Potrivit datelor, vițele de vie din Franța, Spania și Italia au suferit din cauza căldurii în timpul sezonului de creștere.
Această creștere a temperaturii va duce la soiuri de vin cu gust mai dulce, mai intens și chiar cu un conținut mai mare de alcool.
Studiul a fost realizat de Universitatea din Columbia Britanică și s-a axat pe fenologia viței de vie, sector care analizează diferitele stadii de creștere și reproducere afectate de mediu de-a lungul anului.
Specialiștii au analizat datele a circa 500 de tipuri de viță de vie din întreaga lume. Au fost luate în considerare și 10 moduri diferite de a măsura clima. Printre acestea se numără cele mai mici temperaturi în timpul de dezmugurire, extremele de temperatură în timpul sezonului de creștere și cantitatea de ploaie în timpul recoltei.
În Europa s-a înregistrat cea mai mare schimbare din anii 1970. Cele mai semnificative creșteri au fost la nivelul numărului de zile cu temperaturi de peste 35 de grade Celsius și cele mai mari temperaturi în timpul sezonului de creștere.
Astfel că tipurile de vin cunoscute la nivel mondial pot să dispară în curând din cauza încălzirii globale.
Cum se vor schimba vinurile din Europa
Printre cele mai cunoscute tipuri de vin din Europa sunt Pinot Noir și Sancerre, din Franța, Rioja din Spania și Brunello din Italia.
Temperaturile în creștere mută treptat zonele potrivite pentru creșterea viței de vie către poli. În regiunile cunoscute pentru producția de vin, strugurii se coc mai repede și au un nivel mai mare de zaharuri, ceea ce schimbă gustul vinului.
Totodată, aciditatea vinului scade într-un climat mai călduros, astfel că vinul ar putea avea un gust mai puțin proaspăt.
Însă și aspectul vinurilor se poate schimba. Pigmenții care oferă culoarea roșie vinului se descompun la căldură. Taninurile sunt importante pentru papilele gustative. Și acestea ar putea să nu se dezvolte îndeajuns dacă strugurii sunt strânși prea devreme, pentru a combate nivelul prea mare de zaharuri din struguri.
„Datele despre extremele de căldură din zonele din vestul și sudul și estul Europei au arătat că, până acum, cele mai mari creșteri sugerează că industria vinului european de acum are puține elemente în comun cu producția din urmă cu 40 - 50 de ani,” au arătat experții în studiu.
”Pentru că Europa se află la o latitudine nordică, e mai expusă la încălzirea extremă,” mai precizează studiul, potrivit a1.ro.