Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Vin bani de la Bruxelles: 4 miliarde de euro

Vin bani de la Bruxelles: 4 miliarde de euro

de Valentin Gros    |   

Programul european SURE, de combatere a efectelor crizei COVID-19, prin care România va beneficia de fonduri în valoare de 4 miliarde de euro, a fost activat. Guvernul va putea accesa împrumuturi la dobânzi mai mici decât cele plătite în prezent pe piețele internaționale, dar cu condiția de a direcționa banii către obiectivele cuprinse în contractele de creditare încheiate cu finanțatorii de la Bruxelles.

Comisia Europeană a activat programul SURE, care acordă țărilor UE sprijin financiar în valoare totală de până la 100 miliarde de euro. Banii contribuie la protejarea locurilor de muncă şi a lucrătorilor afectaţi de pandemia de coronavirus, informează un comunicat al Executivului de la Bruxelles.

Până acum, au fost finalizate proceduri naţionale de aprobare, din partea tuturor statelor membre, care prevăd acorduri de garantare în valoare totală de 25 miliarde de euro. CE a prezentat deja Consiliului Uniunii Europene propuneri de decizii de acordare a unei finanțări totale de 87,3 miliarde de euro unui număr de 16 state membre prin intermediul instrumentului SURE, precizează documentul citat.

 

Locul 5 în UE

 

Așadar, a fost suplimentată suma anunțată în august, de 81,4 miliarde de euro. La acel moment, România era înregistrată cu o finanțare de 4 miliarde de euro, nivel ce o situa pe locul 5 în UE. Alocări mai mari aveau Italia (27,4 miliarde de euro), Spania (21,3 miliarde de euro), Polonia (11,2 miliarde de euro) și Belgia (7,8 miliarde de euro).

Odată ce Consiliul va adopta aceste propuneri, sprijinul financiar va lua forma unor împrumuturi pe care UE le va acorda statelor membre „în condiţii avantajoase”, spune comunicatul CE, astfel că ne putem aștepta la dobânzi mai mici decât cele pe care le plătim în prezent și care sunt cele mai mari din spațiul comunitar, de peste 4%.

Creditele vor ajuta țările membre să facă față creşterii cheltuielilor publice necesare pentru a menţine locurile de muncă, în contextul crizei COVID-19. Prin această procedură, guvernele își vor acoperi o parte din costurile legate în mod direct de finanţarea sistemelor naţionale de şomaj tehnic, precum și să adopte alte măsuri de combatere a efectelor pandemiei.

 

Împrumuturile se vor baza pe garanții furnizate de statele membre și vor fi direcționate acolo unde este cel mai urgent nevoie de ele. Toate statele membre vor putea să recurgă la acest instrument, însă acesta va fi deosebit de important pentru cele mai grav afectate.

Comisia Europeană

 

Ce condiții ne impune Comisia

 

„Atunci când Comisia Europeană sau alte instituții finanțatoare acordă împrumuturi destinate unor anumite domenii de activitate sau investiții punctuale, costurile vor fi mai mici decât în cazul creditelor preluate în mod obișnuit de statul respectiv din piețele internaționale”, a declarat pentru Jurnalul Adrian Codirlașu, președintele organizației profesioniștilor în investiții CFA România. El nu a făcut o estimare privind dobânzile ce urmează a fi plătite, dar a ținut să precizeze că „în astfel de situații, finanțările se acordă dedicat, pentru sectoarele sau obiectivele prevăzute în cadrul înțelegerii, iar Guvernul nu are voie să schimbe destinația sumelor”.

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri