Jurnalul.ro Ştiri Politică Viorica Dăncilă a dezvăluit motto-ul României la Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene

Viorica Dăncilă a dezvăluit motto-ul României la Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene

Premierul Viorica Dăncilă a declarat, miercuri, că motto-ul României la Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene va fi "Coeziunea ca valoare comună europeană".
"În urmă cu două săptămâni am pledat de la această tribună pentru o Românie unită, mai bună şi europeană. Vin astăzi în faţa dumneavoastră cu aceeaşi viziune şi pentru Europa: o Europă unită, mai bună şi de ce nu, mai 'europeană'. De aceea, motto-ul preşedinţiei ce va fi exercitată de România va fi 'Coeziunea ca valoare comună europeană'. Toate acţiunile pe care le vom derula în următoarele 6 luni vor fi pentru susţinerea şi consolidarea acestui concept de coeziune, pe care se sprijină întreaga arhitectură europeană. Vom acţiona pentru reducerea diferenţelor de dezvoltare, pentru accesul egal la beneficii, pentru înlăturarea factorilor care generează separări sau ierarhizări între statele membre. Trebuie să putem depăşi abordările de tipul state membre vechi versus state membre noi sau vest versus est, a liniilor de demarcaţie, a dezechilibrelor de dezvoltare, în favoarea unei Europe care să avanseze prin consonanţa vocilor sale interne, a obiectivelor sale ", a declarat prim-ministrul în plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului.
Ea a adăugat că există mai multe dimensiuni ale acestui "concept esenţial de coeziune".
"Vorbim în primul rând de coeziunea economică dintre statele membre, care trebuie să urmărească diminuarea decalajelor de dezvoltare şi de consolidare a pieţei unice. Realizăm, desigur, că există o competiţie firească în plan economic între statele Uniunii sau chiar între regiunile de dezvoltare din spaţiul european. Însă trebuie să fim în egală măsură conştienţi că o creştere accelerată în regiunile mai slab dezvoltate va însemna o Uniune Europeană mai puternică. Va însemna o diminuare naturală a migraţiei forţei de muncă din aceste regiuni către cele mai dezvoltate. Reducerea decalajelor de dezvoltare înseamnă inclusiv creşterea puterii de cumpărare în aceste zone ale Europei şi, implicit pieţe mai atractive pentru desfacerea produselor realizate în cadrul Uniunii", a declarat Dăncilă.
Premierul a spus că, în al doilea rând, este vorba despre "coeziunea socială, care trebuie să asigure beneficii, garanţii şi şanse egale pentru toţi cetăţenii europeni".
"Nu mai trebuie să existe cetăţeni de rangul I şi cetăţeni de rangul II în Uniunea Europeană. Trebuie să existe un acces egal pentru toţi cetăţenii europeni la resursele şi beneficiile sociale promovate în cadrul Uniunii, astfel încât să consolidăm încrederea acestora în instituţiile europene şi mai ales în viitorul Uniunii Europene. Toţi cetăţenii europeni trebuie să simtă că în mod concret le este mai bine, că trăiesc şi vor trăi mai bine şi că vor avea acces la mai multe beneficii în spaţiul comunitar, decât în afara acestui spaţiu", a declarat Dăncilă.
Premierul a spus că trebuie vorbit, nu în ultimul rând, despre "coeziune politică" - "tratament egal şi standarde unice şi echitabile pentru toţi cei care aparţin acestei familii europene".
"La fel ca oricare stat membru, România îşi doreşte să fie tratată cu respect şi să se bucure de drepturi egale în cadrul acestei Uniuni. Respect înseamnă aici tratament echitabil, participare reală la deciziile majore şi luarea în considerare a poziţiilor exprimate de fiecare stat membru. Respectul reciproc între statele Uniunii nu trebuie să se regăsească doar în Tratatul European şi în directivele europene, ci şi în atitudinea şi în dialogul purtat de instituţiile europene şi statele membre", a mai declarat Dăncilă. 

Sursa: Agerpres 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri