Cardinalii nu vor mai primi două alocaţii lunare care sunt adeseori folosite pentru a acoperi costurile de angajare a unor secretari personali, se arată într-o notă scrisă de Maximino Caballero Ledo, un laic spaniol care conduce Ministerul Finanţelor de la Vatican.
Biroul de presă al Vaticanului nu a dat curs unei solicitări de a face declaraţii pe această temă, dar un înalt oficial al Sfântului Scaun a transmis scrisoarea unor jurnalişti de la Reuters.
Maximino Caballero Ledo a declarat în scrisoarea datată din 18 octombrie că acţionează la cererea papei Francisc şi că reducerile vor intra în vigoare la 1 noiembrie.
Ele îi afectează doar pe cardinalii care conduc diferitele departamente ale Vaticanului de la Roma: aproximativ 20 dintre cei peste 230 de "prinţi ai Bisericii Catolice" din lume.
Cardinalii din Roma primesc o indemnizaţie lunară estimată la aproximativ 4.000-5.000 de euro, potrivit articolelor publicate de mass-media italiene. Indemnizaţiile eliminate sunt estimate la aproximativ 500 de euro.
Papa Francisc a prioritizat recent reducerea cheltuielilor Vaticanului.
El a adresat o scrisoare neobişnuită luna trecută tuturor cardinalilor din lume, cerându-le să urmeze o agendă de "deficit zero" pentru a ajuta la îmbunătăţirea situaţiei economice a Vaticanului şi pentru a promova "un spirit al esenţialului, evitând superfluul şi selectându-ne bine priorităţile".
Papa Francisc a ordonat anterior o reducere de 10% a salariilor cardinalilor din Roma în martie 2021, în timp ce Vaticanul se confrunta cu impactul reducerii turismului în timpul pandemiei de coronavirus. De asemenea, suveranul pontif a început să elimine chiriile subvenţionate pentru cardinali şi pentru alţi înalţi funcţionari ai Vaticanului în 2023.
Cartierul general al Bisericii Catolice cuprinde două entităţi: entitatea suverană recunoscută la nivel internaţional a Sfântului Scaun şi Vaticanul, un oraş-stat de 0,44 kilometri pătraţi, înconjurat de Roma.
Acestea au bugete separate, iar veniturile oraşului Vatican, inclusiv cele provenite de la popularul complex muzeistic denumit Muzeele Vaticane, au fost adeseori folosite pentru a acoperi deficitele din bugetul Sfântului Scaun.
AGERPRES