Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Vernisaj | Expoziția „ Bărbați” a artistei germane Anke Doberauer: 22 de tablouri ce inversează raportul artist-model

Vernisaj | Expoziția „ Bărbați” a artistei germane Anke Doberauer: 22 de tablouri ce inversează raportul artist-model

de Magdalena Popa Buluc    |   

Goethe-Institut București invită publicul iubitor de artă la vernisajul expoziției „Bărbați” a artistei germane Anke Doberauer, un proiect remarcabil ce inversează raportul tradițional dintre artist și model. Evenimentul va avea loc pe 5 decembrie 2024, ora 19:00, la Pavilionul Goethe, situat pe Calea Dorobanți 32, în prezența lui Anke Doberauer și a lui Joachim Umlauf, directorul Goethe-Institut București. Expoziția va fi deschisă publicului până pe data de 18 ianuarie 2025.

O perspectivă artistică inedită asupra reprezentării masculine

Expoziția cuprinde 22 de lucrări de dimensiuni naturale, care explorează relația subtilă și complexă dintre artist și model. Doberauer sfidează convențiile tradiționale ale artei, abordând figura masculină printr-o prismă profund psihologică și ambivalentă. Criticii de artă subliniază că lucrările sale sunt caracterizate de o lumină intensă și o cromatică bogată, care conferă fundalurilor o aură de mister și substanță psihologică.

Picturile nu reprezintă doar figuri, ci și o confruntare de forțe între vulnerabilitate și putere, între dorință și control. După cum notează Philippe Vergne, curator francez și director al Muzeului de Artă Contemporană Serralves din 2019, „aceste picturi ilustrează momentul de maximă vulnerabilitate a modelului, redefinind rolurile și relațiile tradiționale într-o societate în care masculinul domină adesea femininul.”

 

Anke Doberauer – O carieră internațională și o abordare neconvențională

Anke Doberauer, născută în 1962, este cunoscută pe plan internațional pentru picturile sale ce aduc în prim-plan figura masculină. Artistă și profesoară la Akademie der Bildenden Künste din München, Doberauer a fost remarcată încă din anii ’90 pentru stilul său realist, inspirat de tradiția picturii din secolul al XIX-lea, dar reinterpretat printr-o tehnică contemporană unică.

Aceasta este prima expoziție internațională a noii serii de lucrări realizate în colaborare cu HENI Publishing din Londra, care utilizează o tehnică inovatoare pentru a reda detalii de o calitate excepțională.

 

Despre abordarea artistică

Pictura în ulei a artistei reușește să fie atât realistă, cât și profund expresivă, explorând nu doar aspectele estetice ale corpului masculin, ci și dimensiunea sa psihologică. Jean-Christophe Ammann, cunoscutul istoric de artă și curator elvețian, descrie lucrările sale ca fiind „un dialog între dorință, ironie și ambivalența masculinității,” ce oferă privitorului o perspectivă participativă și introspectivă.

 

 

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri