La opt luni de la declanșarea invaziei, războiul pare să fi intrat într-un impas prelungit. În tot acest interval, speculațiile asupra viitorului lui Putin, examinat la pachet cu soarta conflictului din Ucraina, au abundat în titluri senzaționale.
Analizele, care dezbat dacă Putin, în vârstă de 70 de ani, va rămâne la putere suficient de mult pentru a-și duce la bun sfârșit propriul război din țara vecină au ridicat, în mod automat, întrebări în privința unui posibil succesor la conducerea Rusiei.
Speculațiile au loc într-un moment în care sancțiunile SUA și UE și condamnările internaționale au izolat Moscova mai mult ca niciodată și, în același timp, puterea actualei administrații de la Kremlin a devenit cea mai centralizată și rigidă, de la prăbușirea Uniunii Sovietice până în prezent.
Artizanul referendumurilor de anexare
Un material publicat în ziarul britanic „The Telegraph” sugerează că un politician de carieră și un insider al Kremlinului este, foarte probabil, alegerea lui Putin pentru a moșteni conducerea Rusiei.
Numele său este Serghei Kiriyenko, care ocupă funcția de prim-adjunct al șefului de cabinet al Administrației Prezidențiale. Kiriyenko a fost singurul oficial lăudat nominal, deoarece a supravegheat anexarea „cu succes” a celor patru regiuni ocupate din Ucraina.
„Pentru Serghei Kiriyenko, în vârstă de 60 de ani, acesta a fost punctul culminant al unei misiuni care i-a fost încredințată de Putin. Toată lumea sărbătorea, iar el a jucat un rol important în extinderea Rusiei!”, remarcă publicația britanică.
„Kiriyenko s-a ocupat de referendumurile din aceste regiuni, chiar dacă FSB a fost cel care le-a gestionat în cele din urmă!”, a precizat analista politică Tatiana Stanovaia, citată de ziar. „Iar acum, poate în mod tendențios, Kirilo Budanov, șeful spionajului militar ucrainean, declară că Putin îl direcționează chiar pe loialul domn Kiriyenko ca succesor.”, remarcă, în continuare, „The Telegraph”.
Materialul prezintă apoi cariera politică timpurie a lui Kiriyenko, care, la sfârșitul anilor 1990, a fost cel mai tânăr prim-ministru al Rusiei, în timpul mandatului lui Boris Elțîn:
„Nimeni nu cunoaște planurile de succesiune ale paranoicului Putin, dar liderul rus are încredere în Kiriyenko, care a făcut o călătorie filozofică, de la susținerea liberalismului occidental, în anii 1990, la promovarea autoritarismului lui Putin, în prezent.
Tehnocrat și adept al filosofului-fondator al Cercului Metodologic din Moscova, care crede că oamenii și societatea pot fi programați, Kiriyenko a trebuit să se bazeze pe patronajul unor ruși mai puternici pentru a-și face carieră.
El a fost numit cel mai tânăr prim-ministru al Rusiei, la vârsta de 35 de ani, în 1998, de către președintele de atunci, Boris Elțîn, la sugestia lui Boris Nemțov, simbolul liberalismului rusesc, care a fost asasinat pe un pod de lângă Kremlin, în 2015”.
O serie de instituții europene l-au numit în ultima vreme „viceregele Donbasului” pentru rolul jucat în organizarea voturilor de anexare din estul Ucrainei.
I-a înlesnit lui Putin președinția
Kiriyenko este considerat, de asemenea, omul direct răspunzător pentru drumul lui Putin spre președinție, fiind primul care l-a propus pentru a conduce agenția de informații FSB, sub Elțîn, în 1998.
„France24” a prezentat, recent, următoarea descriere a lui Kiriyenko: „În vârstă de 60 de ani, chelios și cu fața severă, el a intrat în cel mai profund cerc intim al lui Putin, în 2016, când a fost numit prim-adjunct al șefului Administrației Prezidențiale”.
Între timp, influența sa a crescut alături de cea a lui Putin, după cum scrie mai departe „France24”: „De atunci, datorită renumelui convenabil dobândit, cel de «om bun la toate», Putin a putut să-i încredințeze orice misiune, inclusiv referendumurile false din regiunile disputate în Ucraina.”
În privința rolului jucat de Kiriyenko, acela de trimis personal care supraveghează asimilarea politică a regiunilor ocupate din Ucraina, el a avut momente de implicare totală. „The Telegraph” notează că, recent, „înregistrările video îl arată inspectând pagubele de la Podul Crimeei și dezvelind o statuie a unei bunicuțe pline de patriotism în Mariupol, orașul ucrainean pe care forțele rusești l-au bombardat până la temelii.”
„El este puternic acum datorită apropierii sale de Putin, dar, odată cu slăbirea președintelui, acest lucru s-ar putea schimba”, deoarece Kiriyenko „este doar o unealtă, una loială, pentru șeful său.”, concluzionează Tatiana Stanovaia, care crede că sfetnicul apropiat nu ar supraviețui fără liderul de la Kremlin.