Jurnalul.ro România inteligentă Virgil Popescu cere furnizorilor de energie să refacă toate facturile. România nu va mai importa gaze naturale

Virgil Popescu cere furnizorilor de energie să refacă toate facturile. România nu va mai importa gaze naturale

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, cere furnizorilor de energie să explice public finalizarea refacerii facturilor eronate către consumatori. Totodată, el spune că România va deveni exportator de gaze naturale în 2026.

"Cam toate facturile au fost refăcute. Eu aștept ca fiecare furnior sau asociațiile să iasă și să spună public că au finalizat această operațiune, și mai aștept să nu mai existe facturi întocmite în mod eronat. Sigur, nu suntem absurzi, fiecare dintre noi știe că se pot întâmpla accidente, se pot întâmpla erori, dar alta este să se întâmple așa cum s-a întâmplat și, probabil, colegii de la ANPC având centralizate toate datele vă pot spune mai multe lucruri", a afirmat demnitarul la  Conferința Națională "Reconectarea încrederii între consumatori, instituții și operatori - ieșirea din criza facturilor" organizată de Antena 3 și Jurnalul.

Acesta mai spune că țara noastră nu va mai importa gaze naturale din 2026 și vom deveni chiar exportatori. 

"Anul 2026 va fi un an în care România va deveni practic independentă și din punct de vedere al importurilor de gaze naturale și vom deveni un exportator de gaze naturale".

De asemenea, în 2028 vom avea și primul reactor modular, iar reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă vor fi gata în 2030-2031.

Virgil Popescu precizează că este nevoie de investiții în sistemul energetic național pentru ca România să nu mai fie afectată de fluctuații. 

"Ce este de făcut? Trebuie să gândim pe termen scurt, mediu și lung pentru că vrem să rezolvăm această problemă. Practic trebuie investiții, fără investiții în sistemul energetic național, România va fi tot timpul expusă fluctuațiilor. Ori acest lucru necesită un termen mediu-lung, când vorbim de zozna nucleară și asta ne preocupă, în principal, în momentul de față, la Ministerul Energiei.

Avem un plan ca anul 2022 să fie anul investițiilor. Deja, odată cu aprobarea restructurării Complexului Energetic Oltenia, au fost depuse imediat și mari proiecte ale acestuia, de producție a energiei electrice pe bază de gaze naturale pentru 850 ? MW la Eșalnița și de 450 MW la Rovinari. Și aici vorbim de proiecte de peste 800 de milioane de euro, care au fost depuse pe fondul de modernizare în 27 ianuarie și suntem convinși că vor fi aprobate. Ele au fost discutate deja dinainte cu Comisia Europeană, și aprobându-se restructurarea mergem mai departe.

Într-o săptămână, maxim două vor fi depuse și proiectele pentru regenerabile. Și vorbim de 700 MW tot ale CO Oltenia pentru energie solară. 

În luna martie dăm drumul la proiecte pe PNRR, vorbim de 960 MW pentru fotovoltaice și energie eoliană. Suntem grafic cu absolut tot ce înseamnă ghidurile și schemele de ajutor pe PNRR și pe Fondul de modernizare.

Vom mai avea un call pe PNRR de 300 de milioane de euro pentru producția de energie electrică și termică în cogenerare de înaltă eficiență, tot martie-aprilie. 

Avem niște restanțe. Vrem reluarea investițiilor blocate ale Hidroelectricii. Am tras un semnal de alarmă că acolo sunt investiții blocate, Bumbești-Jiul. Răstolnița, finalizate în proporție foarte mare, 80-90%, după care au fost declarate arii protejate, ceea ce practic le-a blocat", explică ministrul. 

Acesta a explicat și motivele întârzierii lucrărilor la termocentrala Iernut, proprietate a companiei naționale Romgaz.

"Mai avem la minister în lucru o OUG pentru a putea relua lucrările la Iernut. În 2016 a fost o licitație la cheie, un consorțiu spaniolo-român, cu o sumă fixă. Sumele au fost depășite, au fost ridicate niște costuri, au fost niște instrucțiuni ale AMAP-ului? care practic nu au mai permis modificarea sumelor din contract, practic am fost blocați într-un contract care nu a fost finalizat, Trebuia finalizat în 2019, firma spaniolă a avut dificultăți financiare aproape de faliment, am avut discuții foarte multe cu min spaniolă a Energiei, ne-am înțeles cu guvernul spaniol. Astăzi este ultima discuție la Romgaz dar trebuie să venim cu OUG, care ulterior va trebui aprobată în Parlament pentru a putea debloca aceste lucrări".

Subiecte în articol: virgil popescu facturi energie Investitii
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri