Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Viața decentă, interzisă pentru 80% din români

Viața decentă, interzisă pentru 80% din români

de Dan Straut    |    Valentin Gros    |   

Calculele de specialitate relevă că, dintre cele 5 milioane de angajați români, peste 3 milioane nu reușesc să acopere cheltuielile necesare unui nivel minim de trai decent, aproape toți aceștia activând în mediul privat. Dintre celelalte 2 milioane, pentru care câștigul lunar net se arată suficient, aproximativ jumătate lucrează la stat, în timp ce sistemul concurențial asigură necesarul unei vieți îndestulătoare pentru cealaltă jumătate, de un milion de salariați. O mare parte dintre cetățeni manifestă aspirații modeste, declarând că s-ar mulțumi și cu sume foarte mici, sub 30% cota minimală luată în considerare de experți.

 

O familie formată din doi adulți și doi copii are nevoie de un venit lunar de 6.954 lei pentru a duce un trai decent, indică un studiu efectuat de fundația Friedrich Ebert Stifung, pe baza datelor publicate de Institutul de Cercetare a Calității Vieții (ICCV). Salariul mediu net pe economia națională se cifrează la 3.202 lei pe lună, conform Institutului Național de Statistică (INS). Astfel, în cazul în care ambii părinți sunt plătiți la nivel mediu, salariile acestora însumează 6.404 lei. Adunând și alocațiile celor doi copii, 156 de lei de fiecare, rezultă un venit total de 6.716 lei pe lună, apropiat de cel necesar pentru o viață decentă.

Dar nu toți românii câștigă la fel. Numărul total al salariaților se ridică la peste 5,1 milioane de persoane, din care 4,1 milioane lucrează în sectorul concurențial, iar 950.000 în cel bugetar, potrivit Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză (CNSP). Clasificarea INS cuprinde 65 de domenii de activitate. În 30 dintre acestea, salariul mediu depășește media pe țară, iar în restul de 35 de domenii, nivelul de salarizare se situează la o cotă inferioară.

 

Câștiguri mari, în administrație și IT

Angajații de la stat fac parte din categoriile care își permit cheltuielile aferente unui trai decent. Ba unii dintre ei chiar mai mult, pentru că aici există și subcategorii. Lucrătorii din domeniul „Administraţie publică şi apărare; asigurări sociale din sistemul public” au un salariu mediu net de 5.004 lei. Cei din sănătate şi asistenţă socială câștigă în medie 3.848 de lei, iar angajații din învățământ, 3.566 de lei pe lună.

Dar sunt și angajați din sectorul privat cu câștiguri peste medie. În informații și comunicații (industria IT și conexe) activează circa 170.000 de lucrători, cu un salariu mediu de 6.205 lei. Capitolul intermedieri financiare și asigurări înglobează 90.000 de angajați, plătiți în medie cu 5.146 de lei. Industria extractivă are 50.000 de angajați, aceștia câștigând în medie 3.963 de lei. În total, cel mult un milion de angajați ai sistemului privat câștigă suficienți bani încât să își asigure o viață decentă.

 

Șoferi și zidari cu buzunare goale

Mulți dintre cei din sectorul concurențial se situează sub nivelul minim de trai decent. În agricultură, silvicultură şi pescuit activează circa 120.000 de persoane, retribuite în medie cu 2.441 de lei pe lună. Industria prelucrătoare numără 1,2 milioane de lucrători, cu un salariu mediu de 2.728 lei pe lună. Comerțul cu ridicata și amănuntul înglobează 800.000 de angajați cu un câștig mediu lunar de 2.718 lei. Construcțiile au circa 370.000 de angajați cu un salariu mediu net de 3.036 de lei. În transporturi și depozitare lucrează 280.000 de persoane, iar salariul mediu se cifrează la 2.954 de lei. Hotelurile și restaurantele numără 170.000 de salariați, plătiți în medie cu 1.781 de lei. Trăgând linie, vom constata că peste 3 milioane de lucrători din sistemul concurențial nu reușesc să acopere cheltuielile aferente unui trai decent.

 

 

Venituri de până la 2.000 de lei sunt considerate necesare acoperirii cheltuielilor curente mai frecvent de către gospodăriile conduse de femei, de cei din grupa de vârstă de 65 de ani ṣi peste, de cele cu statutul ocupaţional de agricultor, precum şi de gospodăriile care nu au în componenţă copii dependenţi.

 

Ce venituri își doresc gospodarii

Publicația „Condițiile de viață ale populației din România”, editată anual de INS, arată între altele și estimarea de către gospodării a nivelului minim al veniturilor care le-ar permite acoperirea cheltuielilor curente. Potrivit documentului citat, „mai mult de un sfert din gospodării consideră că pot efectua cheltuielile curente cu un venit bănesc net lunar minim cuprins între 1.001 şi 2.000 de lei, dar trei din cinci gospodării au nevoie de cel puţin 2.000 de lei pentru acoperirea cheltuielilor lunare”. De asemenea, mai mult de o treime din gospodării consideră că venitul necesar acoperirii cheltuielilor curente ar trebui să fie chiar mai mare de 3.000 de lei lunar. Dacă în mediul rural aproape 9% din gospodării se încadrează în primul interval de venituri (sume de până la 1.000 de lei), în mediul urban această grupă este considerată corespunzătoare într-un procent de aproape 4% din gospodării. „Dintre gospodăriile urbane, peste 75% declară că ar avea nevoie pentru cheltuielile curente de sume care depăşesc 2.000 de lei lunar”, arată INS.

 

Cheltuielile necesare unui trai decent la o familie cu doi copii

Cheltuieli

Suma lunară (lei)

Alimentație

1.459

Îmbrăcăminte și încălțăminte

  670

Locuință

1.822

Dotarea locuinței

  225

Cheltuieli cu locuința

  483

Produse de uz casnic și igienă personală

  243

Servicii

  507

Educație și cultură

  562

Îngrijirea sănătății

  111

Recreere și vacanță

  240

Fondul de economii al familiei

  632

TOTAL

6.954

Sursa: Friedrich Ebert Stifung

Multe familii din România consideră că ar trăi bine și cu 2.000 de lei pe lună

 

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri