Jurnalul.ro Special Medic-patron, luat de ANI

Medic-patron, luat de ANI

de Ion Alexandru    |   

În vara anului 2020, compania deținută de Virgil Musta, împreună cu fratele său, la care lucrează inclusiv soția sa, a încheiat cu Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Dr. Victor Babeș“ din Timișoara un contract de prestări servicii medicale, constând în efectuarea de teste RT-PCR și antigen, pentru depistarea infecției cu SARS-COV-2.

Potrivit acestui contract, în doar două luni, firma lui Musta a efectuat 7.000 astfel de teste. În aceeași perioadă, trei asistente de la spitalu de stat, unde șef de Secție este același Virgil Musta, la instigarea acestuia, au lucrat, efectiv, pentru firma privată, fiind, însă, remunerate cu normă întreagă de către spital. Pentru prima faptă, Virgil Musta s-a ales cu dosar de conflict de interese administrativ, întocmit de ANI, iar pentru a doua el a fost deja trimis în judecată de către DNA.

Medicul Virgil Musta, șeful Secției de Boli Infecțioase al Spitalului „Dr. Victor Babeș“ din Timișoara, s-a ales cu un al doilea dosar, de data aceasta vizând un conflict de interese administrativ, după ce inspectorii Agenției Naționale de Integritate au constatat că firma sa și a fratelui său, dar la care lucrează și soția medicului, a încheiat cu spitalul un contract de prestări servicii medicale. 

Potrivit ANI, compania SC M-Profilaxis SRL Timișoara a încheiat acest contract cu Spitalul „Dr. Victor Babeș” Timișoara, la data de 20 iulie 2020, ulterior fiind parafate mai multe acte adiționale de prelungire aferente. „Jurnalul” a intrat în posesia acestui contract, din care reiese că, între spitalul la care  Virgil Musta ocupă funcția de conducere și firma la care Virgil Musta era acționar are numărul 5140/2020 și a vizat prestarea de către SC M-Profilaxis SRL a unor investigații de laborator, în vederea depistării cu virusul SARS-Cov-2, prin efectuarea de teste antigen sau RT-PCR. În baza acestui contract, în doar două luni, au fost efectuate aproximativ 7.000 de teste.

Inspectorii de integritate arată, în raportul întocmit, că Virgil Musta a încălcat, astfel, prevederile legale care vizează conflictul de interese. 

 

A ieșit din firmă înainte să fie trimis în judecată de DNA

Potrivit datelor furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), compania SC M-Profilaxis SRL Timișoara era deținută, până la data de 21 iulie 2022, de către frații Virgil Filaret Musta și Ioan Octavian Musta. Atunci, însă, Virgil Musta a decis să se extragă din structura acționariatului, cesionand cele 50% din părțile sociale deținute către o societate comercială pe nume SC Anima Speciality Medical Services SRL București.

Aceeași societate a achiziționat de la celălalt asociat, Ioan Octavian Musta, încă 30 de procente, astfel încât, în urma cesiunii, capitalul social al SC M-Profilaxis SRL a ajuns să fie împărțit între SC Anima Speciality Medical Services SRL (80%) și Ioan Octavian Musta (20%).

Această mișcare avea loc cu doar câteva luni înainte ca DNA să-l trimită în judecată pe medical Virgil Musta, pentru instigare la abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul. În 29 noiembrie, procurorii le-au mai trimis în judecată, în același dosar, pe directorul medical de la „Victor Babeș“ Timișoara, Diana Luminița Manolescu, dar și pe asistentul medicul coordonator al Ambulatoriului de boli infecțioase, Maria Diana Albu, precum și pe Dana Mihaela Paica, medic la SC M-Profilaxis SRL.

 

Ancheta penală vizează aceeași relație cu societatea M-Profilaxis

Din rechizitoriu, rezultă că, între 21 iulie și 9 noiembrie 2020, Virgil Musta a determinat trei asistente medicale de la spitalul de stat să presteze servicii medicale în beneficiul firmei sale, chiar în timp ce acestea se aflau în timpul serviciului. Astfel, acesta le-a determinat pe asistentele în cauză, prin intermediul Danei Mihaela Paica, să preleveze probe biologice în vederea depistării infecției cu virusul SARS-Cov-2, să încadreze contravaloarea testelor RT-PCR și să elibereze bonuri fiscale în beneficiul SC M-Profilaxis SRL, utilizând o casă de marcat mobilă.

„Prin activitatea descrisă s-ar fi generat un prejudiciu de 12.173 de lei în dauna Spitalului Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie «Dr.Victor Babeș Timișoara». Pe de altă parte, societatea privată, la care asociat este inculpatul Musta Virgil Filaret, ar fi obținut foloase necuvenite în valoare totală de 172.508 de lei”, mai arată procurorii.

 

Președintele AEP, dat pe mâna Parchetului pentru că și-a angajat cumnata la cabinetul unui coleg

Agenția Națională de Integritate a sesizat, de asemenea, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție cu privire la existența unor indicii referitoare la săvârșirea de către Constantin Florin Mitulețu Buică (FOTO) a infracțiunii de folosire a funcției pentru favorizarea unor persoane, faptă prevăzută de articolul 301 din Codul Penal, acuzându-l pe acesta că, în exercitarea atribuțiilor de președinte al Autorității Electorale Permanente, a emis, aprobat și semnat nouă acte materiale prin care s-a obținut un folos patrimonial pentru cumnata acestuia, care a fost încadrată la Cabinetul vicepreședintelui AEP, pe funcția de consilier.

Cumnata pe care ar fi favorizat-o președintele AEP se numește Carmen Mihaela Mingineș, este sora Tatianei Mitulețu Buică, soția lui Constantin Florin Mitulețu Buică. Potrivit portalului AEP, Carmen Mihaela Mingineș a fost încadrată la Autoritatea Electorală Permanentă ca și consilier la Cabinetul vicepreședintelui Szabo Vajda, și a încasat, potrivit declarației de avere depuse în data de 16 mai 2022, un salariu în cuantum de 70.761 lei pe an, adică 5.900 de lei pe lună. 

Potrivit Portalului Declarațiilor de Avere, Carmen Mihaela Mingineș a plecat, în 2022, din Autoritatea Electorală Permanentă și a fost încadrată ca și consilier parlamentar la Camera Deputaților, după care ca și consilier la Institutul Național de Administrație. De altfel, și soția președintelui AEP, Tatiana Mitulețu Buică, lucrează, începând cu anul 2019, ca și consilier parlamentar la Camera Deputaților.

Constantin Florin Mitiulețu Buică a precizat, ieri, că urmează să conteste în instanță raportul ANI și susține că nu a încălcat legea și că nu a favorizat nicio persoană. Deoarece legislația îi permitea să încadreze rude de până la gradul al doilea.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Subiecte în articol: Virgil Musta dosar afaceri COVID
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri