Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Două pahare de vin fiert pe zi, sănătate curată

Două pahare de vin fiert pe zi, sănătate curată

de Paul Bardasu    |   

Vinul fiert este băutura cel mai des consumată odată cu venirea iernii. Chiar dacă prezintă o mulțime de beneficii pentru organism, nu toată lumea o poate bea, pentru că în unele situații face mai mult rău decât bine.

Vinul fiert este băutura alcoolică cel mai des consumată în perioada sărbătorilor de iarnă. S-a dovedit că acesta influențează chiar și sănătatea consumatorilor. Specialiștii au constatat că persoanele care consumă mai mult de două pahare de vin fiert într-o zi contractează cu 44% mai puține răceli.

„În timp ce prea mult alcool poate dăuna organismului, cercetătorii sugerează că 1-2 pahare de vin roşu pe zi pot, de fapt, să aducă beneficii”, spune Marina Grigore, specialist în apifitoterapie - tratamentul unor afecțiuni cu plante și produse apicole.

Consumul de vin fiert are mai multe beneficii asupra organismului uman. Pe lângă faptul că oferă un nivel ridicat de energie, îmbunătățește digestia și stimulează apetitul, acesta ajută chiar și la reducerea riscului de cancer pulmonar. Potrivit studiilor realizate de oamenii de știință, riscul de a face această teribilă maladie este mai mic 13 procente în cazul consumului de vin fiert, în cantitățile indicate.

Există și cercetări conform cărora vinul fiert poate să scadă presiunea arterială, în cazul celor care prezintă hipertensiune. Vinul fiert este și un puternic antioxidant. De asemenea, melatonina care se află în compoziția acestuia ajută la reglarea somnului.

Băut în cantități moderate, vinul roșu se transformă în leac natural. Iarna, consumat fiert, acționează eficient împotriva răcelilor datorită resveratrolului, o substanță care are proprietăţi inflamatorii. Cercetătorii europeni au descoperit că cei care consumă două pahare de vin roșu pe zi manifestă cu 44% mai puţine răceli decât cei care nu o fac.

 

Cine trebuie să-l evite

Deși are numeroase beneficii, vinul fiert nu poate fi consumat de oricine. Băutura alcoolică poate să implice efecte și consecințe negative asupra organismului uman, arată oamenii de știință. Astfel, persoanele care prezintă un nivel ridicat de trigliceride nu au voie să consume vin roșu. Băutura ar trebui evitată și de către cei care se confruntă des cu migrene. Consumatorilor care vor să slăbească și femeilor însărcinate nu li se recomandă să bea vin fiert.

Iar de cantități mari nici nu poate fi vorba: vinul conține calorii goale, care pot duce la creşterea în greutate. Consumul excesiv de alcool este asociat cu efecte negative asupra sănătăţii, ce includ risc de cancer, boli hepatice, hipertensiune, insuficienţă cardiacă şi dependenţă”.

Cei care nu pot bea vin fiert din cauza problemelor enumerate mai sus pot să opteze pentru alte produse care conțin flavonoide. Strugurii, de exemplu, conțin aceleași componente precum vinul roșu.

Rețeta gastronomului Radu Anton Roman

Ai nevoie de 1 litru vin, 5 linguri miere, 1 praf scorţişoară, 10 boabe piper, 10 cuişoare. Se pune într-o oală de tablă subţire vinul la fiert cu piper, cuişoare, scorţişoară. Când ies primii aburi se adaugă mierea şi se amestecă. La primul clocot se ia de pe foc şi se acoperă (alcoolul fierbe la 70° C; deci, ca să nu se piardă bunătate de tărie, oala trebuie să fie de metal - ca să se încingă repede - şi acoperită, ca să rămână vinul-vin şi nu resturi groase dezalcoolizate).

„Se bea din căni de lut cu gura strâmtă vinul fiert, şi, ca să fie mai aprig, ar trebui să fie o Tămâioasă din cele vechi, mieroasă, de Drăgăşani ori de Pietroasa, urcată spre tăria cea din urmă, dincolo de care nu mai e nimic decât altă viaţă. Ce contează e să fierbeţi un vin cât mai tare şi mai dulce, ca mierea, cât ar fi de dulce şi de suavă, n-ajunge până la miez, nu îndulceşte şi fibra profundă a vinului”, nota gastronomul Radu Anton Roman în lucrarea „Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti”.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Subiecte în articol: vin fiert sanatate
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri