Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Viciile de refracţie se moştenesc

Viciile de refracţie se moştenesc

de Florin Condurateanu    |   

Diagnosticul oftalmologului, cum ca pacientul trebuie să poarte ochelari, nu e prilej de întristare. Ochelarii aduc o alură interesantă purtătorului, moda acestora este vie mereu, iar alegerea unei perechi cochete e o componentă a frumusetii unei femei sau a unui bărbat. Dar, in principal, ochelarii reprezinta o regula medicala obligatorie pentru a corecta viciile de refractie

La ochiul normal, imaginea se formează pe retină. Miopul vede bine de aproape, dar vede neclar la distanţă. Hipermetropii se nasc cu defectul vederii rele de aproape, iar pentru citit sunt prescrişi ochelarii cu plus. Hipermetropia este ceva invers cu miopia. Ochiul este o sferă; dacă diferenţa de refracţie între meridianul vertical şi cel orizontal este mai mare de 0,5, sunt necesari ochelari pentru astigmatism. În jurul vârstei de 40 de ani apare presbiopia, care nu mai este considerată o boală, ci este o evoluţie firească a ochiului şi apare atunci când se leneveşte tendonul care asigură un ochi mai curbat sau mai plat, pentru acomodare. La 50 de ani, un ochi sănătos are nevoie de dioptrii cu plus, de 2-2,5. La miopi, dioptriile cu plus sunt mai mici fiindcă se însumează cu dioptriile de miopie care sunt cu minus. Aşa cum sublinia Dana Balahura, care conduce o cunoscută firmă de optică medicală, măsurarea dioptriilor trebuie să se realizeze cu acele aparate specializate fiindcă dioptriile corecte şi distanţa interpupilară diferenţiază ochelarii corecți de cei făcuți greşit. Ochelarii corecți asigură confortul ochiului imediat, nu e necesară nicio perioadă de acomodare. La miopi se montează lentila cea mai mică cu care vede omul, adică ochelarii vor avea minus 2, chiar dacă pacientul vede şi cu minus 2,5. La ochelarii de aproape se recomandă dioptria cea mai mare suportată, dacă omul vede bine şi cu plus 3 şi cu plus 3,5, se aleg lentile de plus 3,5. Miopii care au dioptrii mai mari de minus 1,5 sunt deranjaţi de lumină şi li se prescriu lentile heliomate, acelea care se întunecă la lumină mare. Ochelarii progresivi cu lentile care cresc dioptria de-a lungul lentilei impun 2-3 zile de acomodare.

Până la 40 de ani se poartă aceiaşi ochelari pentru distanţă şi pentru aproape. Mai târziu se poartă ochelari pentru vederea la distanţă şi alţii pentru citit sau ochelari bifocali. Dacă diferenţa de dioptrii între un ochi şi celălalt este mai mare de 3 dioptrii, se recomandă lentilele de contact. Operaţiile de micşorare a dioptriilor cu laser trebuie să se aplice la ochi cu retină destul de groasă. Toate operaţiile chirurgicale în viciile de refracţie se fac numai după vârsta de 18 ani. Deşi se poartă ochelarii cu lentile mici, aceștia trebuie să acopere tot câmpul vizual, să nu privească ochelaristul pe lângă lentile. La copii, ochelarii pentru corectarea viciilor de refracţie se poartă tot timpul.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri