Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Vine primăvara, dar împătimiţii sporturilor albe pot zbura încă pe pârtii

Vine primăvara, dar împătimiţii sporturilor albe pot zbura încă pe pârtii

de Mădălina Codreanu    |   

Zăpada căzută în ultima period le oferă împătimiţiilor de sporturile de iarnă şansa de a intra în primăvara pe pârtii. Staţiunile montane din România încă îi aşteaptă pe pârtii atât pe pasionaţi, cât şi pe începători. Iar pentru cei care vor să scape de Valea Prahovei, există variante fără aglomeraţie, nervi întinşi în trafic şi la preţuri rezonabile.

La Rânca,  pe Părtia Păpuşa

A nins şi în judeţul Gorj, iar pe Pârtia Păpuşa se schiază în condiţii de dificultate medie. Instalaţiile de cablu funcţionează zilnic de la 9.30 la 16.00, iar tarifele sunt accesibile: 10 urcări costă 50 de lei pentru adulţi şi 30 de lei pentru copii. Preţurile sunt stabilite în puncte şi încărcate pe o cartelă specială ce poate fi folosită la toate instalaţiile pe cablu. Tot la Râncă găsiţi pîrtiile Teleski M1, M2, M3, M4 şi Pârtia Plopu, de dificultate uşoară, toate fiind potrivite pentru schi, snowboard, snow mobil şi săniuş. E bine să verificaţi pagina www.skitransalpina.ro pentru a fi la curent cu orice modificări ar putea surveni în orarul de functionare al telegondolei şi teleschi-ului din staţiune.

 Straja vine cu o ofertă bogată

Staţiunea din judeţul Hunedoara este o altă destinaţie pe harta amatorilor de sporturi de alunecare, mai ales datorită modernizărilor recente. Se spune că aici este cel mai lung sezon de schi din ţară. La Straja găsiţi 11 pârtii cu teleschi, telescaun şi telegondolă, cu preţuri rezonabile şi grade de dificultate pentru toţi sportivii. Cea mai lunga dintre partii are opt km, iar cinci dintre ele sunt dotate cu instalaţii de nocturnă. Ski-pass-ul pentru o zi începe de la aproximativ 100 de lei.

Borşa îi îmbie şi pe snowboarderi

Situată la o altitudine ridicată şi fiind situată în nordul ţării, Borşa are parte de 50 cm media stratului de zăpadă pe toată durata sezonului rece, dar şi de temperaturi optime pentru schiat. Staţiunea oferă nu mai puţin de nouă pârtii de lungi şi dificultăţi diferite, de la mediu la avansaţi. În plus, iubitorii de snowboard vor găsi aici o partie ideală pentru ei, half-pipe. În Baia Borşa, la câtiva kilometri depărtare, există şi o pârtie de dificultate medie dotată cu instalaţie de nocturnă.

Şureanu vine tare din urmă

Domeniul situat în judeţul Alba vă aşteaptă într-o locaţie mai izolată, dar absolut spectaculoasă. În prezent, pârtiile sunt dotate cu două teleschiuri şi un telescaun, iar cele zece pârtii care totalizează peste 11 km, variază ca dificultate şi înclinaţie. Găsiţi porţiuni atât de zăpadă tasată, cât şi de aşa-zisa powder (zăpadă nebătută, făinoasă), ideală pentru snowboard şi free-ride. Fiind un domeniu de schi relativ nou, în Şureanu veţi găsi oferte de apres-ski, asa cum suntîn staţiunile montane din afara ţării. Foarte important: la Şureanu se poate ajunge cu autoturismul, însă acesta trebuie echipat corespunzator cu anvelope de iarnă. Pentru ofertele de weekend şi preţurile la Şcoala de Schi puteţi acceasa pagina de internet: http://www.schisureanu.ro

Parâng: nouă pârti şi nocturnă

Situată la 15 km de oraşul Petroşani, statiunea de schi Parâng îşi asteaptă turiştii pe cele nouă pârtii deschise şi amenajate, cu grade de dificultate de la începători la avansaţi. De remarcat că una dintre pârtii se numeşte „Zidul Morţii” dar nu vă speriaţi. Este doar o încercare de a ţine la distanţă neiniţiaţii şi începătorii de pantele dificile. Pârtiile sunt deservite de instalaţii de teleschi şi de un telescaun, iar patru dintre pârtii dispun de instalatii de nocturnă. Orarul de funcţionare al telescaunului este între orele 9.00 şi 16.00.

Semenic, Perla Munţilor Banatului

Nu mai puţin de opt pârtii de schi, deservite de trei instalaţii pe cablu, vă aşteaptă pe trasee de dificultate medie într-o zonă deosebit de frumoasa a României, în judeţul Caraş-Severin. Perla Munţilor Banatului, cum i se mai spune, semenic ofera iubitorilor de sporturi de iarnă posibilitatea de a-şi perfectiona stilul pe trasee de lungime de la 350 până la 850 de metri.Semenic oferă un sezon de schi mai îndelungat decât restul staţiunilor; aici puteţi schia din noiembrie şi pânăîn aprilie, iar stratul de zapadămăsoară undeva între 60-80 cm.Este un loc bun nu numai pentru schiori, cât şi pentru cei care practică snowboarding-ul. Preţul unui abonament pentru o zi pe petrecută pe pârtii este de 60 de lei pentru adulţi şi 40 de lei pentru copii. micuţii sub şase ani au acces gratuit.

Dacă vă tentează locurile mai puţin frecventate de turişti, puteţi încerca pârtiile de la Cârlibaba, în Bucovina, la 35 km de Vatra Dornei sau Cavnic, în Maramureş, unde o să aveţi parte de peisaje feerice.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Subiecte în articol: partii romania
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri