"Prețul cel mai mic îngreunează accesul pacienților la tratament. Un lucru pozitiv, care s-a întâmplat începând cu 1 martie, pentru o listă cu medicamente esențiale, s-a schimbat ordinul de ministru pentru prețuri și putem să mergem la media ultimilor 3, nu la minimum european. Acesta este un lucru pozitiv.
Pe de altă parte, această decizie s-a luat tocmai pentru faptul că au dispărut medicamentele de-a lungul anilor. Ce a aparut nou? Costurile au crescut pentru materii prime, energie și transport", explică Daniel Bran.
"Se știe că 80% din substanța activă este importată din India și China. Un container costa înainte 4-5.000 de euro, acum este 10-12.000 de euro.
În momentul în care avem un preț fix, avem costuri crescute, la care adăugăm taxa clawbeck, ceea ce depășește costul pe care putem să-l avem. Acest preț greu de crezut că poate fi crescut. Costurile legate de transport, materia primă, nu sunt în puterea noastră. Dar unde putem acționa pentru a avea acces la tratamente pentru ca pacienții să aibă acces la medicamentele de care au nevoie, este această taxă clawbeck. Și asta stă în puterea noastră", este de părere președintele Asociației Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR).