, Diana Șoșoacă, ar fi preferată de 6% din cei intervievați. Ultimele două locuri sunt ocupate de candidatul independent Cristian Diaconescu, cu 4 procente, și de liderul UDMR, Kelemen Hunor, tot cu 4%, în timp ce alți candidați ar obține, împreună, 3 procente.

Tot la finalul săptămânii trecute, și Sociopol a dat publicității un nou sondaj cu privire la intenția de vot la alegerile prezidențiale, sondaj realizat în perioada 4 – 12 septembrie 2024. Pe primul loc, în această cercetare sociologică, se află tot liderul PSD, Marcel Ciolacu, cu 27%. Pe locul al doilea, însă, se află candidatul AUR, George Simion, cu 18%, urmat de liderul PNL, Nicolae Ciucă, cu 14%. Elena Lasconi, candidat USR, este creditată cu 12 procente, în timp ce independentul Mircea Geoană ar obține, conform Sociopol, doar 11 procente, urmat de Diana Șoșoacă, cu 8%. Cristian Diaconescu este creditat cu 6%, iar Kelemen Hunor, cu 3 procente.

Scenariul A pentru turul II: Ciolacu vs Ciucă

Plecând de la rezultatele sondajului prezentat de CURS, acestea preconizează un tur II în care bătălia se va da între candidatul PSD, Marcel Ciolacu, și candidatul PNL, Nicolae Ciucă. Primul ar intra în cel de-al doilea tur cu o intenție de vot de 30 de procente, în timp ce al doilea, cu doar 17 procente, între cei doi existând o diferență de 13 la sută. Pentru a câștiga alegerile prezidențiale, unul dintre candidați trebuie să obțină un scor de 50,1 la sută din voturi.

În aceste condiții, lui Marcel Ciolacu îi lipsesc 20,1 la sută, iar Nicolae Ciucă ar mai avea nevoie să facă rost de 33,1% din voturi, pentru a deveni președintele României. Liderul PNL ar putea atrage, dacă ar ajunge în turul al doilea, cele zece procente care apar în dreptul candidatei USR, Elena Lasconi. Însă, chiar și așa, tot mai are nevoie de 23,1 procente. La scorul lui Ciucă, în turul al doilea, s-ar mai putea adăuga voturile candidatului independent Cristian Diaconescu, totalizând 4%, ceea ce ar însemna că Nicolae Ciucă încă mai are nevoie de 19,1%. Ar putea, de asemenea, să beneficieze și de cele 3 procente ale lui Kelemen Hunor, însă tot mai este nevoie de 16,1% din voturi pentru a-l învinge pe Marcel Ciolacu.

Mai rămân, așadar, „disponibile” scorurile pe care le-ar obține independentul Mircea Geoană și „extremiștii” George Simion și Diana Șoșoacă, aceștia având în dreptul lor 32 de procente. Este de prevăzut că Mircea Geoană obține, în principal, voturi din zona PSD, astfel încât mare parte din cele 13 procente cu care Geoană este creditat de sondajul CURS pentru primul tur ar ajunge, în turul al doilea, la Marcel Ciolacu, însă, chiar și așa, candidatului PSD tot îi mai lipsesc 7,1 procente pentru a câștiga cursa prezidențială. Ceea ce va face să devină deosebit de interesant de aflat e modul în care, pentru prima oară, va vota electoratul suveranist al AUR și SOS România, în cazul în care niciunul dintre candidații acestora nu va accede în turul al doilea. PNL este categoric în declarații că nu va face niciodată o înțelegere politică nici cu AUR, nici cu SOS România. Iar, în acest sens, dacă voturile candidaților celor două partide ar merge spre Marcel Ciolacu, acesta ar obține 62% în turul al doilea.

Scenariul B pentru finală - Marcel Ciolacu vs George Simion

Lucrurile se complică și mai mult în turul al doilea în scenariul sondajului prezentat de Sociopol, când bătălia finală ar urma să fie dată între candidatul PSD, Marcel Ciolacu, și candidatul AUR, George Simion. Ciolacu ar intra în cursa finală cu 27%, dar va avea nevoie de încă 23,1 procente pentru a ieși învingător. De cealaltă parte, Simion intră în cursă cu 18 procente și va trebui să strângă de undeva încă 32,1%. 

Este previzibil că nu vor vota pentru George Simion, în turul al doilea, alegătorii lui Nicolae Ciucă, ai lui Mircea Geoană, ai Elenei Lasconi, ai lui Cristian Diaconescu sau ai lui Kelemen Hunor. Astfel încât, în acest context, candidatului AUR i-ar putea fi folositoare doar procentele Dianei Șoșoacă - 8 la sută, așa cum rezultă din sondajul Sociopol, totalizând 26 de procente. 

În context, cele 14 procente ale lui Nicolae Ciucă ar merge la Marcel Ciolacu, lucru care ar fi, de altfel, și în avantajul continuării coaliției de guvernare PSD-PNL de după alegeri. Însă, chiar și cu voturile PNL, Ciolacu tot ar mai avea nevoie de 9,1 la sută. Dacă, la aceste procente s-ar adăuga și cele 11% ale lui Mircea Geoană, atunci Ciolacu ar câștiga prezidențialele cu 52%.

Se conturează patru curente politice: „Stânga”, „Dreapta”, „Suveraniștii” și „Independenții”

Alte aspecte spectaculoase relevate de cele două sondaje de opinie, prezentate cu două luni înainte de alegerile prezidențiale, se referă la modul cum sunt distribuite intențiile de vot pe curente politice. Astfel, în topul preferințelor se află zona stângii, adică PSD, prin candidatul Marcel Ciolacu, unde ar ajunge între 27 și 30% din preferințele electoratului sondat.

Poziția a doua este ocupată de zona autodefinită de dreapta, compusă din PNL și USR, unde scorurile candidaților Nicolae Ciucă și Elena Lasconi, împreună, variază între 26 și 27 de procente.

Locul al treilea este ocupat de curentul suveranist, criticat ca fiind „extremist”, format din AUR și SOS România. Împreună, George Simion și Diana Șoșoacă ar obține între 19% și 26%, ceea ce apropie acest electorat la sub un procent față de electoratul dreptei. 

Curentul independent, reprezentat, la aceste alegeri, de Mircea Geoană și Cristian Diaconescu, totalizează 17 procente, în ambele sondaje de opinie. 

Iar ultimul loc este ocupat de grupul etnic votant UDMR, al cărui candidat, Kelemen Hunor, ar obține între 3 și 4 la sută.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹



 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri