Jurnalul.ro Ştiri Social Venirea pe lume a unui copil, un lux pentru români

Venirea pe lume a unui copil, un lux pentru români

de Giulia Anghel    |   
Venirea pe lume a unui copil, un lux pentru români

Deşi asistenţa medicală pe timpul sarcinii este gratuită pentru viitoarele mame, alocarea lunară a fondurilor îngreunează efectuarea investigaţiilor medicale în timp util, întrucât programările la analize mai complexe durează luni de zile. Aşa se face că familiile care îşi permit suportă anumite costuri din buzunarul propriu, iar celelalte renunţă la investigaţii, în detrimentul sănătăţii viitorului copil şi a mamei.

 

Femeile însărcinate beneficiază de servicii de sănătate decontate prin Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate (CNAS), indiferent dacă plătesc sau nu contribuţii la asigurările publice de sănătate. Cu toate astea, sistemul este greoi. Lungile perioade de aşteptare la uşile cabinetelor, birocraţia din unităţile medicale de stat, dificultăţile întâmpinate la efectuarea testelor determină de multe ori cuplurile să se îndrepte spre sistemul privat, unde serviciile sunt mai prompte, însă preţurile destul de piperate. Deşi majoritatea clinicilor particulare au contracte cu CNAS, banii de la buget acoperă doar o parte din cheltuieli.

 

Gratuităţi în sarcină

 

Prin Ordinul MS CNAS 397/836/2018, viitoarea mamă beneficiază pe tot parcursul sarcinii şi timp de patru săptămâni după naştere de servicii medicale gratuite în ambulatoriu şi de urgenţă, analize de sânge, teste, medicamente, ecografii. În plus, nu are nevoie de bilet de internare şi nici nu plăteşte spitalizarea. Chiar şi investigaţiile mai complexe, precum ecografiile 3D şi 4D, triplul test, amniocenteza, diversele teste paraclinice sunt suportate din bugetul de stat.

 

Investigaţii contra cost

 

Prima ecografie morfo-fetală şi triplul test se efectuează în săptămânile 10-12 de sarcină şi sunt cele mai importante pentru că detectează probleme ale inimii, feţei, membrelor, deficienţele de tub neural ale fătului, dar şi anomalii cromozomiale, precum sindroamele Down, Edwards şi Patau. Preţul mediu al unei astfel de analize este de 400 de lei. Pe parcursul sarcinii mai este nevoie de încă două ecografii de morfologie fetală.

Dacă în urma investigaţiilor este detectat un risc ridicat ca fătul să aibă o problemă de sănătate este nevoie de amniocenteză, procedură prin care este prelevat lichid amniotic pentru efectuarea de analize genetice. Testul costă între 1.500-2.000 de lei şi se face în săptămânile 16-20 de sarcină, fiind recomandat mai ales mamelor trecute de 35 de ani. În plus, femeia însărcinată trebuie să ia vitamine şi suplimente prenatale al căror cost se ridică la circa 100 de lei lunar.

 

Naşterea la stat versus privat

 

Deşi naşterea într-o maternitate de stat este gratuită pentru viitoarea mamă, aceasta trebuie să-şi pregătească din timp bagajul pentru internare, care cuprinde chitul epidural, diverse medicamente, ajungând chiar la săpun şi hârtie igienică.

 

Spitalele private oferă pachete al căror cost diferă în funcţie de condiţiile de internare şi felul naşterii, naturală ori prin cezariană, ultima fiind evident mai scumpă. CNAS decontează clinicii particulare o parte din costuri dacă pacienta este asigurată, sumele provenite de la buget variind între 1.400 şi 2.300 de lei.

 

CNAS decontează investigaţii medicale în ambulatoriu pe parcursul unei sarcini de circa 1.500 de lei, dar cum sistemul alocărilor lunare de fonduri este greoi, gravidele își plătesc singure o parte dintre analize, iar sumele pe care acestea le cheltuie pot depăși 1.000 de lei. Și naşterea într-o maternitate de stat este gratuită, însă familiile scot din buzunar între 1.000 şi 3.000 de lei

În mediul privat, costurile pentru analize ajung la o medie de 3.000 de lei., iar pentru naștere sunt între 3.000 de lei și 10.000 de lei

Casetă

 

Sprijin de la Primăria Capitalei

 

Prin Hotărârea CGMB 297/2018, Primăria Capitalei acordă stimulent financiar de 2.500 lei net pentru nou-născut dacă părinţii locuiesc în Bucureşti de cel puţin şase luni înainte de depunerea cererii, indiferent dacă mama naşte într-un spital public sau privat.

 

 

 

 

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri